NRK Meny
Normal

Overlevde Utøya-massakren - følger ikke rettssaken

Hildegunn Fallang fra Gran reddet livet på Utøya ved å svømme til fastlandet. I motsetning til mange AUFere har hun valgt å ikke følge rettssaken mot Anders Behring Breivik.

Hildegunn Fallang

Sjøl om Hildegunn Fallang er journaliststudent så har hun valgt å ikke følge rettssaken mot Anders Behring Breivik. Fallang overlevde Utøya-massakren, men mistet mange venner der.

Foto: Geir Randby / NRK

Sjøl om Hildegunn Fallang har hverdagen sin et par steinkast fra Oslo tingrett, styrer hun unna det som skjer i tinghuset så godt hun kan.

– Jeg synes han allerede har tatt opp for mye av min tid. Jeg føler ikke et behov for å møte opp i rettssaken eller se ham eller høre hans forklaring. Jeg er kanskje såpass forbi det at jeg tror ikke det at det hadde gjort meg noe godt, sier Fallang til NRK.

– Mediedekningen er overveldende

Hun var på AUFs sommerleir på Utøya den 22. juli da Anders Behring Breivik gikk i land. Hun befant seg i storsalen i hovedhuset da hun hørt smellyder. Hun løp ut døra og ned i skogen, og gjemte seg under en fjellknaus.

Hildegunn Fallang

Hildegunn Fallang i diskusjon med medstudenter på journaliststudiet i Oslo.

Foto: Geir Randby / NRK

Etter hvert fant hun ut at det beste var å svømme fra øya, noe hun også gjorde.

I dag studerer 21-åringen fra Gran på Hadeland journalistikk i Oslo. Da skulle man kanskje tro at hun var ekstra interessert i å følge saken i tingretten.

– Jeg vet hvordan mediene fungerer, det er kanskje derfor jeg går den motsatte veien i denne situasjon. Det er så overveldende. Alle kjører på med full dekning. Det blir rett og slett for mye, sier Fallang til NRK.

SE VIDEO: Følger ikke rettssaken mot terrortiltalt:

Video Overlevde Utøya - følger ikke rettssaken

Reporter Ivar Arne Nordrum og fotograf Geir Randby.

– Trist at Breivik får en talerstol

Hun har likevel forståelse for de mange som velger å følge saken.

– Jeg har veldig respekt for at noen føler at det er riktig for dem. Men de må være klar over at det er en stor påkjenning. Hvis de føler det er rett for dem, så må de bare gjøre det.

Etterspillet i Oslo tingrett nå er både nødvendig og paradoksalt, mener hun.

– Terroristen har uttrykt at han ønsker en talerstol og han ønsker eksponering. Det er akkurat det han får. Det er litt trist. Samtidig er det en eksepsjonell sak. Vi har aldri har vært borti noe som ligner, så den må dekkes og folk er interessert i den. Det er kanskje derfor jeg velger å blokke den litt ute.