Laster innhold, vennligst vent..
Fingermat

Grillet gris på en lettvint kald rissalat. Godt og enkelt, som kan forberedes litt på forhånd og grilles på 17. mai.

Foto: Jan-Kristian Schriwer

Grillet pekinggris med spicy rissalat

Gammel ris kan brukes på nytt etter et par dager. Øyvind Hjelles oppskrift er en fantastisk norsk og asiatisk inspirert rett, med svinekjøtt på grillen og en smakfull rissalat.

Slik gjør du

Kok helst risen en dag eller to før den skal brukes i denne salaten. Risen må oppbevares i kjøleskap. Grisen marineres gjerne en dag eller to før grillingen. På 17. mai griller du svinekjøttet, trer det på spidd og blander frukt, urter og grønnsakene i den kalde risen.

Grillet svinekjøtt

Grillsmaken er det «hemmelige» krydderet her.

Press hvitløk i en liten skål med olje, salt og pepper. Bland dette og hell over skivene med svinekoteletter. La dem ligge minst en liten time, eller gjerne over natten.

Grill kotelettene så de får skikkelig farge og blir godt stekte. Ca 70 grader i kjernen.

Del kotelettene i lange biter, tre de på spidd og pensle dem med hoisinsausen. Legg pinnene på/ved rissalaten.

Rissalat

Skyll risen i kaldt vann i ca. fem minutter. Kok opp risen under omrøring, da setter den seg ikke fast i bunnen. Når den har kokt opp setter jeg på et tett lokk og skrur ned varmen til nivå tre av niog lar den stå 15 minutter. Ta kjelen av platen, løft av lokket og la den dampe i fem minutter før du prøver å røre i den. Rører du i risen under kokingen eller for fort etter koking blir det bare en stor klebrig risball.

Hell risen ut på et fat, la den dampe fra seg i ti minutter før du river den litt mer fra hverandre. Når den er helt kald slår du løs risen med litt olivenolje, lime/sitronsaft og sesamfrøene. Vend forsiktig inn biter av mango, avokado, skiver av rødløk og finsnittet chili.

Korianderen grovhakkes og drysses på og blandes inn til slutt.

Kilde: Øyvind Hjelle