Hopp til innhold

Opprørt over at pasienter utskrives uten varsling

Fremdeles skrives det ut pasienter fra St. Olavs Hospital uten at pårørende og hjemmetjeneste varsles. En opprørt Trondheimsordfører forventer endringer etter innføringen av en ny, digital løsning.

Rita Ottervik

Ordfører i Trondheim, Rita Ottervik, forventer at den nye, elektroniske meldingsutveksling mellom sykehus og kommuner vil fungere.

Foto: Øivind Olsson / NRK NRK

I et notat fra rådmannen til formannskapet i Trondheim, kommer det frem at det fra senhøsten i fjor til denne våren har vært en rekke avvik i forbindelse med utskriving av pasienter. Ordfører Ottervik sier det er opprørende at det stadig er problemer med dårlig informasjonsflyt mellom sykehus og kommune.

– Da dette ble avdekket i fjor gikk tallene litt ned, men nå ser vi at de går opp igjen. At ikke det har skjedd alvorlige ting det siste halvåret skyldes dyktige ansatte som har oppdaget at folk er sendt hjem uten varsel - ikke at vi har strukturer som fanger det opp. Slik kan vi ikke ha det lenger, sier hun til NRK.

Ottervik sier skrekken er at noen blir liggende hjemme, blir dårlig, får alvorlige plager eller i verste fall dør.

– Ofte formildende omstendigheter

Tor Åm

Samhandlingsdirektør ved St. Olavs Hospital, Tor Åm.

Foto: Geir Otto Johansen / St. Olavs Hospital

Samhandlingsdirektør ved St. Olavs Hospital, Tor Åm, er enig i at det er helt uakseptabelt at pasienter skrives ut uten at det kommunale hjelpeapparatet er forberedt på å hjelpe dem.

– Men går vi bak tallene, er de fra utskrivende avdeling ofte spørrende til hele saken, fordi pårørende har hentet og bragt pasienten hjem.

– Men hvis man likevel har glemt å varsle hjemmesykepleien, får vel det konsekvenser for pasienten?

– Selvfølgelig. Når en pasient har kommunale tjenester, skal vi varsle apparatet direkte. Bak avviksmeldingene er det ofte formildende omstendigheter, men det spiller ingen rolle. Vi skal varsle kommunene direkte.

LES: Kommunene har ikke kapasitet til ferdigbehandlede pasienter

Har forventninger til nytt system

Samhandlingsreformen forplikter kommunen til å ha et tilbud klart innen 24 timer etter at en pasient er meldt utskrivingsklar. Men dette forutsetter at kommunen får beskjed om at pasienter utskrives fra sykehuset, noe som altså har glippet gjentatte ganger over flere år.

Fra 4. april har St. Olavs Hospital imidlertid innført nye retningslinjer.

– De innebærer at sykehuset skal sende all nødvendig informasjon om pasienten ut til kommunen og vi skal ha et elektronisk svar tilbake om at de har mottatt opplysningene, og om hvor og når de kan ta i mot. Først da er pasienten utreiseklar, sier Åm.

Ordfører Ottervik er glad for at det nye systemet tas i bruk, og sier hun forutsetter at sykehuset følger opp dette og at det ikke blir flere avvik.

– Vi er ti tusen ansatte og kan ikke over natta endre måten å jobbe på. Vi er i en prosess og det vil nok ta noe tid før alt er på plass. Men vi har som mål at dette skal fungere hundre prosent ved alle typer utskrivinger, sier samhandlingsdirektør Åm.

LES: Pasienter skrives ut raskere

St. Olavs Hospital

– Det vil ta tid å legge om alle rutiner, sier samhandlingsdirektør ved St. Olavs Hospital, Tor Åm.

Foto: St. Olavs Hospital