Hopp til innhold

– Påstanden fra Breivik er latterlig

Tidligere rettpsykiater Harald Reppesgaard avviser påstanden fra Anders Behring Breivik om at han har støttet at folk ble sendt på sinnssykehus av politiske årsaker.

Harald Reppesgaard

– Jeg må nok bare få si at det å være kommunist i psykiatrien var en heller ensom affære.

Foto: privat

Da Breivik i dag skulle uttale seg om den psykiatriske vurderingen av ham, gikk han samtidig til angrep på den norske rettspsykiatrien,

– Jeg vet ikke hvor seriøst man skal ta den. Hvis man ser på situasjonen etter andre verdenskrig var det slik at ikke bare Hamsun og justisminister Riisnæs havnet på sinnsykehus. De satte folk på sinnsykehus fordi de var politiske aktivister, sa Breivik i retten onsdag.

Han hevder å ha en hemmelig kilde for dette.

Kjent kommunist

Breivik nevnte den tidligere rettspsykiateren Harald Reppesgaard i Trondheim i den forbindelse. Som en psykiater som hadde politiske motiv i sitt arbeid.

Reppergaard er en kjent representant for Norges Kommunistiske Parti og har vært brukt i rettspsykiatrien i 40 år. Han tar utsagnet fra Breivik med stor ro.

– Jeg har aldri støttet at noen ble innlagt i psykiatrien på grunn av sine politiske holdninger.

– Jeg må nok bare få si at det å være kommunist i psykiatrien var en heller ensom affære. Jeg ble nok ansatt av Kongen i statsråd på tross av min politiske holdning og ikke på grunn av den, sier Reppesgaard.

Få kommunister

– Det var ikke mange meningsfeller. Tvert om kan jeg nevne flere solide borgerlige herrer som var rettspsykiatere. Det var ikke akkurat mitt inntrykk av de var preget av mine politiske holdninger. Jeg mener vi var helt klar på å skille fag og politikk.

Reppesgaard mener Breiviks oppfatninger faller på sin egen urimelighet.

– Han vil bruke ytringsfriheten for seg selv, men ha vekk folk som ytrer noe han ikke liker.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.