Hopp til innhold

– Kunnskapen kan ikke brukes i våpenproduksjon

NTNU har klaget til UDI etter at tre iranske doktorgradsstudenter fikk avslag på sin søknad om opphold i Norge. PST er redd Iran kan misbruke studentenes kunnskap i tekniske fag til å fremstille atomvåpen.

Hamideh Kaffash

Internasjonale regler skal hindre at Iran ikke får tilgang til kunnskap som kan bidra til utvikling av blant annet atomvåpen. Dette har ført til at Hamideh Kaffash må forlate teknologistudiet ved NTNU.

Foto: privat

De tre iranske studentene fikk nylig beskjed av Utlendingsdirektoratet (UDI) om at de ikke får midlertidig oppholdstillatelse i Norge, selv om de er godt i gang med teknologistudiene.

– Dette er en personlig tragedie for studentene. De er 8-9 måneder inn i studiet, og så blir de stoppet, sier leder for NTNUs institutt for materialteknologi, Jostein Mårdalen.

I utgangspunktet skulle de tre stipendiatene forlate Norge i går, men de har fått en uke til i landet. UDI vet ikke hvor lang tid klagesaken kan ta.

LES OGSÅ: – Forstår ikke hvorfor jeg må forlate Norge

Jostein Mårdalen

Jostein Mårdalen er leder for NTNUs institutt for materialteknologi, hvor studentene begynte sitt PhD-arbeid.

Foto: NTNU

– Vi mister gode forskere

Mårdalen understreker også at NTNU med dette mister gode forskere.

– Vi mister prosjekter som er i gang, og taper både tid og penger.

Instituttlederen synes det er vanskelig å forstå at kunnskapene studentene hans tilegner seg kan brukes i produksjon av atomvåpen i Iran.

– Prosjektene har en miljøprofil, og er langt unna teknologi som kan anvendes til masseødeleggelsesvåpen, sier han.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har imidlertid vurdert saken annerledes. De sier kunnskapen kan misbrukes av iranske myndigheter, og rådet derfor UDI til ikke å gi doktorgradsstudentene oppholdstillatelse.

Ifølge Universitetsavisa viser UDI til utlendingsforskriften, som blant annet omhandler forbud mot overføring av sensitiv teknologi til Iran.

– Flere iranske søkere til problematiske studier

– Dette er de høyeste nivåene på tekniske studier, og etter vår vurdering kan dette misbrukes til å fremstille masseødeleggelsesvåpen, sier seksjonsleder i PST, Arne Christian Haugstøyl.

Han forteller at de har sett en markant økning i antall iranske søkere til problematiske studier.

Hamideh Kaffash

Hamideh Kaffash forstår ikke hvorfor hun ikke får bli i Norge.

Foto: privat
Gunnar Bovim

Rektor ved NTNU, Gunnar Bovim, reagerer på saksbehandlingstiden.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

En av NTNU-studentene som har fått avslag er Hamideh Kaffash, som jobber med reduksjon av CO2-utslipp innen ferromanganproduksjon.

– Jeg driver med miljøvennlig teknologi og kan ikke forstå hva som er sensitivt med det. Vi er vanlige mennesker. Jeg kan ikke forstå begrunnelsen til UDI i denne saken, sier hun.

Vil ta opp saken i spørretimen

Rektor ved NTNU, Gunnar Bovim, reagerer på avgjørelsen og er skeptisk til den lange saksbehandlingstiden på søknadene, som ble sendt i fjor.

– De har vært i Norge i lang tid nå, og når de plutselig får beskjed om at de ikke får oppholdstillatelse syns jeg det svekker ryktet til både Norge og vårt internasjonale omdømme, sier Bovim.

Stortingsrepresentant for SV, Snorre Valen, synes også ventetiden har vært for lang, og ønsker å ta saken opp i spørretimen i Stortinget.

– Jeg ønsker å utfordre enten justisministeren eller utdanningsministeren i denne saken, sier han.

Saken vekker også internasjonal oppmerksomhet. Blant annet har britiske BBC vært i Norge for å intervjue studentene.