Nå slippes Treholt-opptakene

Mandag får pressen for første gang høre gjennom lydopptak fra Treholt-rettssaken.

Arne Treholt i Ila landsfengsel

Arne Treholt avbildet i Ila landsfengsel. Blant de nærmere 13 timene som gjøres tilgjengelig for pressen mandag vil man blant annet høre Treholt selv som nekter for å være spion da skyldspørsmålet ble tatt opp.

Foto: Thorberg, Erik / SCANPIX

Mandag slippes den første biten av opptak fra rettssaken mot Arne Treholt i 1985, som endte med at han ble dømt til 20 års fengsel for spionasje.

13 timers lydopptak fra de tre første dagene i retten er det første som blir tilgjengelig.

I løpet av september skal til sammen 92 kassetter med i overkant av 70 timers lydopptak digitaliseres og gjøres tilgjengelig for pressen.

Advokat Ane Stokland

Advokat Ane Stokland i Juridisk avdeling i NRK.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Dette er likevel bare en fjerdedel av de totale opptakene fra rettssalen. Resten holdes fremdeles tilbake av påtalemyndigheten «av hensyn til rikets sikkerhet».

– Opptakene som nå er frigitt, er utelukkende opptak fra den del av rettsforhandlingene som gikk for åpen rett – altså som det allerede for over 28 år siden ble ansett for uproblematisk å gi offentligheten innsyn i, sier NRK-advokat Ane Stokland som har arbeidet med pressens krav om å få utlevert lydbåndene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Treholt-opptak

I disse koffertene er lydopptakene blitt oppbevart hos PST før de ble overlevert til NRK i slutten av juli.

Foto: Jonas Sætre / NRK

Ingen har hørt på båndene

Det var i slutten av juni at påtalemyndigheten snudde, og gikk med på å gjøre disse opptakene tilgjengelige for pressen.

Siden den gang har NRK hatt arbeidet med å digitalisere båndene, og på mandag skal de første filene med opptak deles med andre medier.

– Fortsatt er det ingen hos oss som har hørt noe som helst på båndene. Det eneste vi har gjort er noen få stikkprøver for å sjekke at det er lyd. Kvaliteten på lyden virker å være veldig god, forteller Synnøve Standal ved NRKs research-senter.

Innen klokka 11 mandag, lastes lydfilene opp på en FTP-server, hvor de andre mediene kan få tilgang til dem samtidig.

Etter at kassettene er digitalisert skal de leveres tilbake til PST.

Treholt-opptak

I disse koffertene er lydopptakene blitt oppbevart hos PST før de ble overlevert til NRK i slutten av juli.

Foto: Jonas Sætre / NRK

Treholts forklaring

Blant de nærmere 13 timene som gjøres tilgjengelig for pressen mandag vil man blant annet høre Treholt selv som nekter for å være spion da skyldspørsmålet ble tatt opp, og aktoratets første foredrag om hvorfor de mente han var landsforræder.

Mesteparten av Treholt-saken gikk for lukkede dører, og lagmannsretten besluttet å ta opp forhandlingene på lydbånd til internt bruk. Lydbåndene utgjør 175 timer fordelt på 263 kassetter.

Spørsmålet om hvorvidt resten av lydopptakene også skal tilgjengeliggjøres skal behandles i lagmannsretten i løpet av høsten.

Pressen har fremmet en rekke begjæringer om innsyn i opptakene, og det er en lang prosess som har ført til at enkelte av båndene nå gjøres tilgjengelig.

Saken har tidligere gått helt til topps i rettsvesenet, men høyesterett sendte saken til ny behandling i lagmannsretten.

Det er flere av de største mediehusene i landet som sammen med Norsk Redaktørforening og Norsk Presseforbund har presset på for å få utlevert opptakene.

Rettssaken mot Arne Treholt

Store deler av rettssaken mot Arne Treholt ble holdt bak lukkede dører.

Foto: Thorberg, Erik / SCANPIX

– Omstridt

Leder i Norsk Redaktørforening, Arne Jensen, mener at det er viktig at båndene nå blir sluppet.

– Treholt-saken er en av norgeshistoriens mest omtalte og mest omstridte rettssaker, og det har vært mye strid og diskusjoner om hva som skjedde i retten. Gjennom lydbåndene vil vi få en førstehåndskilde på akkurat dette, sier Jensen.

Han mener pressen kan ha god nytte av opptakene.

– Man kan bruke dem til å vurdere hva som skjedde i retten opp mot det som står i dommen. Jeg tror også det kan være interessant å gå gjennom det som blir sagt i retten om politiets etterforskning og metodene som er blitt brukt, for dette har jo vært omstridt.

– Gleder du deg til å høre opptakene?

– Det finnes vel heftigere thrillere å gå løs på, men deler av det vil nok være interessant. Man må sette av litt av livet hvis man skal pløye gjennom alt materialet, men jeg kommer nok til å høre på deler av det, sier han.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger