Hopp til innhold

Her legger meddommeren kabal

SAL 250 (NRK.no): Under vitneforklaringen til professor Mattias Gardell satt en av meddommerne og spilte kabal på datamaskinen sin.

Meddommer spiller kabal

I ti minutter konsentrerte meddommeren seg om et slag kabal, samtidig som ett av forsvarets vitner forklarte seg i retten.

Foto: NRK

Kabal nært utsnitt

Her legger meddommeren kabal.

Foto: NRK

Professoren i religionshistorie holdt i dag en av rettssakens lengste forklaringer, da han skulle gi sin vurdering av hvilke ideologier Breivik kan ha latt seg påvirke under radikaliseringen og fram til terroraksjonen.

Forklaringen ble kanskje i lengste laget for noen, for ved 11.15-tiden kunne man på tv-sendingen fra retten se at én av meddommerne var opptatt med noe helt annet.

– Ufint og ikke helt bra

Bildet fra retten viser i noen få sekunder dataskjermen til meddommer Ernst Henning Eielsen fra Florø i Sogn og Fjordane. Der ser man tydelig at Eielsen holder på å bryne seg på en kabal.

Samtidig snakker professor Gardell om internetts betydning for spredning av kontrajihadistisk propaganda. I tillegg svarte han på spørsmål fra Lippestad om hans syn på Breiviks påstander om Knight's templar, ett av stridstemaene i rettssaken..

– Det var litt ufint, og ikke helt bra, sier professor Gardell til NRK.

– Mennesker er mennesker, og det er noe som kan skje, sier professoren.

Kabalspillingen skal ha vart i omtrent ti minutter.

– Dommerne følger nøye med på det som blir sagt og presentert i rettssalen. Det er flere måter å holde fokus på, sier informasjonssjef i Oslo tingrett Irene Ramm til NRK.

Video - Det sier vel mer om ham

NETT-TV: Mattias Gardell kommenterer kaballeggingen.

Hun vil ikke kommentere saken ytterligere, men reagerer derimot på at dommerbordet ble filmet.

– Det er en forutsetning for kringkastingen at man ikke filmer dommerbordet. Der ligger det notater og dokumenter som inneholder sensitive opplysninger, sier Ramm.

– Følger godt med

NRK har sendt en forespørsel til meddommeren, men har foreløpig ikke fått svar.

Aktor Svein Holden ønsker ikke å kommentere kaballeggingen.

– Vi skal ikke kommentere slikt, sier Holden til NRK.

Breiviks medforsvarer Tord Jordet har følgende kommentar:

Siv Hallgren

Siv Hallgren opplever selv at tankene flyr.

Foto: Øijord, Thomas Winje / Scanpix

– Jeg har ikke lagt merke til det, men har sett at det har vært skrevet, sier Jordet til NRK.

Bistandsadvokat Siv Hallgren sier at hun selv opplever at tankene flyr, og synes ikke det er dramatisk at meddommeren kastet seg over kortstokken.

– Det krever ikke særlig kapasitet å spille kabal. Man klarer kanskje godt å følge med på det som skjer likevel. Mitt inntrykk av meddommerne i denne saken er at de følger med og kommer med gode spørsmål, sier Hallgren.

– Ikke dramatisk

– Det er ikke veldig alvorlig. Det går an å sitte og spille litt kabal i noen minutter og samtidig ha fokus på hva vitnet sier, sier advokat Harald Stabell som kommenterer rettssaken for NRK.

Han tror likevel at dette blir et tema på dommerrommet.

– Det tar seg dårlig ut. Så dette tror jeg han slutter med etter denne avsløringen, sier Stabell.

En meddommer har ingen juridisk bakgrunn, og skal representere «folk flest» i en rettsak.

– Oppgaven er selvfølgelig å følge med og ha fokus på alt som skjer i rettssaken hver dag. Hvis man ikke har lyst til det, så får man heller la være å bli trukket ut, sier Stabell.

Tok til orde for dødsstraff

Thomas Indrebø

Meddommer Thomas Indrebø ble sparket etter to dager på grunn av en meningsytring på Facebook.

Foto: Jonas Sætre / NRK

Det har også tidligere vært oppmerksomhet rundt meddommerne i 22. juli-rettssaken.

På rettssakens andre dag måtte meddommer Thomas Indrebø trekke seg på grunn av en melding han la ut på Facebook dagen etter terrorangrepet i fjor.

«Dødsstraff er det eneste rettferdige i denne saken!!!!!!!!!!» skrev meddommeren via sin Facebook-profil i VG Netts kommentarfelt.

Etter å ha blitt kastet fra jobben, sa Indrebø at han fortsatt mener Breivik fortjener å dømmes til døden.

– Jeg synes at folk som med overlegg går rundt og dreper andre mennesker og bomber hus, må straffes med døden. Jeg mener det er den eneste rettferdighet, både for etterlatte, pårørende og samfunnet for øvrig, sa Indrebø til NRK.

I januar i år ble en straffesak i Drammen tingrett anket etter at én av meddommerne sovnet på jobb .

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.