Hopp til innhold

Risikerer streng straff etter dyretragedie

Mandag startet rettssaken etter dyretragedien på Jøa i fjor, hvor 92 storfe ble funnet døde i et fjøs.

Mattilsynet har fjernet de døde dyrene fra fjøset på Jøa i Fosnes kommune.

26. mars i fjor ble de døde dyrene hentet ut av fjøset på Jøa.

Bertil Smalås

Advokat Bertil Smalås forsvarer den tiltalte mannen i 30-årene.

Foto: Karin Jegtvik/NRK

Dyrene hadde sultet i hjel, og en mann i 30-årene fra Fosnes kommune er tiltalt for et grovt brudd på loven om dyrevelferd. Mannen har erkjent straffskyld og har forklart seg for politiet i avhør.

– Ble lettet

– Han ble lettet da saken ble avdekket, og han har hatt ei tung tid. Mannen ser veldig fram til å få avsluttet saken og vil forklare seg om det som skjedde, sier hans forsvarer, advokat Bertil Smalås,

Det var i mars i fjor tragedien i fjøset på Jøa kom for en dag. Til sammen 92 dyr hadde i løpet av flere uker og måneder sultet ihjel på båsene sine i fjøset . Ifølge Mattilsynet er dette det kanskje mest omfattende bruddet på loven om dyrevelferd i Norge. Også politiet er sjelden borti så alvorlige saker.

– Jeg kan i farten ikke huske en så grov sak når det gjelder brudd på loven om dyrevelferd her i Trøndelag, sier politiadvokat Amund Sand som er aktor i straffesaken mot mannen i 30-årene.

Reagerte sterkt

Regiondirektør Bjørn Røthe Knudsen i Mattilsynet reagerte sterkt på det som ble avslørt og det at dyrene hadde stått i ukevis uten mat før de døde.

Bjørn Røthe Knudsen

Bjørn Røthe Knudsen er regiondirektør i Mattilsynet.

Foto: NRK

– Vi ser at det utvikler seg fort til at et stort antall dyr kreperer. Samtidig skjer det så fort at det er vanskelig for omverden å fange opp faresignalene som en burde ha fanget opp. Men det er fraværet av normalt aktivitet på en gård som gjør det vettugt å levere ei bekymringsmelding. Det er viktig å ta affære og bry seg, sa Røthe Knudsen da saken først ble kjent.

Leder Asbjørn Helland i Nord-Trøndelag bondelag reagerte også sterkt, og mange lurte på hvordan dette kunne skje. Helland mener bygdesamfunnene ikke er som de var før.

– De er kanskje ikke så gjennomsiktige som tidligere. En har kommet i tidsklemma der også. En besøker hverandre ikke så ofte lenger, men det er en meldeplikt. Enhver har jo plikt til å melde ifra hvis en synes det er noe galt, mener Helland.

Massegrav

I slutten av mars ble de døde dyrene hentet ut av fjøset og lagt i en massegrav. John Bjarne Falch i Mattilsynet sa det var en tøff opplevelse for dem som var med på oppryddingen. Men han tenkte også på dyreeieren som nå er tiltalt i saken.

– Vi i Mattilsynet har aldri opplevd at det handler om folk som vil dyrene sine noe vondt. Det er bestandig andre historier som ligger bak. Det er også vår erfaring at når dette så kommer for en dag, opplever dyreeieren det som en lettelse å komme ut av knipa og den vanskelige situasjonen en har kommet opp i, sa Falch til NRK.

– Streng straff

Amund Sand

Amund Sand er aktor i straffesaken mot mannen i 30-årene.

Foto: Espen Sandmo/NRK

Bonden i 30-årene er tiltalt for grovt brudd på loven om dyrevelferd, som har ei strafferamme på inntil tre år.

– Gjennom forarbeidene til den nye dyrevelferdsloven, tas det til orde for et skjerpet straffenivå i slike saker. Man har fått et straffenivå for sånne hendelser som er relativt høyt. Derfor vil en domfellelse etter denne tiltalen resultere i en streng straff, slik vi ser det, sier politiadvokat Amund Sand til NRK.