Hopp til innhold

– Kjenner meg igjen i måten Trump behandles på

Et halvt år etter at Carl I Hagens drøm om plass i Nobelkomiteen ble knust, heier han på partikollegene som nominerte Trump til Nobels fredspris. – Jeg fryder meg over den nominasjonen, sier han.

Carl I. Hagen på FrPs landsmøte 2018

– Fornøyelig at noen av «mine» nominerte Trump til fredsprisen, sier Carl I. Hagen. Bildet er fra Frps landsmøte.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Kim Jong-un og Donald Trump tar hverandre i hendene

Da Donald Trump og Kim Jong-un tok hverandre i hendene, var det første gang en nordkoreansk leder og en sittende amerikansk president møtte hverandre.

Etter toppmøtet mellom USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un, nominerte Christian Tybring-Gjedde og Per-Willy Amundsen (Frp) Trump til Nobels fredspris. Nominasjonen ble sterkt kritisert.

– Partikollegene mine pekte nese mot dem som kun leter etter ting å rakke ned på hos Trump. Trump er en politiker som kaller en spade for en spade, sier Carl I. Hagen.

– Jeg kjenner meg igjen i måten han blir behandla på av media.

Hagen mener kampen han kjempet for å bli medlem i Nobelkomiteen ble en trist affære.

Sirkus på Stortinget

– Jeg kunne bidratt med nye tanker og mer spenning inn i Nobelkomiteen. Jeg ville ha foreslått åpne prosesser, at vi offentliggjorde de tre kandidatene som ligger best an.

I fjor høst ble Carl I. Hagen valgt inn som vararepresentant på Stortinget. Noen uker senere ble han Frps kandidat til Nobelkomiteen. Kandidaturet satte i gang et sirkus uten sidestykke på Stortinget.

Etter at det ble kjent at Hagen fikk Frps plass i Nobelkomiteen, fikk de folkevalgte i gang en hastebehandling av nytt regelverk for valg av representanter til Nobelkomiteen.

Det ble vedtatt at vararepresentanter på Stortinget ikke kunne sitte i Nobelkomiteen, og Hagens drøm om plass i den prestisjetunge komiteen ble knust.

Samtidig ble det nedsatt et utvalg av Stortingspolitikere, som skulle vurdere hvorvidt personer med internasjonale verv kunne sitte i komiteen

 Carl I. Hagen venter på resultatet av avstemmingen i Stortinget

Etter Stortinget vedtok nye regler for hvem som kunne sitte i Nobelkomiteen, ble Hagens drøm om en komitéplass knust.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Urettferdig at Jagland får fortsette

I sommer presenterte utvalget sitt forslag. Etter skuffelsen over sitt eget tap, ble Hagen kraftig provosert over forslaget.

Forslaget konkluderte med at ledere av internasjonale organisasjoner, der stater er medlemmer, ikke kan sitte i Nobelkomiteen.

Men reglene skal ikke ha tilbakevirkende kraft. Det betyr at leder i Europarådet og medlem i Nobelkomiteen, Thorbjørn Jagland, blir sittende i Nobelkomiteen ut sin periode.

– Vedtaket om at vararepresentanter på Stortinget ikke kan sitte i Nobelkomiteen, fikk tilbakevirkende kraft på meg. Jagland får sitte ut sin periode. Dette er bare enda en av de vanlige forskjellsbehandlingene mellom Arbeiderpartiet og Frp, sier en irritert Hagen.

Brennpunkt på bakrommet med Hagen

I NRKs Dokusommer blir det gjensyn med Hagens kamp for plass i Nobelkomiteen. De siste fem dagene før Hagen ble vraket i desember, fikk Brennpunkt følge ham tett både foran og bak manesjen.

Dokumentaren «Sirkus Nobel» viser nye sider ved Norges mest medievante politiker, Carl Ivar Hagen.

– Jeg skal i alle fall se på, bedyrer Hagen fra sin feriebolig syd for Torrevieja.

Før jul ønsket Carl I Hagen å krone sin politiske karriere med plass i Nobelkomiteen. Det skapte et politisk sirkus på Stortinget, hvor opposisjonen ikke skydde noen midler for å stanse Hagens drøm. Mens den omstridte politikerne ikke ville snakke med andre journalister, fikk Brennpunkt være med Hagen bak kulissene i hans innbitte kamp mot "røkla".

Se Brennpunkt-dokumentaren «Sirkus Nobel» i NRKs Dokusommer.