Hopp til innhold

Hamideh fikk nytt avslag: – Nå blir det rettsak

Fire måneder tok det Utlendingsnemnda å gi Hamideh Kaffash svar på anken på avslaget om oppholdstillatelse. Svaret ble nok en gang nei, og nå forbereder hun seg på rettssak.

Hamideh Kaffash

Etter nok et avslag om opphold, forbereder Hamideh Kaffash på rettssak.

Foto: Morten Andersen / NRK

«Klagen over UDIs vedtak tas ikke til følge. UNE legger til grunn vurderingen fra PST og deres anbefaling om at søkeren ikke gis opphold med utgangspunkt i det aktuelle arbeidsforholdet. UNE legger avgjørende vekt på vurderingen fra PST»

Sånn lyder deler av vedtaket som Kaffash nå har fått fra Utlendingsnemda (UNE). Advokat Brynjulf Risnes sier resultatet var forventet, men har vanskeligheter med å skjønne hvorfor det har så lang tid.

– De gjentar akkurat det samme som UDI sa for fire måneder siden, så hva de har brukt tiden på, kan en jo spørre seg, sier Risnes til NRK.

Risnes er Hamideh Kaffash sin forsvarer, og bekrefter at de allerede er i gang med å forberede seg på rettssak, som de håper kan komme opp tidlig på nyåret i 2015.

Kan ikke brukes i våpenproduksjon

15. september ble NTNU-stipendiat Hamideh Kaffash sendt ut av landet, etter at hun og to andre studenter fikk beskjed av Utlendingsdirektoratet (UDI) om at de ikke får innvilget midlertidig oppholdstillatelse i Norge.

UDI har hele veien vist til utlendingsforskriftens paragraf 6-35, første ledd. Den handler blant annet om forbud mot overføring av sensitiv teknologi til Iran. Det var PST som rådet UDI i avgjørelsen.

Kaffash selv er frustrert og mener begrunnelsen ikke gir mening.

– UNE har ikke engang bedt veilederen min forklare dem hva det er jeg faktisk holder på med. Alle som kjenner til fagområdet mitt sier ingenting av dette kan brukes i våpenproduksjon, sier hun.

Rettssak neste

Brynjulf Risnes

Advokat Brynjulf Risnes.

Foto: Hans Erik Weiby

Kaffash har sagt hele veien at hun ville gå til sak hvis hun fikk avslag igjen. Hun er ikke noe mindre klar nå.

– Nå blir det rettssak og jo mer tid som går jo mer motivert blir jeg. UNE gjentar akkurat det samme som er sagt før og det er fortsatt ikke begrunnet fra PST, det gir ingen mening, sier Kaffash.

Risnes sier nettopp den manglende begrunnelsen fra PST er noe de må få klarhet i.

– De viser til et generelt regelverk, men ingenting konkret om hvordan disse studentene har brutt reglene. Det holder ikke å mene at «her er det noe skummelt», men uten å si hva det skumle faktisk er, understreker Risnes.

Tror på omgjøring

Når saken kommer opp for retten, har advokat Risnes tro på at grunnlaget for utkastelsen kan bli klargjort.

– Vi tror det PST baserer seg på, ikke stemmer. Hvis de forteller oss åpent hvordan det studentene lærer på NTNU kan brukes i våpenproduksjon, så kan vi motbevise det. Vi har en lang rekke argumenter å vise til, sier Risnes.

Advokaten er også sikker på at resultatet av en rettssak vil være opphold for Kaffash.

– Vi hadde ikke gått til rettssak om vi ikke trodde på seier, avslutter han.

Utlendingsnemda (UNE) har som praksis at de ikke kommentere enkeltsaker av hensyn til taushetplikten, og ønsker heller ikke å kommentere denne saken på nåværende tidspunkt.