Hopp til innhold

Fourcade, Brandsdal, Bøkko og Haver-Løseth gir seg – disse legger opp etter årets sesong

Det ble en brå avslutning på vinteridretten i 2020, og ikke alle fikk tatt et ordentlig farvel.

Martin Fourcade, Håvard Bøkko, Kaisa Makarainen og Nina Haver-Løseth

LEGGER OPP: Martin Fourcade, Håvard Bøkko, Kaisa Mäkäräinen og Nina Haver-Løseth er noen av stjernene som har gitt seg etter vinteren.

Foto: AFP / NTB scanpix / AP / NRK

Neste år er det VM i nordiske grener og i 2022 blir det olympiske leker i Beijing, noe som medfører at mange utøvere satser videre. Likevel er det flere stjerner som har passert målstreken for siste gang på toppnivå.

Sverige er blant landene som må «bygge nytt»; de har omtrent mistet hele alpinlandslaget når ytterligere to stjerner gir seg etter årets sesong. I tillegg er to av de siste års mest meritterte skiskyttere borte når neste sesong skytes i gang i november.

Martin Fourcade dynkes i leskedrikk etter karriereslutt

SLUTT: Martin Fourcade ble dynket i leskedrikk av sine franske lagkompiser da karrieren var over.

Foto: Jussi Nukari / AFP

Langrenn

Astrid Uhrenholdt Jacobsen (Norge), 33 år

Tok sitt første VM-gull som junior, på sprinten i Sapporo i 2007. Har gjennom hele karrieren vært en tydelig stemme i langrennssporten, men har også hatt en karriere preget av motgang og dramatikk.

Hun står med tre VM-gull i stafett, og har OL-gull på samme distanse. Sprintgullet fra 2007 er hennes eneste individuelle gull.

– Å ta medaljer og prestere bra har alltid vært gøy, men det tror jeg er noe av det jeg ville gitt bort først. Det er sånn jeg tenker på de årene jeg har hatt og måten jeg har drevet toppidrett på, at jeg først og fremst er stolt over at jeg har holdt meg til mitt verdigrunnlag hele tiden, jeg har drevet toppidrett verdibasert, sa Jacobsen da hun la opp 22. april.

Eirik Brandsdal (Norge), 33 år

Langrennssprinteren har bestemt seg for ikke å satse inn mot VM i Oberstdorf, og satte en strek for karrieren etter årets sesong. Dermed stopper han på ni verdenscupseirer, alle på sprintdistanser, og 24 pallplasser i verdenscupen. Han havnet også på pallen i sprintcupen sammenlagt fire ganger, senest med en 3. plass i 2018/19.

Hans siste verdenscuprenn ble sprinten i Konnerud i mars, hvor han fikk en opptur med en 3. plass. Det var i Drammen han opplevde flest oppturer, da tre av hans ni triumfer i verdenscupen skjedde der.

Ski sprint verdenscup finaler

FERDIG: Eirik Brandsdal sitt siste verdenscuprenn i Konnerud ble en opptur. Nå setter 33-åringen en sluttstrek på karrieren.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Sondre Turvoll Fossli (Norge), 26 år

Fikk hjerteinfarkt i august i fjor, og har siden da vært gjennom en rekke tester for å undersøke om det er mulig å fortsette som toppidrettsutøver.

2015 ble hans største år i skisporet. Da tok sprinteren sin eneste verdenscupseier, og han tok gull i U23-VM. Han står med fire pallplasser i verdenscupen, den siste i prøve OL i 2017, og har to NM-sølv.

Teodor Peterson (Sverige), 31 år

Har vært med på å prege verdenscupen i sprint i mange år, men denne sesongen ble tyngre for sprinteren fra Umeå. Han har kun kommet seg til én finale, og der endte han helt sist.

Før pila begynte å peke nedover rasket Peterson med seg fem seirer i verdenscupen, alle i sprint. I Sotsji-OL i 2014 tok han bronse på sprinten og sølv på sprintstafett.

Andrew Newell (USA), 36 år

Ettersom det er VM i Oberstdorf neste sesong, er det ingen av de store stjernene som legger opp, men for amerikanske Newell ble prøve-VM i Oberstdorf hans siste renn på toppnivå. Han verdenscupdebuterte i Stockholm i 2004, og har tatt steget opp på pallen tre ganger. De siste årene har vært langt tyngre; det siste toppresultatet kom i prøve-OL i 2017, da han kom seg helt til sprintfinalen i Pyeongchang. Der endte han sist, i et reservepreget startfelt.

WC LANGRENNSPRINT MENN LAHTI

PALLPLASS: Andrew Newell tok tre pallplasser i verdenscupen, her fra Lahti i 2008, der han kom på andre bak Anders Gløersen (i midten). Ola Vigen Hattestad ble nummer tre.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Toni Livers (Sveits), 36 år

Veteranen gir seg etter 183 verdenscuprenn, og blir stående med den ene seieren fra Davos i 2007. Med 11 OL-starter og 18 VM-starter var Livers en av de aller mest rutinerte langrennsløperne i verden.

krDAwruX1iw

DEN ENE SEIEREN: Toni Livers gikk akkurat like fort som Maurice Manificat og delte seieren i Davos i 2007.

Foto: EDDY RISCH

Skiskyting

Martin Fourcade (Frankrike), 31 år

Franskmannen avsluttet karrieren med å gå inn til seier på fellesstarten i Kontiolahti, seier nummer 83 (!) i karrieren. Han er «bare» 31 år, 13 år yngre enn Bjørndalen da han la opp. Likevel har han preget skiskytingen i en årrekke. Franske Fourcade kan se tilbake på fem OL-gull og 13 VM-gull.

– Han er en av de største som har vært, sier Emil Hegle Svendsen om Fourcade.

Martin Fourcade

GULL: Martin Fourcade med ett av sine fem OL-gull.

Foto: Kirill Kudryavtsev / AFP

Kaisa Mäkäräinen (Finland), 37 år

En av Finlands største utøvere de siste årene har flere ganger sagt at nok er nok. Etter målgang på hjemmebane i Kontiolahti trillet tårene da hun innså at karrieren nå er over. Men Mäkäräinen har lagt børsa på hylla før, kanskje lysten melder seg igjen når det nærmer seg november?

Hun har vunnet verdenscupen sammenlagt tre ganger, og står med ett VM-gull. I Finland har hun i en årrekke vært blant de største idrettsprofilene, og derfor var det litt tungt å avslutte karrieren foran tomme tribuner i Kontiolahti.

– Det var ikke slik jeg ville det skulle ende, men akkurat nå har jeg ikke noe valg, skriver Mäkäräinen på Instagram.

Synnøve Solemdal (Norge), 30 år

Solemdal vant to verdenscuprenn, begge kom i jaktstart, begge kom i Hochfilzen, begge kom 8. februar – med nøyaktig ett års mellomrom, i 2012 og 2013.

Solemdal har fire VM-gull i kvinnestafett. Faktisk har Norge tatt gull de fire siste gangene Solemdal var på laget i VM-sammenheng; i 2013, 2016, 2019 og 2020. Solemdal var også på laget da Norge tok VM-bronse i 2012.

Hun har også VM-gull i miksstafett fra 2012 og 2013.

Synnøve Solemdal

STAFETTSTERK: Med «vind mellom ørene» på stafetter, var Synnøve Solemdal aller sterkest gjennom en lang karriere.

Foto: Berit Roald / NTB Scanpix

Dominik Landertinger (Østerrike), 32 år

Østerrikeren deltok i tre OL (Vancouver, Sotsji og Pyeongchang), og tok medalje i alle tre, totalt to sølv og to bronse. I VM-sammenheng har Landertinger fem medaljer, og høydepunktet var VM-gullet på fellesstarten i Pyeongchang i 2019. Landertinger opererte ryggen i 2017, men kom sterkt tilbake og tok bronse på 20-kilometeren under VM i Anterselva sist vinter.

Michal Šlesingr (Tsjekkia), 37 år

Etter 18 sesonger i verdenscupen avsluttet Šlesingr med å hamre fem blinker rett ned på stafetten i Nove Mesto 7. mars. 37-åringen fra Tsjekkia har tre VM-medaljer, hvorav en i edleste valør. Den kom på blandet stafett i Kontiolahti i 2015. De siste sesongene har vært tyngre for tsjekkeren, som står oppført med én individuell seier i verdenscupen. Han vant i Holmenkollen i 2008.

Nadine Horchler (Tyskland), 33 år

Ikke blant de mest markante tyskerne i verdenscupen, men står oppført med en verdenscupseier i Anterselva i 2017.

Célia Aymonier (Frankrike), 28 år

Startet karrieren som langrennsløper, der det ble sølv i U23-VM i 2014. Det ble ingen stor seniorkarriere i langrennssporet, så før 2015/2016-sesongen tok hun «en Stina Nilsson», og meldte overgang til skiskyting. Etter fem sesonger som skiskytter er karrieren over, og Aymonier tar med seg én mesterskapsmedalje. I VM i 2017, som var hennes beste mesterskap, var hun med på det franske bronselaget på stafetten.

Alpint

Nina Haver-Løseth (Norge), 31 år

Har vært en av de største profilene i norsk alpint i en årrekke, tross en del skader. Kan se tilbake på seks pallplasser og to seirer i verdenscupen, samt OL-bronse i lagkonkurransen i Pyeongchang i 2018.

– Du kjenner når det er riktig tidspunkt, det har jeg visst i hele år. Jeg har aldri kost meg så mye på ski som i år. Jeg føler meg mettet og fornøyd, sa Haver-Løseth til NRK da hun offentliggjorde at karrieren er over.

Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Medaljeseremoni.

OL-BRONSE: Nina Haver-Løseth (neste til venstre) sammen med laget som tok bronse i 2018-OL. Med seg på laget hadde hun Jonathan Nordbotten, Leif Kristian Nestvold-Haugen, Sebastian Foss-Solevåg, Maren Skjøld og Kristin Lysdahl.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Tina Weirather (Liechtenstein), 30 år

Står med VM-sølv, OL-bronse og ni verdenscupseirer. Debuterte i verdenscupen som 16-åring, og slet mye med skader i starten. Fikk etter hvert fart på skiene i fartsdisiplinene, og tok 41 pallplasser og ni seirer. I premieskapet har hun også to «kuler», som bevis på å ha vunnet verdenscupen i super-G to ganger.

André Myhrer (Sverige), 37 år

Sammen med svenskene var han en pioner i parallellslalåm, da den nye øvelsen kom på programmet. Ved å bokse ned portene kjørte han inn til VM-bronse med Sverige under lagkonkurransen i 2017.

Den lange svensken er blitt 37 år, men karrieren sluttet litt bråere enn han hadde sett for seg. Totalt ble det 30 pallplasser og åtte seirer. Karrierens høydepunkt kom i Pyeongchang-OL, der han tok gull i slalåm.

Pyeongchang 2018 Winter Olympics

BLÅGULT GULL: André Myhrer på toppen av pallen etter OL-gullet i Pyeongchang.

Foto: Leonhard Foeger / Reuters

Matts Olsson (Sverige), 31 år

Ikke like merittert som Myhrer, men står med VM-bronse i lagkonkurransen fra 2017. I tillegg har han én verdenscupseier i parallellslalåm og ytterligere tre pallplasser.

– Sulten er borte, og motivasjonen til å gjøre jobben har forsvunnet, sier Olsson til SVT.

Det er et stort tap for Sverige, som omtrent må bygge et helt nytt lag. De mistet Frida Hansdotter og Mattias Hargin etter forrige sesong.

Peter Fill (Italia), 37 år

Vant verdenscupen i utfor to år på rad i 2016 og 2017, foran henholdsvis Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud. Tok sin første pallplass i verdenscupen i 2006, og har siden tatt steget opp på pallen 21 ganger. Totalt tre verdenscupseirer og tre «kuler» – to i utforcupen og én i kombinasjonscupen.

Fritz Dopfer (Tyskland), 32 år

Har forsøkt å kjøre seg opp i verdenstoppen de siste sesongene, men aldri klart å komme seg tilbake til nivået han hadde fra 2012 til 2016. Da tok han åtte pallplasser i verdenscupen, men han fikk aldri en verdenscupseier. I VM i 2015 tok han sin eneste individuelle VM-medalje, som kom i slalåm.

Skøyter

Håvard Bøkko (Norge), 33 år

Tok OL-gull på lagtempo i 2018, og har båret norsk skøytesport i en årrekke. Har kjempet mange dueller mot Sven Kramer, og står med åtte sølv i VM. I 2011 tok han karrierens eneste individuelle gull, etter en fenomenal 1500 meter.

Video 059d1417-2016-492a-b1ad-0b89ca80a66c.jpg

GULL-LØPET: Håvard Bøkko vant 1500 meter under skøyte-VM i Inzell.

I 2010 tok Bøkko OL-bronse på samme distanse. Etter VM i Vikingskipet i mars var Håvard Bøkko plutselig blitt skøytepensjonist, og da trillet tårene.

Hege Bøkko (Norge), 28 år

Står uten mesterskapsmedaljer, men har vært den største profilen på kvinnesiden i en årrekke. Høydepunktet kom i 2017, da hun ble nummer fem i allround-VM. Junior-VM i 2010 endte med sølvmedalje, og i OL samme tok den daværende junioren en oppløftende 10. plass på 1500 meter.

Karrieren har vært preget av opp- og nedturer, og hun tok nylig en pause fra skøytesporten. I januar var hun tilbake på is, uten de helt store resultatene.

– Det er et vemodig og tøft valg, men det føles helt riktig nå, skriver Hege Bøkko.

Ingen hoppere eller kombinertløpere har foreløpig annonsert at de legger opp.

Siste nytt

  • Norsk VM-bronse i curling

    Curlingekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten slo Sveits 6-5 i en spennende bronsekamp i VM blandet lag i Östersund.

    Dermed ble det igjen medaljejubel for paret som fra før har tatt sølv og bronse i både VM og OL.

    Skaslien og Nedregotten løftet seg etter fredagens semifinaletap mot Estland og vant den tette kampen mot sveitserne.

    Den norske duoen avgjorde mye da de tok tre poeng i femte omgang og dermed tok ledelsen 5-3. Sveitserne tok ett poeng i hver av de to neste omgangene, og dermed kunne Skaslien og Nedregotten kontrollere inn seieren med sistestein i den avgjørende omgangen.

    (©NTB)

    597pS7pqseA
    Foto: AP
  • Roing: Juel og Solbakken til A-finale i EM

    Jonas Juel og Erik Solbakken skal kjempe om EM-medaljer i dobbeltsculler i ro-EM i Ungarn.

    De to nordmennene er klare for A-finale i sin klasse etter å ha blitt nummer tre i semifinalen lørdag. 3.-plassen holdt akkurat til å gå videre til A-finalen, men til gjengjeld var avstanden ned til 4.-plasserte Frankrike nesten tre sekunder.

    Tysklands Jonas Gelsen og Marc Weber vant semifinalen foran en italiensk båt. Juel og Solbakken ble slått med snaut ni sekunder av vinnerbåten.

    Juel og Solbakken er tatt ut til EM på bekostning av Oscar Helvig og Kristoffer Brun. De to sistnevnte har sørget for at én norsk dobbeltsculler er kvalifisert for OL i Paris, og det er ennå ikke avklart hvilken duo som får konkurrere der.

    I verdenscupregattaen i italienske Varese nylig var Juel/Solbakken sju tidels sekund raskere enn Helvig/Brun da de norske båtene var i samme oppsamlingsheat.

    Ro-EM kan du se på NRK.

    (©NTB)

    OhNKv4qQYNk
    Foto: NTB
  • Norges cheerleadere nest best i verden: – En utrolig VM-dag

    Fredag var de de norske seniorlagene i aksjon i VM i cheerleading i Orlando, USA, og de leverte en rekke flotte prestasjoner.

    Norge sikret seg sølvmedalje i en av de gjeveste kategoriene, og fikk igjen bekreftet sin posisjon som en sterk nasjon innen sporten.

    – For en utrolig VM-dag vi har hatt! Våre seniorlag har virkelig vist hva norsk cheerleading står for, sier Thomas Kejser-Lervik, leder av Norges Amerikanske Idretters Forbund.

    Etter at de norske juniorlagene torsdag sikret seg sølv og to bronsemedaljer, var det seniorenes tur til å skinne på fredag. Norges lag leverte også veldig sterkt her.

    – Med sterk innsats og lagånd viste våre utøvere at de er å regne med på verdensscenen. Resultatet markerer en betydelig prestasjon, og vi ser frem til å bygge videre på dette og fortsette å utvikle sporten i Norge, avslutter han.

    y

Sendeplan

Kl. Program Kanal