Hopp til innhold

Stortinget har talt: Carl I. Hagen får ikke plass i Nobelkomiteen

Før voteringen i Stortinget fredag hadde Carl I. Hagen innsett at slaget om plass i Nobelkomiteen er tapt. – Urettferdig, mener Hagen.

Carl i Hagen blir interjuvet i forbindelse med nobel-bråket

– Jeg vet hva som kommer til å skje, og jeg blir ikke valgt.

Det sa Carl I. Hagen til NRK rett før Stortinget skulle votere om hvem som skal inn i Nobelkomiteen.

Og ganske riktig: Fredag formiddag vedtok Stortinget at Ap-kandidat Berit Reiss-Andersen skulle få fortsette i Nobelkomiteen. Reiss-Andersen fikk 86 stemmer, Rødts kandidat fikk én stemme og Hagen fikk 16 stemmer.

Hagen om prosessen: – Det er komisk

Hagen var ikke imponert over prosessen i Stortinget.

– Det er komisk og jeg synes det er interessant at presidenten sa at vi ikke kan votere over Hagens kandidatur for han er ikke valgbar. Samtidig konstaterte han at jeg var én av tre kandidater det kunne voteres over, sier en hoderystende Hagen etter voteringen.

Han sier han synes beslutningen er trist og urettferdig og en parodi som ikke er Stortinget verdig.

– Hvorfor de tror det blir så fælt å få Hagen inn i Nobelkomiteen, aner jeg ikke. Jeg må jo være mye verre enn jeg selv har trodd, sier Hagen.

Politisk drama med Hagen i sentrum

Valget til nye medlemmer av Nobelkomiteen har blitt et politisk drama av de sjeldne denne høsten, etter at Hagen kort tid etter stortingsvalget fortalte at han ønsker seg en plass i komiteen som tildeler det som omtales som verdens mest prestisjetunge fredspris.

Mandag vedtok Stortinget å hastebehandle et representantforslag om å sette en stopper for at vara- og stortingsrepresentanter kan velges inn i Nobelkomiteen. Dagen etter ble det vedtatt, samtidig som det også skal vurderes om internasjonale toppverv lar seg kombinere med å sitte i komiteen.

Carl I. Hagen i diplomatlosjen på Stortinget

Carl I. Hagen og Frp har kjempet hardt for å få Hagen inn i Nobelkomiteen. Nå innser han at slaget er tapt.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Hagen mente fremgangsmåten vitnet om at flertallet på Stortinget ikke kan regelverket. Han mener fremgangsmåten er et klart brudd på Stortingets forretningsorden.

– Forslaget fra flertallet er å velge Berit Reiss-Andersen (Ap) til Nobelkomiteen fra 2018 til 2023. Mindretallet foreslår meg i samme tidsrom. Frp ønsker å stemme på begge, og da må vi votere på ett forslag om gangen, mente Hagen.

– Hvis flertallet prøver å sette to forslag opp mot hverandre der du må stemme enten det ene eller andre når du egentlig vil stemme for begge ... Å sette opp en alternativ avstemming vil være i strid med det som omtrent er en grunnlovsfestet sedvane, sa Hagen til NRK torsdag.

Fikk kalddusj fra stortingspresidenten

Stortingspresident Olemic Thommesen (H) sa allerede torsdag at slaget var tapt for Hagen.

– Stortinget har truffet et vedtak tidligere i uken om at varamedlemmer og stortingsrepresentanter ikke kan velges til Nobelkomiteen, sa Thommesen.

Stortingspresidenten sa at Stortingets flertall har innstilt på at det kun skal velges ett nytt medlem til komiteen, og at det velges tre varamedlemmer til komiteen. Det betyr at Stortinget ikke skulle votere om plassen Frp vil gi til Hagen.

– Det betyr at Frp på et senere tidspunkt kan fremme forslag til medlemmer til Nobelkomiteen som er valgbare, sier stortingspresidenten.

Ettersom Hagen er vara til Stortinget betyr det at han dermed ikke er valgbar.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger