Hopp til innhold

Leser ikke opp morens forklaring i retten

OSLO TINGHUS (NRK.no) Tirsdag vitner fire av Anders Behring Breiviks tidligere venner. Forklaringen til moren blir ikke lest opp.

Anders Behring Breivik

FORKLARING: Moren til terrortiltalte Anders Behring Breivik skal ikke vitne i terror-rettssaken, men en forklaring fra henne kan leses opp på et tidspunkt. Det blir ikke i dag.

Foto: Roald, Berit / NTB Scanpix

– Morens forklaring kan bli lest opp på et senere tidspunkt, men vi vil se mer av bevisførselen først, sier statsavokat Svein Holden til NRK.

Fra før er det klart at moren slipper å møte opp og forklare seg i retten av helsemessige årsaker.

Aktoratet hadde henne på vitnelisten sin. Moren ville uansett kunne nektet å møte på grunn av den nære relasjonen til den tiltalte.

Rettstoksikolog Jørg Mørland fra Nasjonalt folkehelseinstitutt skal ikke vitne tirsdag likevel. Mørland skulle forklare seg om de forskjellige stoffene Breivik hadde inntatt før han gikk i land på Utøya. Han vitner i stedet torsdag morgen.

Rettsdagen tirsdag avsluttes med det siste vitnet fra Utøya.

NRK 227: Følg rettssaken direkte

Vennene vitner

Tirsdag skal tre av Breiviks venner vitne i rettssaken. Tiltalte skriver om kameratene fra Oslo vestkant i sitt såkalte manifest.

De fire vennene blir anonymisert av NRK, etter eget ønske.

Vitnene opplever det alle som vanskelig å avgi forklaring med tiltalte til stede. De har bedt om at tiltalte forlater salen.

– De frykter de ikke vil kunne forklare seg like bra som dersom han forlater salen, sier aktor Svein Holden i rettssal 250 tirsdag morgen.

Kjent siden skoletiden

Tiltalte har kjent alle de fire tidligere kameratene siden skoletiden, den ene helt siden han var elleve år.

I manifestet skriver Breivik om kameraten han kaller sin nærmeste venn at det var tøft å lyve for ham i forbindelse med forberedelsene til 22. juli. Denne vennen er også den eneste som har visst om Breiviks tur til Liberia i 2002, men ifølge Breivik fikk han servert en dekkhistorie om kjøp av bloddiamanter som forklaring på det farlige og uvanlige reisemålet.

– Vi har stevnet disse vennene fordi de kan være med på å belyse hvordan Breivik var som person forut for 22. juli, sier statsadvokat Svein Holden til NTB.

Tapte ankesak

Breiviks venner har ønsket å hindre at deres vitnemål skal bli overført til andre rettssaler.

De har heller ikke ønsket å være en del av opptaket til Riksarkivet, som lagres for ettertiden. Men vennene har ikke vunnet frem med sitt syn, skriver VG.

Saken ble behandlet i Borgarting lagmannsrett for andre gang så sent som på fredag. Da ble anken, som to av av Breiviks venner står bak, avvist av retten.

Vennene vant frem i første runde. Da mente lagmannsretten at Oslo tingrett begikk saksbehandlingsfeil ved å tillate historiske opptak uten at vennene hadde fått mulighet til å uttale seg.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.