Hopp til innhold

Jobber mot klokka for å fullføre prosedyren

OSLO TINGHUS (NRK.no) Mens Inga Bejer Engh følger rettssaken fra sal 250 onsdag morgen, sitter kollegaen Svein Holden på kontoret og skriver på prosedyren.

Inga Benjer engh, svein holden

KONKLUDERER OM BREIVIKS TILREGNELIGHET: Statsadvokatene Inga Bejer Engh og Svein Holden skal holde sin avslutningsprosedyre torsdag fra klokken 13.00. Fredag avsluttes terrorsaken i Oslo tingrett med forsvarer Geir Lippestads prosedyre og Breiviks sluttkommentar.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

De to statsadvokatene i terrorsaken jobber mot klokka, og har tidligere sagt at de er forberedt på å skrive om natta for å bli ferdige.

Vanligvis er det rettsfri før prosedyrene i store straffesaker, men dommer Arntzen er fast bestemt på å avslutte hovedforhandlingen fredag 22. juni, om knappe to dager.

Dermed har Engh og Holden ingen tid å miste før de skal legge fram sin påstand om Anders Behring Breivik skal dømmes til fengsel eller tvungent psykisk helsevern i morgen klokken 13.00.

Holden opplyser til NRK onsdag morgen at han starter dagen på kontoret for å skrive på prosedyren, og at aktorene derfor deler dagen i retten mellom seg.

Rettssaken ord for ord: NRK.no/227

– Den kommer i morgen

Statsadvokat Inga Bejer Engh holder helt tett om arbeidet med prosedyren.

ENGH:–Hadde vi et møte i går kveld?

En ordknapp Inga Bejer Engh møtte pressen på vei inn til Oslo tinghus onsdag morgen.

På spørsmål om hun kan si noe om prosedyren svarer hun med et smil:

– Ja, det kan jeg. Nei, det kan jeg ikke, før hun fortsetter mot tinguset.

– Er dere ferdig med å skrive prosedyren?

– Nei, som du vet har ikke vi fått så mange rettsfri dager. Så det holder vi på med.

– Vet du hva, jeg vil ikke kommentere noe. Den kommer i morgen, sier Inga Bejer Engh.

NRKs kommentator: – Tror de går for utilregnelighet

Hemmelig møte

Ifølge VG hadde statsadvokatene et viktig møte med et topptungt lag av rådgivere i går kveld. Flere av dem har fulgt rettssaken tett, men det siste ordet tilhører Engh og Holden, skriver avisa.

Engh vil ikke kommentere møtet onsdag morgen.

Hva, hadde vi et møte i går? sier hun.

To konklusjoner

Da den første rapporten om Breiviks mentale helse kom før jul, varslet Engh og Holden en påstand om om at han skal overføres til tvunget psykisk helsevern i tråd med konklusjonen til psykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim. De to sier at Breivik lider av paranoid schizofreni og var og er psykotisk.

Statsadvokatene åpnet samtidig for at påstanden kunne bli endret til fengselsstraff etter rapport nummer to, og underveis i rettssaken.

Så langt har det ikke kommet signaler om at de endrer påstand fra utilregnelig til tilregnelig.

Riksadvokat Tor-Aksel Busch har hatt kontakt med sine to statsadvokater hver dag under rettssaken, og har også fulgt store deler av forhandlingene fra sal 250.

– Det vil bli spesielt krevende å skrive prosedyren i denne saken, dels fordi det er komplisert juss, og dels fordi det er komplisert medisin. Det å skulle sy det hele sammen på en måte som er forståelig, det er utfordrende, fastslo statsadvokat Svein Holden overfor NTB før helgen.

Breivik ønsker selv fengselsstraff, og har sagt at han kun vil anke dersom han blir overført til psykisk helsevern.

Dom i saken faller enten 20. juli eller 24. august.

Breivik

VIL HA FENGSEL: Anders Behring Breivik.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpixEtterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.