Lekkert og enkelt på 17. mai

Hurtigretten som kan fikses på et minutt. Eller litt mer fancy og flott, som kan forberedes et par dager i forveien. Den anerkjente kokken, Øyvind Hjelle, har råd som redder festbordet på 17. mai.

Dessert

Rabarbragrøt med iskrem og stekt hvit sjokolade kan lages av grønnsaker fra egen hage. En smak av norsk vår.

Foto: Jan-Kristian Schriwer / NRK

De fleste har dårlig tid til matlaging på nasjonaldagen.

– 17. mai er datoen man skal kose seg med glade mennesker rundt seg. Stikkord er lave skuldre og god stemning. Prøv for egen skyld å gjøre det enkelt på kjøkkenet, sier Øyvind Hjelle, som ble hedret med tittelen «Kokkenes kokk» i 2017.

Øyvind Hjelle

TV-kokken, Øyvind Hjelle, har tips som redder festmaten på 17. mai.

Foto: Ole Andreas Berg-Rusten / NTB Scanpix

Han har en lang merittliste, blant annet ved Palace Grill og Spisestedet Feinschmecker. Likevel har han forståelse for, at alle ikke er like kompetent på kjøkkenet. Han gir derfor råd om alt fra kriseretter til mer avansert 17. mai-mat.

Panikkretten

For dem som overhodet ikke har handlet eller kan koke, foreslår han en cunzato. Denne sicilianske retten er ikke så komplisert, som den høres ut. Den er ikke verre å lage enn en brødskive.

Dette klarer selv en nyinnflyttet 18-åring! Kjøp et flatt, italiensk brød, som heter focaccia. Det får du på alle nærbutikker. Ha på vanlig spekeskinke og majones, samt rucola, ost, små tomater, rødløk og pinjekjerner. Avslutt med en neve Sørlandschips. Skjær opp og ta den med på festen, sier Hjelle.

Det finnes også mye lekkert for dem som har avansert videre fra nødnivået.

Alt i en brødpose

Påsan

En vanlig brødpose fylles opp lag for lag.

Foto: Øyvind Gjelle

Ja, du leste tittelen riktig! Denne retten med kyllingkjøttboller kan du lage og ta med i en vanlig, gjennomsiktig, solid brødpose.

«Påsan catering» kaller jeg denne. Du fyller bare opp plastposen lag for lag. Viktig å huske å ha dressing nederst, og følge nivåene i oppskriften oppover. Når posen er ferdig kan du ta den med på bussen. Vel fremme, rister du posen og har alt på et salatfat, sier Hjelle.

Norsk taco

Denne meksikanske retten, har fått en lillesøster i Hjelles norske taco.

Denne er ikke for nybegynnere, men følger du oppskriften kan du være ferdig på et kvarter. Du fyller hjertesalat med kald, kokt laks, som toppes med en agurksalat og rømmedressing, sier Hjelle.

Gammel ris blir som ny

Gårsdagens ris må ikke alltid kastes. Denne retten er laget av gammel, nedkjølt ris.

– Rissalaten kan lages dagen før. Det eneste man trenger å gjøre 17. mai er å grille svinenakken og blande det sammen, sier Hjelle.

I denne oppskriften kan du også bruke kyllingkjøtt eller grillet avokado.

Søtt til slutt

Ingen 17. mai uten is og noe søtt. Denne desserten er inspirert av norske produkter.

– Jeg bruker fersk rabarbra og frosne, norske jordbær i denne retten. Hent rabarbra fra din egen hage eller kjøp i butikken. Desserten er perfekt å lage mange dager i forveien, siden den serveres kald, sier Hjelle.

Rabarbragrøten toppes med iskrem og hvit sjokolade. Pynt gjerne med kløver.