Hopp til innhold
Info fra NRK

Gratulerer med dagen 2020

Nadia Hasnaoui og Christian Strand lover en historisk feiring av årets nasjonaldag, selv uten barnetog og korps. Det blir 17. mai-sending hele dagen - ikke fra Slottsplassen i Oslo, men fra taket til NRK-bygget på Marienlyst med festrapporter fra hele landet.

Gratulerer med dagen! 17 mai 2019

17. mai er definitivt ikke avlyst på NRK, forsikrer årets programledere Nadia Hasnaoui og Christian Strand. Ida Kjøstelsen (t.v.), som kommenterte barnetoget i fjor, er med som reporter under årets nasjonaldagssending.

Foto: Ole Kaland / NRK

Årets 17. mai-sending blir lenger enn vanlig, med start fra klokken 07.50 på NRK1 på morgenen fram til klokken 17.00 på ettermiddagen.

Det blir også høydepunkter fra nasjonaldagsfeiringen senere på kvelden.

Nadia Hasnaoui og Christian Strand lager full 17. mai-stemning på terrassetaket til NRK-bygget med inviterte gjester, musikk og god mat. Årets kokk er Lise Finckenhagen som skal dekke bordet med en rikholdig festmeny til lunsjbordet for dagen.

Og over hele landet står reportere fra alle NRKs distriktskontorer klare for å rapportere fra nasjonaldagsfeiringen både på radio, TV og nett.

Viktigere enn noen gang

Programleder Nadia Hasnaoui tror årets sending kan bli like spesiell som jubileumssendingen i 2014, om enn annerledes.

– Jeg gleder meg stort til å være med på å samle landet på selveste nasjonaldagen, og i år tenker jeg at det er viktigere enn noen gang å feire 17. mai. Vi skal feire demokratiet, feire at vi har tillit til hverandre, feire fellesskapet og den norske dugnadsånden. For oss er 17. mai på ingen måte avlyst, tvert imot blir dagen lenger og mer samlende enn noen gang. Vi vil være den du kan slå følge med gjennom dagen enten du sitter alene eller er sammen med en liten gjeng hjemme, sier hun.

Kreativ feiring

Også medprogramleder Christian Strand tror at nasjonaldagsfeiringen i år blir både spesiell og litt rar uten barnetog, yrende barneliv og folkefest i gatene. Han er likevel sikker på at det blir fint og rørende å vise fram samholdet og kjærligheten i det norske folk.

– Det blir en veldig rar dag. Alt jeg er vant til snus på hodet, men slik er det jo for alle. Vi skal i hvert fall gjøre det vi kan for å ta vare på en tradisjonsrik sending som også speiler feiringen til folket. Vi har invitert spennende gjester, det blir konkurranser og quizer og gode samtaler med feststemte mennesker fra alle kanter. Dessuten gleder vi oss spesielt mye til å se hva folk over hele landet har funnet på av kreative løsninger for å feire 17. mai på en annen måte enn det vi er vant til!

Interaksjon med seerne

Ikke alle detaljene i sendingen er helt fastlagt, men prosjektleder Camilla Øyen Langfeldt sier NRK vil legge til rette for at folk kan ta del i sendingen mest mulig. 17.mai-redaksjonen jobber med ulike alternativ, men lover at sendingen blir en verdig nasjonaldagsfering.

– Vi skal gjøre stor stas på nasjonaldagen vår, det er viktig selv om vi ikke kan feire den akkurat sånn vi er vant til, sier prosjektlederen.

Sammen drømmer hele 17. mai-redaksjonen om å få hele det norske folk til å stemme i når nasjonalsangen synges på NRK.

– Tenk om alle kunne stå ute og synge «Ja, vi elsker» samtidig! Det ville nok være det største nasjonale felleskoret i Norge noen gang og et historisk øyeblikk av nasjonal fellesskapsfølelse, sier de.