– Ingen anelse om noen serbisk kontakt i Liberia

SAL 250 (NRk.no): Mannen som Anders Behring Breivik møtte i Liberia hørte aldri fra tiltalte at han skulle møte noen andre i landet. Det var mest snakk om kjøp av diamanter.

 Alpha Kallon

– Min venn fortalte at han kom for å gjøre forretniger, at han var interessert i diamanthandel, forklarte Alpha Kallon for Oslo tingrett.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Tirsdag forklarte Alpha Kallon, Breiviks kontakt fra Liberia i 2002, seg for Oslo tingrett.

Kallon ble avhørt av norsk politi i seks timer mandag.

Politiet ønsker å belyse hva tiltalte gjorde da han møtte vitnet i Liberia i 2002.

Selv hevder Breivik at han møtte en serbisk krigsforbryter som var en del av det hemmelige riddernettverket, Knights Templar.

Politiets teori er imidlertid at tiltalte drev med en mislykket diamanthandel.

– Han kom fordi han var interessert i diamanthandel

Kallon forteller at det var en venn av han som hadde fått kontakt med tiltalte over internett.

– Jeg drev en bruktbilforretning, og kameraten min ville at jeg skulle bli med for å møte ham på flyplassen for å hente han, sier Kallon på videolink til tingretten.

– Han var rolig og hyggelig, håndhilste og han snakket på vanlig måte.

Vitnet forteller at de tre dro sammen på kino, og at de på vei inn i bilen til byen Monrovia hadde en samtale om hvordan Breivik likte Liberia, og han sa at han hadde lyst til å komme tilbake senere.

– Min venn fortalte at han kom for å gjøre forretninger, at han var interessert i diamanthandel, forklarer Kallon.

Kallon sier at siden han hadde det travelt og ikke kunne noe om diamanthandel, så han bestemte seg for å ta med Breivik til området der de selger diamanter. Han anslår at de var innom fem, seks diamantforhandlere og så på stenene.

– Han fortalte oss at han hadde lest om diamanter på internett, og hvis jeg husker riktig, så hadde han med seg noen måleinstrumenter for å måle. Han var interessert i små, 2 karats diamanter, utdyper han.

Så ham aldri alene

– Han kjøpte ingen diamanter, og fortalte oss at han ikke hadde nok penger til å kjøpe diamantene, men at han var der for å undersøke.

Vitnet forteller at de dro til noen utesteder mot slutten av dagen for å ta noe å drikke, men at han ikke kan huske at de gjorde noe annet sammen enn at de
kjørte litt rundt og noen ganger var vi ute og tok noen drinker.

– Det er alt jeg kan huske, sier Kallon.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Alpha Kallon

– Min venn fortalte at han kom for å gjøre forretniger, at han var interessert i diamanthandel, forklarte Alpha Kallon for Oslo tingrett.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Var han alene i Liberia på noe tidspunkt? spør aktor Svein Holden.

– Bortsett fra da han var på hotellet, da dro jeg og kameraten min hjem, så så jeg han aldri ute på gata eller i en annen bil, svarer vitnet.

– Vet du om han hadde kontakt med noen andre mens han var i Liberia? følger aktor opp.

– Det har jeg ingen formening om. Vi kunne slippe ham av ved hotellet på kvelden, og han var der neste morgen.

– Ville du ha visst det, hvis han hadde hatt det? spør Holden.

– Jeg tror det, fordi Monrovia er en liten by, men jeg vet ikke om han dro ut på natta.

Aktor spør så mer spesifikt om han kjenner til om tiltalte møtte en serbisk statsborger da han var i Liberia.

– Jeg har ingen anelse, svarer Kallon.

Holden sier til retten at etterforskningen viser at Breivik kom til Liberia 18. april. Dro ut av landet den 20. april til Elfenbenskysten for å veksle penger. Nytt innreisestempel til Loberia 22. april, og et utstempel 28. april da han dro til Norge.

– Skulle kjøpe diamantprøver

Vitnet forteller at avtalen var at han og vennen skulle se etter diamanter for Breivik.

Politiet har vist at Breivik overførte til sammen 4900 dollar ved to anledninger til Kallon for at de skulle kjøpe diamantprøver, og at noe av beløpet var penger han skyldte Kallon for hans tjenester.

Vitnet forteller at de brukte pengene for å lete etter diamantprøver, men at de ikke fant noen, og at pengene forsvant i reiseutgifter.

– Det handlet om forretninger, diamanter og hvordan han skulle komme tilbake til Liberia. Han sa han antakeligvis skulle ta oss begge til Norge for å vise oss stedet der han hadde tenkt til å drive diamantforretninger.

Anders Behring Breivik var i Monrovia i Liberia i 2002.

UENIGE: Kallon mente hovedstaden Monrovia er så liten at han ville hørt det om Breivik reiste rundt på egenhånd. Tiltalte mener byen er stor og at han faktisk møtte andre. Dette bildet er fra NRKs besøk i byen i fjor høst.

Foto: Tormod Strand / NRK

Vet ikke hva han gjorde om kveldene

Forsvarer Tord Jordet spør om hvorfor vitnet tror Breivik tok kontakt med dem når de ikke hadde diamantkompetanse.

– Jeg vet ikke, det var vennen min som kom til meg, og han kunne være en hvilken som helst forretningsmann som kom til Liberia, og vi trodde han var en slik person.

Lippestad og Breivik

HENRY BENSON: Breivik påstår alt diamantsnakket var en dekkoperasjon, og at han da også brukte det falske navnet Henry Benson.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Jordet spør om Kallon var alene med Breivik på kveldstid. Jordet viser til et intervju VG har gjort med vennen. Han forteller at han ikke visste hva Breivik gjorde på kveldene.

– Jeg så aldri Breivik alene på gaten, og Monrovia er en veldig liten by, som jeg allerede har fortalt.

Breivik: – Det var en dekkoperasjon

Da Kallon var ferdig med sin forklaring, fikk tiltalte kommentere.

– Årsaken til at jeg dro til Liberia, var å møte en militant nasjonalist. Jeg fikk beskjed av min engelske mentor om å opprette et alias, som ble Henry Benson, sier Breivik.

Breivik sier vitnet ikke kjenner ham som Anders Behring Breivik, men ble kjent med ham under dekknavnet «Henry Benson».

– Jeg fikk også beskjed om å opprette et cover for turen, og det ble kjøp av bloddiamanter. Dette var råd jeg valgte å følge, og fikk beskjed om å være forsiktig. Denne serberen hadde en brutal personlighet, og kunne ha henrettet meg hvis jeg kompromitterte ham, sier tiltalte.

Han bekrefter at de var innom noen diamantforhandlere.

– Grunnen til at jeg ikke kjøpte noe, var at det ikke var derfor jeg var der, konkluderer Breivik.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.