Hopp til innhold

Fortsatt avvik ved St. Olavs Hospital

Den siste måneden har det vært enda flere brudd på reglene for utskriving av pasienter fra St. Olavs Hospital i Trondheim.

St. Olavs Hospital

St. Olavs Hospital har fortsatt avvik i forhold til hjemsending av pasienter som trenger oppfølging.

Rita Ottervik

Ordfører Rita Ottervik er overrasket over alle avvikene ved St. Olavs Hospital.

Foto: Stein Roar Leite / NRK

Tidligere i høst ble det kjent at sykehuset har skrevet ut flere pasienter som er blitt overlatt til seg selv uten nødvendig oppfølging. Derfor har Trondheim kommune fulgt ekstra nøye med den siste tiden.

– Ikke bra

Likevel var det også i november flere uheldige tilfeller. Blant annet ble en pleietrengende pasient skrevet ut fra sykehuset uten at noen ble varslet.

– Dette er ikke bra, og det overrasker meg. Men det handler om at det er mange mennesker som i løpet av en måned håndterer mange ulike pasienter. Derfor må sykehuset sørge for å ha et mest mulig vanntett system.

– Samtidig vet jeg det jobbes med dette, og fra sykehusledelsen er det et stort trykk på dette, sier ordfører i Trondheim, Rita Ottervik.

226 avvik

Helge Garåsen

Helge Garåsen er kommunaldirektør for helse i Trondheim kommune.

Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

I løpet av 2014 er det registrert 226 såkalte avviksmeldinger i Trondheim kommune når det gjelder pasienter ved St. Olavs Hospital. Det vil si svikt i tjenesteytingen, eller hendelser som kunne fått en direkte konsekvens for mottakeren. I 87 tilfeller dreide det seg om manglende varsling.

– Dette er veldig trist, og samtidig viser det at endringsarbeidet tar tid. Det er ikke gjort over natta å endre et så stort system med mange avdelinger og ansatte. Jeg regner med at vi må trykke på i flere måneder framover for å nå vårt mål om null avvik, sier kommunaldirektør for helse i Trondheim, Helge Garåsen.

Sykehuset har oversikt

Stein Kaasa

Stein Kaasa er fagdirektør ved St. Olavs Hospital.

Foto: NRK

St. Olavs Hospital jobber nå med å forbedre systemet sitt ved utskriving av pasienter.

Det at det blir registrert avvik er bra i og for seg, fordi vi da kan gjøre forbedringer i systemet. Vi ved sykehuset har full oversikt over disse avvikene, og nå skal vi kvalitetssikre tallene, forteller fagdirektør Stein Kaasa ved St. Olavs Hospital til NRK.

Han understreker at dette gjelder avvikene som er registrert ved sykehuset, og i Trondheim kommune.

– Ut fra disse avvikene gjør vi umiddelbare endringer i tjenesten. Dette er noe vi jobber med kontinuerlig, understreker Kaasa.