Slakter Frp-eres nominasjon av Trump til fredsprisen: Useriøst og en hån

USAs president Donald Trump har gjort verden mer utrygg og er en elendig fredspriskandidat, mener stortingsrepresentanter for Ap, SV og MDG. Heller ikke mangeårig sekretær i Nobelkomiteen, Geir Lundestad, gir Trump gode odds.

Donald Trump og Kim Jong-un tar hverandre i hendene etter å ha signert en avtale i Singapore

SIGNERTE AVTALE: USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un avsluttet tirsdagens toppmøte med å signere en felles avtale. Den er blitt kritisert for å være lite forpliktende og lite konkret.

Foto: JONATHAN ERNST / Reuters

Reaksjonene kommer etter at to stortingsrepresentanter fra Frp, Christian Tybring-Gjedde og Per-Willy Amundsen, som begge sitter i Stortingets utenrikskomité, nominerer Donald Trump til Nobels fredspris.

De mener «president Trump gjennom sin utradisjonelle stil har bidratt til at vi nå ser et gjennombrudd i forholdet til Nord-Korea».

  • Fristen for å nominere kandidater til årets fredspris gikk ut 31. januar. Tybring-Gjedde og Amundsen har derfor nominert Trump til neste års fredspris. Les deres begrunnelse i faktaboksen under:

Nominasjonen blir møtt med hoderisting blant flere av stortingskollegaene.

– En katastrofe i atomspørsmålet

– Å nominere Trump til Nobels fredspris er en veldig dårlig idé. Han har gjort verden mindre sikker og mer ustabil og er på ingen måte en verdig kandidat å i det hele tatt vurdere, sier Åsmund Aukrust, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet.

Åsmund Aukrust (Ap) stiller spørsmål i den muntlige spørretimen i Stortinget

– FORTJENER IKKE KLAPP P SKULDEREN: – Trump har verdens viktigste posisjon og bruker den på å gjøre verden til et mindre sikkert sted, sier Åsmund Aukrust.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Aukrust har selv nominert kandidater til Nobels fredspris flere ganger. Han nominerte blant andre Den tunisiske kvartetten for nasjonal dialog, som fikk fredsprisen i 2015.

Han mener Trump ikke fortjener å havne i samme selskap.

– I atomspørsmålet har Trump vært en katastrofe fordi han har sagt opp Iran-avtalen. Han har også sagt opp Parisavtalen, skal bygge en mur mot Mexico og har skapt større spenninger i verden. Ett uforpliktende møte i Singapore veier ikke opp for noe av dette, sier Aukrust.

– Helheten av hva han står for nå, er i negativ retning for verden. Han har verdens viktigste posisjon og bruker den på å gjøre verden til et mindre sikkert sted.

– Får Trump fredsprisen, mister Nobelkomiteen all kredibilitet

Petter Eide, stortingsrepresentant for SV, mener Trump-nominasjonen er useriøs.

– Jeg tror Nobelkomiteen bare vil humre og lure på om Frps utenrikspolitikere overhode har fulgt med i timen. Det eneste som ble oppnådd i Singapore, er et møte, et håndtrykk og en svært vag avtale, sier Eide.

– Parallelt har Trump gjort en rekke ting som ikke styrker, men truer, verdensfreden. Han er opptatt av proteksjonisme, har provosert flere muslimske land med innreiseforbudet, truet med atomkrig mot Nord-Korea og skrotet Iran-avtalen. Gir Nobelkomiteen fredsprisen til Trump, har den ikke mer legitimitet og kredibilitet igjen.

Eide mener det er altfor tidlig å premiere avtalen mellom USA og Nord-Korea.

– Man har hørt tilsvarende løfter fra Nord-Korea før, uten at det har ført frem. Dette kan være starten på noe positivt, men det er for tidlig å si.

Svs Petter Eide møtte Frps Per Willy Amundsen til debatt

En hån mot Nobels testament og fredsarven. Slik karakteriserer MDG-talsperson Aril Hermstad nominasjonen.

– At Trump har fått til et møte og avtale med Kim Jong-un, er vel og bra, men foreløpig er det veldig lite innhold i avtalen. Lignende forpliktelser har vært inngått før uten resultater.

– Strategien til Trump er å fyre opp under hat og konflikter, han har et ekstremt syn på alt fra kvinner til innvandrere, og er en elendig Nobel-kandidat.

Lundestad: – Trump oppnådde ikke det viktigste

Geir Lundestad, som var direktør ved Nobelinstituttet og sekretær for Nobelkomiteen i 25 år, tror det sitter langt inne for komiteen å gi fredsprisen til Donald Trump.

Geir Lundestad står ved talerstolen i Nobelinstituttet før kunngjøringen av fredsprisvinneren

– IKKE NOE HØYDEPUNKT: Geir Lundestad mener Donald Trump stort sett har opphevet avtaler, ikke inngått avtaler, og mener toppmøtet med Kim Jong-un «ikke var noe diplomatisk høydepunkt».

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Det vi så i Singapore, er jo bare en innledning. Det er veldig bra at Trump og Kim har møttes, men det må mye oppfølgingsarbeid til. Og Trump oppnådde ikke noe av det viktigste, nemlig å avskaffe nordkoreanske atomvåpen. Han slapp Kim inn i varmen uten å få noe igjen for det, sier Lunestad og oppsummerer:

– Nei, dette var ikke noe høydepunkt i diplomatiet.

Også han mener Trump har gjort seg mer bemerket når det gjelder å oppheve avtaler, snarere enn å inngå avtaler.

– Trump mener selv at han er den store mester i å forhandle frem avtaler, men det finnes ikke så mange eksempler. De har begynt på en avtale nå, og det er fint, men ellers har Trump stort sett opphevet avtaler, sier Lundestad.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger