Hopp til innhold

Hamideh-saken kan ende i Strasbourg

Hamideh Kaffash har ikke gitt opp håpet om å få fortsette studiene i Norge, selv om hun måtte forlate landet i september. Hun er også klar for å ta saken helt til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Hamideh Kaffash

Hamideh Kaffash gir ikke opp kampen mot myndighetene i Norge. Saken kan til slutt ende i Strasbourg.

Foto: Morten Andersen / NRK

15. september ble NTNU-stipendiat Hamideh Kaffash sendt ut av landet, etter at hun og to andre studenter fikk beskjed av Utlendingsdirektoratet (UDI) om at de ikke får innvilget midlertidig oppholdstillatelse i Norge.

Noen har fått bli, men Hamideh måtte reise.

UDI har hele veien vist til utlendingsforskriftens paragraf 6-35, første ledd. Den omhandler blant annet forbud mot overføring av sensitiv teknologi til Iran. Det var PST som rådet UDI i avgjørelsen.

Nå er hun tilbake i hjemlandet Iran, og har anket avgjørelsen. Nå venter hun på svar fra Utlendingsnemnda (UNE), noe hun syns tar for lang tid.

Lovet svar i september

Ifølge Hamideh Kaffash selv, har hun blitt lovet et svar fra UNE i september.

– Jeg er skuffet over UNE. De lovet meg et svar før oktober, men det har jeg ikke fått, sier Kaffash.

Hun sier hun jobber hardt for å få et svar.

– Både jeg, universitetet og min advokat har prøvd å kontakte UNE. Likevel får jeg ikke vite noe mer, sier hun på telefon fra Iran.

Vil saksøke UNE

Brynjulf Risnes

Hamidehs forsvarer, Brynjulf Risnes, er klar for å ta saken til retten.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Svaret hun får vil også ha stor betydning for hva hun vil gjøre videre. Får hun nok et avslag, har hun allerede bestemt seg for å gå til sak mot UNE.

– Jeg føler meg sikker på at jeg får nok et avslag, og jeg er klar for å ta saken til retten. Vi er forberedt uansett hva slags utfall klagesaken gir, sier Kaffash.

Også Hamidehs advokat, Brynjulf Risnes, føler seg sikker på nok et avslag.

– I og med at PST fortsatt mener det samme, er det svært sannsynlig at det kommer nok et avslag. Noe annet vil overraske meg veldig, sier Risnes.

Han er også klar for å ta saken til retten.

– Grunnen for at vi ønsker det, er fordi at slike saker er prøvd før i rettssystemet. Der har vi sett at retten er mer kritisk til slike avgjørelser, sier Risnes.

Kan ende i Strasbourg

Risnes har fått signaler om at et svar kommer snart fra UNE. Han sier også at slike saker har blitt prøvd foran menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, og at det ikke er utenkelig å få prøvd saken der.

– Det er en langvarig prosess og en lang vei dit, men vi mener at dette er en sak som kan gå foran domstolen i Strasbourg. Vi mener PST sin begrunnelse er langt ifra det som er reelt, og at denne saken er et brudd på menneskerettighetene.

UNE vil ikke si hvorfor Hamideh ikke har fått svar. Likevel skriver de en i en kort kommentar:

Vi praktiserer ikke å svare journalister noe om enkeltsaker, selv om de eventuelt har innsyn, som ikke allerede er formidlet til klageren selv eller dennes fullmektig. Det er fordi vi ikke finner det riktig at brukerne våre skal få informasjon om saken sin indirekte via media. Klagere og deres fullmektiger må altså selv spørre UNE hvis de lurer på noe om saken sin.

En iransk student ved NTNU ble sendt ut av landet i dag. Hamideh Kaffash forsker på hvordan man kan redusere CO2-utslippet når man lager ferromangan. UDI mener kunnskapen hun får ved universitetet kan bidra til Irans atomvåpenprogram.