Hopp til innhold

– Avgjørende å komme seg videre

For Silja Uteng (21) har det vært viktig å starte på nytt etter Utøya.

Video 25bdc659-7cd8-4db0-9c37-add07e3cefbf.jpg

Se hele intervjuet med Silja Uteng her. Foto: Harald Albrigtsen.

Mandag morgen skal Silja Uteng (21) fra Gibostad i Troms inn i vitneboksen i rettssal 250 i Oslo Tingrett.

Hun er en av dem som må reise ekstra langt for å vitne, fra Finnmark kommer det to, fra Troms fire, og en kommer fra Svalbard.

Å vitne er ikke noe hun gjør med lett hjerte, men hun mener det er viktig å bidra til at rettssaken går riktig for seg.

– Jeg gruer meg veldig! Jeg kjenner suget i magen, men det må gjøres. Jeg er veldig glad for at jeg bor i Norge hvor rettssystemet fungerer som det skal, og at jeg fungerer som jeg skal. Men at det blir tøft, det er helt selvfølgelig.

– En viktig avkoblingsmanøver

Det er langt fra Utøya til Senja og Gibostad, og det har vært viktig for 21-åringen å skape en distanse til det hun har opplevd.

Hun og samboeren Mads har sammen pusset opp hennes besteforeldres gamle hus, og allerede ved skolestart i august var hun på plass i ny jobb som lærer. I tillegg har hun begynt med nettstudier og paret har skaffet seg en hund.

Starte på nytt

For Silja har det å flytte og starte på nytt vært helt avgjørende.

– Vi bodde vel bare ti minutters kjøring unna her, men det å flytte på seg og ha noe eget gjør noe med deg.

Å ha noe å fylle dagene med, som kan ta tankene bort fra det hun opplevde har vært avgjørende mener Silja Uteng, som nekter å bli omtalt som et Utøya-offer. Etter at hun har vitnet på mandag skal hun ut og prøve brudekjole, ennå et eksempel på at hun vil videre i livet.

– Jeg gleder meg til livet videre! Jeg har en jobb jeg trives i og hvor jeg føler at jeg kan gi noe. Jeg stortrives med studiene, og så skal jeg gifte meg. Jeg har bare ting å se frem til, når den dagen er over så er livet totalt mitt

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.