NRK Meny
Normal

Psykiater: Det er en del av Breivik vi ikke bør forstå

Psykiater Finn Skårderud mener det er viktig å forsøke å forstå Breivik. Men det er en del av ham vi ikke bør vi forstå oss på: ondskapen.

Finn Skårderud

Psykiater Finn Skårderud tror vi vil se flere pompøse manifester og utspill fra terrortiltalte Anders Behring Breivik under rettssaken.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

– Det er viktig å forstå så mye av Anders Behring Breivik som vi kan. Etter de to rapportene fra sakkyndige forstår vi kanskje 80–90 prosent av ham. Etter rettssaken forstår vi kanskje over 90 prosent. Men en del av ham vi aldri vil forstå, og den bør vi ikke forstå. Det er ondskapen, sier psykiater Finn Skårderud til NRK.

Han mener Breivik er drevet av et massivt raseri som vi etter hvert vil forstå hvor kommer fra.

LES OGSÅ: – Hilsenen er en del av hans egne, konstruerte univers

– Vil aldri forstå Breivik

Etter rettssakens første dag ble det klart for AUF-er Stine Renate Håheim, som var på Utøya, at hun aldri vil forstå gjerningsmannen. Etter 22. juli ble hun kjent for å spre budskapet: «Hvis én mann kan skape så mye hat, kan man bare forestille seg hvor mye kjærlighet vi kan skape sammen».

Video Sliter stadig med nattesøvnen etter 22 juli

Stine Renate Håheim.

Foto: Nyhetsspiller

I dag fulgte hun rettssaken mot Breivik.

– Det har vært mange spørsmål og mye frustrasjon etter 22. juli. Men det har blitt klart for meg, og spesielt etter i dag, at jeg aldri vil forstå gjerningsmannen, sier hun.

Det synes hun er vanskelig.

– Jeg tror jeg må finne meg i at jeg ikke vil forstå alt. Jeg forsøker å bruke energien min på konstruktive ting, og ikke ting jeg ikke kan kontrollere, sier Håheim.

Skårderud tror vi i tiden fremover kommer til å se flere pompøse manifester og utspill fra Breivik.

– Han lever i sin egen verden. Det er ikke sikkert at det er en gal verden, men det er en verden utenfor vår, sier han.

– Sinne kan hjelpe oss videre

Grethe Dyb er barne- og ungdomspsykiater. Hun mener at det å være sint kan hjelpe oss å komme videre.

– Mange vil føle sinne under rettssaken, og det er det lov til. Sinne ødelegger oss ikke, det hjelper oss videre, sier hun.

Mange som var på Utøya skal følge rettssaken mot Breivik fremover. Men det er viktig å holde på andre aktiviteter i tillegg, understreker Dyb.

– Man bør være hygienisk i forhold til hvor mye man leser og hører om rettssaken. Det er viktig å ta terrorfri og gjøre hyggelige ting.

– Trenger ikke å tilgi Breivik

Helga Haugland Byfuglien

Biskop Helga Haugland Byfuglien.

Foto: Privat bilde

Biskop Helga Haugland Byfuglien sier det er vanskelig å forstå ondskapen.

– I kirken holder vi oss borte fra ondskapen. Man klarer ikke å forstå den, men man kan holde seg borte fra den.

– Er det viktig å kunne tilgi Breivik?

– Nei, det trenger man ikke. Omfanget er for stort til at man kan klare å tilgi det han har gjort i løpet av et menneskeliv. Men det er viktig at samfunnet tar ham alvorlig, og det gjør vi når han blir stilt for retten og dømt, sier Byfuglien.

LES OGSÅ: Breivik gråt av egen propagandavideo