Hopp til innhold

St. Olavs Hospital er overfylt

Januar er høysesong for sykehusinnleggelser. Samtidig har ikke kommunene kapasitet til at ferdigbehandlede pasienter blir skrevet ut raskt nok.

St. Olavs Hospital

Tidligere i januar lå det hele 40 ferdigbehandlede pasienter som tok opp plass ved St. Olavs Hospital i Trondheim.

Foto: St. Olavs Hospital

Stein Kaasa, leder ved kreftklinikken på St. Olavs hospital.

Viseadministrerende direktør Stein Kaasa ved St. Olavs mener det er uheldig at mange utskrivningsklare pasienter fortsatt ligger innlagt på sykehuset.

Foto: Rune Kjær Valberg / NRK
Helge Garåsen

Kommunaldirektør Helge Garåsen sier det er vanskelig å finne plass i kommunen raskt nok med toppen som er i januar.

Foto: Grete Thobroe / NRK
Pasient

Trondheim kommune forteller at antall personer som de håndterer og tar inn på sykehjem etter utskriving fra sykehuset er sterkt økende.

Foto: Keilen, Berit / SCANPIX

– Målet vårt er at vi ikke skal ha pasienter i korridorene i det hele tatt, sier Stein Kaasa, som er viseadministrerende direktør ved St. Olavs Hospital i Trondheim.

Januar er en hektisk måned på sykehuset, og den siste tiden har de åpnet ekstra sengetun for å ta unna alle pasientene som er innlagt.

Flere av dem som tar opp plass skulle ha vært overført til hjemkommunen sin for oppfølging der, men antallet pasienter er så høyt at kommunene rett og slett ikke klarer å gjøre sin del av jobben.

Tidligere i januar lå det hele 40 slike ferdigbehandlede pasienter på sykehuset, uten at St. Olavs hadde mulighet til å sende dem videre i systemet.

– Man kan ikke forvente at kommunen skal ta imot pasienten det minuttet eller den timen pasienten er utskrivningsklar. Men 40 er altfor høyt, sier Kaasa.

Dyre gebyr for kommunene

Tidligere kostet det ikke kommunene noe å la innbyggerne sine ligge litt ekstra på sykehuset etter at de var ferdigbehandlet, men etter at samhandlingsreformen ble innført i fjor må kommunene ut med 4.255 kroner hver dag en slik pasient blir liggende over behandlingstiden.

For få dager siden hadde Trondheim kommune 38 utskrivningsklare pasienter ved St. Olavs Hospital, noe som betyr at de måtte betale rundt 160.000 kroner daglig.

– Gebyret svir hardt, innrømmer kommunaldirektør Helge Garåsen.

Hoper seg opp etter juleferien

Han er enig i at det er for mange som blir liggende på sykehuset for lenge i januar, men forklarer at det er viktig å finne et godt nok og passende tilbud til disse pasientene i kommunen.

– Jevnt over klarer vi å håndtere dem rimelig bra, men når det topper seg som nå så trenger vi noe lengre tid.

Kommunen opplever at flere innbyggere og sykehjemsbeboere sliter mer på vinteren enn i andre deler av året, og dermed blir det også vanskeligere å få unna alle som trenger hjelp samtidig.

Viseadministrerende direktør Kaasa ved St. Olavs har sin egen teori på sesongvariasjonene.

– Pågangen på sykehuset er større i januar enn flere andre måneder i året. Det har sannsynligvis litt å gjøre med at det har vært juleferie og at tilgangen på fastleger har vært lavere, og at vi også har hatt juleferie, slik at tilbudet har vært noe lavere. Da vil det hope seg opp når alle kommer tilbake etter ferien.

– Dobbelt så mange som for fem år siden

Kommunaldirektør Garåsen forteller at presset på kommunene bare øker når det kommer til antall pasienter som trenger oppfølging.

– Det vi ser er at vi gjennom de siste årene får gradvis flere og flere pasienter som vi skal gi tilbud til på kommunale institusjoner, og flere av dem er også dårligere enn før. Antall personer som vi håndterer i løpet av et år og tar inn på sykehjem etter utskriving fra sykehuset er sterkt økende. Det er nærmest fordoblet de siste fem årene.

Han mener samarbeidet mellom sykehuset og kommunen fungerer etter intensjonene til samhandlingsreformen.

– Det er en villet utfordring, der vi er enige både kommune og stat om at vi skal ta imot flere pasienter. Men det er en volumøkning her som kanskje er i overkant av hva som er mulig å få til til enhver tid.