Hopp til innhold

– Provoserende at Breivik bruker urfolk til egen fordel

KARASJOK (NRK.no) Det er tungt og provoserende at Norges verste terrorist bruker verdens urfolk til egen fordel, mener sametingspolitiker.

Breivik

I andre dag i retten beskrev terrortiltalte Anders Behring Breivik nordmenn som et urfolk. – Det er ikke forskjell på det norske folk og det bolivianske urfolk, sa han.

Foto: POOL / Reuters

– Når jeg snakker, så snakker jeg på vegne av svært mange nordmenn, skandinaver og europeere som ikke ønsker at våre etniske urfolksrettigheter, våre kulturelle og territorielle rettigheter skal fratas oss, sa Anders Behring Breivik i sin frie forklaring i Oslo tingrett i dag.

Behring Breivik viste til Bolivias urfolk og mente at nordiske urfolk blir behandlet dårligere, og blir stemplet som nazister og rasister.

Han spurte også om høvdingene Sitting Bull og Crazy Horse, tilhørende USAs urfolk, var terrorister fordi de kjempet for sin kultur på 1800-tallet.

EDL-leder Lars Hapalahti og NSR-leder Silje Muotka

Silje Karine Muotka.

Foto: Thor Thrane / NRK

Tungt og provoserende

Sametingspolitiker Silje Karine Muotka i Norske Samers Riksforbund synes det er forferdelig at en massemorder påberoper seg urfolksstatus for å rettferdiggjøre sine handlinger.

– Etter min mening er det både tungt og provoserende at Norges verste terrorist bruker verdens urfolk til egen fordel. Han har angrepet oss alle og demokratiet, sier hun.

– I retten sa han at alle nordmenn er urfolk. Hva synes du som samepolitiker om det?

– Det er en misforståelse, og det er uakseptabelt å uttale det, sier Muotka.

Helt søkt

Breivik tar grundig feil om hva urfolk er, mener Asbjørn Eide. Han har tidligere ledet FNs arbeidsgruppe for urfolk.

– Dette er helt søkt. Han har overhodet ingen forståelse av hvordan dette begrepet brukes, sier Eide til Dagbladet.

Han mener det ikke finnes definisjoner av ordet som gjør nordmenn til et urfolk.

Dominant

På et fengslingsmøte i februar påberopte også Anders Behring Brevik seg urfolksstatus.

Professor i offentlig internasjonal rett, Martin Scheinin, ved det europeiske universitetsinstituttet i Firenze i Italia, var da klar på at nordmenn ikke kan kalles et urfolk.

– Nordmenn er den dominante majoritetsbefolkningen i Norge. Derfor kan dette ikke være et urfolk, sa presidenten i det internasjonale forbundet for grunnlovsrett.

Relativt

– Urfolksbegrepet er relativt i den forstand at det forutsetter eksistensen av et annet, dominant og som oftest større folk i den samme stat eller territorium.

– Det er et krav at et urfolk var før den dominante befolkningen i et visst område, men det er et urfolk bare i forhold i denne gruppen, eller staten hvor gruppen er i dominant posisjon, sa Scheinin til NRK.

Tar del i sorgen

Sametinget er denne uken samlet i Karasjok på Sametingets plenum.

– Vi ønsker å vise at hele Sápmi (Sameland, red.anm.) tar del i sorgen som Breivik har påført så mange. Han har rammet unge politisk aktive samer og deres nærmeste, sier sametingspolitiker Silje Karine Muotka.

Minnemonument for offera etter terroråtaka vart avduka i Stryn

To år har gått sidan terrorangrepet - i dag skal dei omkomne minnast

Fleire stader i landet vert dagen markert, og også i Stryn skal dei i kveld ha markering. – Det er ein veldig tung dag, seier far til omkomne Hanne Kristine Fridtun.

Jens Stoltenberg og John Hestenes

Slik var toårsmarkeringen for 22. juli

Toårsmarkeringen for 22. juli ble en mer lavmælt markering enn fjorårets. Viktigheten av ikke å glemme var temaet for mange av talene gjennom dagen.

Hanne linaker på utøya

– Kan ikke se for meg å dra på sommerleir på Utøya igjen

Det har gått to år siden Hanne Linaker mistet storebroren sin og selv måtte rømme fra massedrapsmannen på Utøya. Hun forteller at det har vært hardt å jobbe seg tilbake til hverdagen.

Tarjei Jensen Bech

– Noen ting har blitt viktigere enn de var før

Tarjei Jensen Bech sliter fortsatt med skadene han fikk på Utøya for to år siden; både de fysiske og psykiske. I dag skal han tenne lys og legge ned roser for de omkomne.

Minnemarkering ved Monica Bøseis grav

Minnes «Mor Utøya»

Det er to år siden terroren rammet Norge. I formiddag var det minnemarkering ved graven til Monica Bøsei ved Hole kirke.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.