NRK Meny
Normal

Breivik avslører dekknavn fra Liberia-tur

Anders Behring Breivik bestemte seg søndag for å avsløre dekknavn som ble brukt på Liberia-turen. Mandag skal en av kontaktene hans avhøres av norsk politi.

Breivik og Lippestad

Forsvarer Geir Lippestad og terrortiltalte Anders Behring Breivik. Tirsdag skal Alpha Kallon forklare seg i retten.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Anders Behring Breivik bestemte seg søndag for å avsløre dekknavn som ble brukt på Liberia-turen. Mandag skal en av kontaktene hans avhøres av norsk politi.

Nektet å oppgi identiteten til serbisk krigsforbryter

Den terrortiltalte 33-åringen har vært svært ordknapp om hva som skjedde da han besøkte Liberia i 2002. Han har blant annet nektet å oppgi identiteten til en serbisk krigsforbryter han hevder han møtte i landet. Søndag bestemte han seg for å lett litt på sløret, skriver VG.

Breivik har sagt at han brukte kallenavnet «Dragen» på serberen og at han selv gikk under navnet Henry Benson da han besøkte det vestafrikanske landet.

– Breivik bekrefter at den personen VG har vært i kontakt med er den samme personen han har hatt kontakt med. Tiltalte har bekreftet at han har møtt denne personen gjennom internett, på et bestemt forum, sier en av Breiviks forsvarere, Tord Jordet til NRK.

(Artikkelen fortsetter)

Video e35ab7dc-7cbc-486f-b207-6c2f7dd502ea.jpg

SE VIDEO: Tord Jordet forteller om Breiviks Liberia-kontakt.

Et krav fra Knights Templar

– Hva er grunnen til at Breivik ønsker å komme disse opplysningene nå?

– Han har hele tiden vært vært klar på at han vil fortelle politiet 98 prosent av det de ønsker å vite, men han ønsker ikke å komme med noe særlig ny informasjon om sensitive temaer. Når VG har oppsporet disse personene synes Breivik at det viktig at han også får forklart sin versjon av dette, sier forsvareren.

– Han sa han hadde fått beskjed av sin mentor i Knights Templar at han måtte bruke dekknavn i Liberia. Dette var et krav for å unngå at hans ekte navn skulle sirkulere mens han var der nede, sier Jordet.

Han sier de nye opplysningene ikke vil avsløre serberens identitet.

LES OGSÅ: Serbisk krigsforbryter nekter for å ha møtt Breivik

Intervju og avhør

Kallon bor i den amerikanske delstaten Minnesota, men aktor Svein Holden vil ikke si om norske politifolk har reist til USA, skriver VG.

– Vi sier ikke noe rundt det praktiske nå. Det får vi ta ved en annen anledning, sier Holden, og legger til at det er brukt «en del ressurser» på å få i stand et avhør av Kallon. Han bekrefter at også de nye opplysningene om Liberia-turen skal undersøkes.

– Det er klart at all informasjon Breivik kommer med blir kontrollert.

Vitner via video

Etter planen skal liberieren forklare seg i terrorrettssaken i Oslo tingrett via videolink tirsdag. I et intervju med VG har han tidligere opplyst at Breivik var ute etter diamanter da han besøkte det vestafrikanske landet.

– Han ønsket å få se diamanter, rengjorte diamanter, og så ta bilder av dem. Deretter skulle han dra tilbake til Norge og gjøre store bestillinger, sier Kallon. Breivik selv har forklart at dette kun var en dekkhistorie og mener Kallons uttalelser ikke rokker ved dette.

Politiet tror på sin side ikke på serberhistorien eller at nettverket Knights Templar eksisterer.