Hopp til innhold

Først vitnet hun - så prøvde Silja (21) brudekjoler

OSLO TINGHUS (NRK): Silja Kristianne Uteng overlevde Utøya og vitnet i terror-rettssaken mandag. Nå ser hun fremover mot sitt eget bryllup.

Utøya-vitne Silja Kristianne Uteng prøver brudekjole

SER FREMOVER: – Jeg gleder meg til fremtiden. Jeg har alt på min side. Jeg har en jobb, et studie jeg trives med, jeg skal gifte meg, jeg har venner, familie, hus og hund, forteller Silja Kristianne Uteng.

Foto: Susanne Oldervik / NRK

21-åringen fra Gibostad på Senja i Troms var svært lettet over å være ferdig med sin vitneforklaring.

– Kunne jeg ha hoppet til regnbuen, ville jeg ha gjort det. Så viktig er det. Nå er jeg herre over mitt eget liv. Jeg bestemmer selv, jeg kan ta valg og er sterkere enn noensinne, sier Utøya-vitnet til NRK utenfor Oslo tinghus.

Utøya-vitne Silja Kristianne Uteng (21) og kjæresten Mats Tøllefsen (23), begge fra Senja i Troms

GIFTER: Utøya-vitnet Silja Kristianne Uteng (21) og kjæresten Mats Tøllefsen (23), begge fra Senja i Troms, gifter seg i september i år.

Foto: Halldor Asvall / NRK

– Jeg gleder meg til fremtiden. Jeg har alt på min side. Jeg har en jobb, et studie jeg trives med, jeg skal gifte meg, jeg har venner, familie, hus og hund, forteller hun.

Brudekjoler

Før hun skulle vitne, sa Uteng til NRK at det har vært helt avgjørende for henne å starte på nytt etter 22. juli. Hun ser på dagen i dag som et vendepunkt i livet sitt.

– Nå har jeg for alvor snudd den mørke siden over til den lyseste noensinne. Utøya-hendelsen er et stort kapittel i livsboken min, men det vil være et kapittel jeg kan bla tilbake til hvis jeg vil, sier hun etter vitneforklaringen.

Etterpå prøvde Uteng brudekjoler sammen med forloveren Susanne Oldervik, moren og lillesøsteren.

– Det blir spennende å prøve på seg kjoler på flere kilo med stoff, blonder, sølvtråd, glitter og stas. Men det er den beste avslutningen jeg kunne ha fått på denne dagen, strålte hun.

Saken fortsetter under bildet

Silja Kristianne Uteng prøver brudekjole sammen med forlover Susanne Oldervik

BRUD OG FORLOVER: Silja Kristianne Uteng prøver brudekjole sammen med forloveren Susanne Oldervik.

Foto: Susanne Oldervik / NRK

– Hun er beinhard

Kjæresten Mats Tøllefsen (23) er også med til Oslo. Han får ikke se brudekjolen før bryllupet i Finnsnes kirke den 29. september i år.

– Jeg må nok vente i noen måneder til, sier Tøllefsen til NRK.

Han fikk se kjærestens vitneforklaring. Selv om det var tøft å se henne stå i vitneboksen, var han ikke bekymret for henne.

Utøya-vitne Silja Kristianne Uteng prøver en brudekjole

FRA MØRKE TIL LYS: – Nå har jeg for alvor snudd den mørke siden over til den lyseste noensinne, sier Silja Kristianne Uteng.

Foto: Susanne Oldervik / NRK

– Hun er beinhard. Det er ingenting som knekker den jenta, slik er det bare, fastslår Tøllefsen.

– Knekker meg ikke

Uteng så på tiltalte én gang mandag, da hun gikk inn i rettssalen.

– Men jeg skjønte at det ikke var noen vits. Han har tatt nok fra meg og krevd nok av meg, sier Senja-jenta.

– Jeg håper at han så på meg og skjønte at han ikke klarte å knekke meg. Jeg følte meg ganske sterk da jeg sto og fortalte, legger hun til.

Retten fikk høre Uteng forklare at hun svømte vekk fra Utøya med en kule i underarmen.

Hun kom seg unna øya sammen med en venninne, som også var til stede i Oslo tinghus mandag.

– Vi deler samme historie og har berget livet til hverandre. Hun er Utøya-hendelsen for meg, sier Uteng.

De to venninnene har omtrent vært som søstre i etterkant av 22. juli, forteller hun.

– I mitt hode er det ingenting som heter halv- eller stesøsken, eller «ikke søsken». Det er søsken hvis jeg føler at det er søsken, og hun er en søster for meg.

Silja Kristianne Uteng prøver flere kjoler før bryllupet. Brudekjolen på bildene er sannsynligvis ikke den kjolen hun kommer til å bruke på den store dagen.

Video Nå kan han bare ha det som han har det

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Silja Kristianne Uteng vitnet i Oslo tinghus mandag.

Minnemonument for offera etter terroråtaka vart avduka i Stryn

To år har gått sidan terrorangrepet - i dag skal dei omkomne minnast

Fleire stader i landet vert dagen markert, og også i Stryn skal dei i kveld ha markering. – Det er ein veldig tung dag, seier far til omkomne Hanne Kristine Fridtun.

Jens Stoltenberg og John Hestenes

Slik var toårsmarkeringen for 22. juli

Toårsmarkeringen for 22. juli ble en mer lavmælt markering enn fjorårets. Viktigheten av ikke å glemme var temaet for mange av talene gjennom dagen.

Hanne linaker på utøya

– Kan ikke se for meg å dra på sommerleir på Utøya igjen

Det har gått to år siden Hanne Linaker mistet storebroren sin og selv måtte rømme fra massedrapsmannen på Utøya. Hun forteller at det har vært hardt å jobbe seg tilbake til hverdagen.

Tarjei Jensen Bech

– Noen ting har blitt viktigere enn de var før

Tarjei Jensen Bech sliter fortsatt med skadene han fikk på Utøya for to år siden; både de fysiske og psykiske. I dag skal han tenne lys og legge ned roser for de omkomne.

Minnemarkering ved Monica Bøseis grav

Minnes «Mor Utøya»

Det er to år siden terroren rammet Norge. I formiddag var det minnemarkering ved graven til Monica Bøsei ved Hole kirke.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.