Ikke ferdig med å vurdere Breivik-rapport

OSLO TINGHUS (NRK.no): Den rettsmedisinske kommisjon ikke ferdige med å vurdere rapporten som konkluderte med at Anders Behring Breivik er tilregnelig.

Sakkyndigrapporten til Terje Tørrisen og Agnar Aspaas

ET INNBLIKK I BREIVIKS HODE: Rettsmedisinsk kommisjon må godkjenne rettspykiaternes rapporter før de er endelig godkjent.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

– Vi er ikke ferdige, men vi håper på å være det så snart som overhodet mulig. Det er en pågående prosess, og vi kan ikke gi noen dato for når vi vil være ferdige, sier Tarjei Rygnestad, leder av Den rettsmedisinske kommisjon, til NTB fredag formiddag.

Oslo tingrett opplyser til NRK.no at de ikke har fått informasjon om når kommisjonen er ferdig med sin vurdering.

To rapporter- to konklusjoner

Rapporten fra psykiaterne Agnar Aspaas og Terje Tørrissen Agnar Aspaas og Terje Tørrissen er den andre rapporten som vurderer 33-åringens mentale tilstand.

Sakkyndigparet konkluderer med at den terrortiltalte ikke var psykotisk da han drepte 77 mennesker 22. juli i fjor, og at han derfor kan dømmes til fengsel.

Det er stikk i strid av hva det første sakkyndigparet, Synne Sørheim og Torgeir Husby, konkluderte med 29. november i fjor.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

De rettssakkyndige i tingretten

De fire rettsoppnenvte psykiaterne følger straffesaken mot Breivik.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

De mener Breivik var psykotisk i gjerningsøyeblikket, og lider av diagnosen paranoid schizofreni. Deres konklusjon var derfor at han ikke kan straffes med fengsel, men til tvungen psykisk helsevern

Spørsmålet om massemorderen er tilregnelig eller ikke, er det sentrale spørsmålet i straffesaken mot Breivik.

Må godkjennes

Rapporten til Aspaas og Tørrissen ble offentliggjort tirsdag for ti dager siden, og er på 319 sider. Den er nå til vurdering hos den rettsmedisinske kommisjon, som skal godkjenne eller underkjenne rapporten.

Hvis rapporten bli underkjent av kommisjonen, kan det komme til å føre til utsettelser i rettssaken.

Det er den samme kommisjonen som godkjente den første sakkyndigrapporten som også skal vurdere den andre sakkyyndigrapporten.

De sakkyndiges vurderinger er et tema i utspørringen av Breivik på mandag

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.