NRK Meny
Normal

Tilhører kastet sko på Breivik i retten

SAL 250 (NRK.no) En tilhører ble fredag ført ut av rettssalen etter at han kastet en sko mot terrortiltalte Anders Behring Breivik.

Breivik, skokaster

FRUSTRERT: Mannen reiste seg fra tilhørerplassen i rettssalen. Han ropte mot Breivik og kastet en sko.

Foto: Linda Hjertén/Aftonbladet/NRK

Mannen reiste seg i retten og ropte «You killed my brother. Go to hell! Go to hell» mot Breivik.

Han kastet også en svart sko mot 33-åringen. Skoen traff ikke Breivik, men forsvarer Vibeke Hein Bæra. Etter det NRK vet skal mannen som reiste seg være broren til et av ofrene fra Utøya.

– Breiviks forsvarer Vibeke Hein Bæra ble truffet i siden av skoen. Stemningen i salen ble fullstendig kaotisk, forteller NRKs reporter Amund Aune Nilsen som var i salen.

Bistandsadvokat: – Et utrykk for dyp frustrasjon

Tatt hånd om

Den ropende mannen ble ført ut av retten av flere politimenn. Han gjentok det han sa på vei ut.

– Det var slektningen til en av de avdøde som fikk store problemer der inne. Dette resulterte i at vedkommende kastet en sko. Han hadde det ikke godt, så han er hentet av ambulanse og fraktet til legevakt for videre behandling, sier politiets innsastsleder på stedet til NRK.

– Det virket sikkert dramatisk i rettssalen, men dette løste seg greit. Han var roligere da han forlot tinghuset med ambulansen, sier han.

Breivik: – Kast på meg

– Dette skjedde veldig brått og uventet. Jeg vil poengtere at rettsforhandlingene så langt har skjedd i verdige former. Vi har flere uker igjen, og jeg håper vi kan gå tilbake i verdige former. Jeg ble truffet, men ikke skadet, sier Vibeke Hein Bæra til NRK.

NRK TV: Hele intervjeuet med Vibeke Hein Bæra

Da Breivik kom tilbake i salen etter opptrinnet snakket han direkte til tilhørerne.

– Hvis dere skal kaste noe, kast det på meg neste gang, og ikke på forsvarerne mine, sa Breivik ifølge Geir Lippestad til NRK.

Lippestad har ingen videre kommentarer.

– Dere så selv hva som skjedde. Vi har ingen kommentarer utover det.

Sterke reaksjoner

Video Person kastet sko mot Breivik

BLE TRUFFET: Breiviks forsvarer Vibeke Hein Bæra.

I området utenfor salen kunne man høre høylytt gråt og hikst etter opptrinnet.

Da mannen reiste seg og kastet reiste folk i salen seg og begynte å applaudere. Enkelte ropte bravo og folk klemte hverandre og gråt.

– Jeg skvatt fryktelig. Det kom helt uforventet, så jeg ble faktisk engstelig. Jeg så ikke at han reiste seg. Nå tar vi en pause og starter opp igjen der vi slapp, sier aktor Inga Bejer Engh til NRK.

Hun er ikke overrasket over at det kom et utbrudd. Ifølge Bejer Engh får episoden ikke får noen følger for resten av dagen.

Kort tid etter skokastingen gikk fem politimenn inn i sal 250. Utenfor salen sto flere politimenn og vakter. Flere etterlatte gikk gråtende ut av salen etter episoden.

Det ble også utbrutt «endelig» fra flere da mannen reiste seg.

– Trykk-koker

Breivik kommer inn i salen

SNAKKET TIL SALEN: Etter skokastingen ba tiltalte Anders Behring Breivik folk i salen om å kaste ting på ham, ikke forsvarerne.

– Jeg satt på første benk og fikk med meg at en ung mann reiste seg opp og kastet noe mot Breiviks plass som traff en av stolene. Det var sterkt å se. Det sterkeste var kanskje at de nærmeste pårørende som satt på tilhørerbenken reagerte med applaus, sier Aftenposten-redaktør Harald Stanghelle til NRK.

– Kanskje var det en trykk-koker som nå kokte over. Politiet taklet dette rolig, verdig og raskt. Det er nesten rart at dette ikke har kommet før, sier han.

Ifølge Oslo-politiet er det usikkert hva som skjer videre med mannen.

– Han er blitt tatt hånd om og ført ut av tinghuset. Hva som skjer videre har man ennå ikke tatt stilling til. Det er en løpende vurdering. Det er retten som må ta stilling til om og eventuelt hvilke konsekvenser det vil få for vedkommende, sier pressesejef i Oslo politidistrikt, Unni Grøndahl til NRK.no.

Video Mann kastet gjenstand mot Breivik

Mann kastet gjenstand mot Breivik