Hopp til innhold

Haver-Løseth legger opp: – Har kjent på den følelsen en stund

Nina Haver-Løseth (31) har vært Norges viktigste alpinist på kvinnesiden i mange år. Nå forlater hun slalåmbakken uten å ane hva fremtiden bringer. Og det gleder hun seg til.

Nina Løseth

GIR SEG: Nina Haver-Løseth legger opp som alpinist. 31-åringen debuterte i verdenscupen i 2006.

Foto: Tommy Barstein / NRK

– Jeg har kjent på den følelsen en stund, og så kom jeg frem til i fjor at jeg skulle gi meg selv en sesong til for å se hva jeg får til, sier Haver-Løseth til NRK.

– Det er en deilig følelse at jeg tok den avgjørelsen, jeg kjenner at det er på tide. Jeg har holdt på med dette profesjonelt siden jeg var 16 år. Man kjenner når det er riktig tidspunkt å gi seg, forteller hun.

Nina Haver-Løseth eller bare Nina Løseth, som hun het da hun debuterte i verdenscupen i 2006, har vært en av de viktigste slalåmkjørerne for Norge på kvinnesiden de siste 10-15 årene.

WORLD CUP ALPINT

I VERDENSTOPPEN: Nina Haver-Løseth har vært plaget med skader, men har likevel greid å holde seg stabilt i verdenstoppen.

Foto: Anders Wiklund / NTB scanpix

– En unik livsstil

Hun brukte riktignok lang tid på å klatre helt til topps på seierspallen, men da hun endelig tok sin første verdenscupseier 5. januar 2016 var det ikke bare en etterlengtet seier for sunnmøringen - det var en seier hele Alpin-Norge hadde ventet på i mange år.

Dette var nemlig den første norske seieren i kvinnenes verdenscup siden 26. oktober 2002. Da vant Andrine Flemmen storslalåm i Sölden.

– Jeg gikk fra å være helt alene på slalåmsiden til at vi nå er åtte til ti jenter. Og det kommer flere hele tiden, forteller hun.

– Jeg ser veldig lyst på fremtiden til norsk kvinnealpint.

Komm.: Thomas Lerdahl og Bjarne Solbakken.

VIDEO: Haver-Løseth kjører inn til sin første verdenscupseier.

Løseth innrømmer at hun vil savne samholdet med lagvenninnene og lagfølelsen.

– Det er en unik livsstil. Vi ser hverandre på vårt mest sårbare og når vi er på vårt mest glade. Og så er det adrenalinet som følger med, så det får jeg lete etter på andre områder, kanskje, ler hun.

Det ble til sammen to enkeltseire i verdenscupen og en OL-bronse i lagkonkurransen i parallellslalåm i 2018 før hun bestemte seg for å legge opp.

Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Medaljeseremoni.

HØYDEPUNKT: Haver-Løseth får OL-bronse i parallellslalåm sammen med Kristin Lysdahl.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Oppturer - men også skader

Løseths karriere har vært preget av mange oppturer - men også skuffelser.

I 2010 måtte hun ta en langvarig pause fra konkurranse etter en skade i leggen. Sunnmøringen kjempet seg imidlertid tilbake - som hun har gjort ved flere anledninger i karrieren.

Les også: Løseths lange vei til toppen: – Ikke alle hadde klart det

Like før inngangen til 2019 kom så fallet som satte henne ut en hel sesong og førte til at hun gikk glipp av VM i Åre. Undersøkelser konstaterte et brudd på leggbeinet inne i kneet.

Les også: Først da Haver-Løseth kom hjem, innså hun nedturen: – Jeg satt på sengen min og gråt

Etter 11 måneder ute av konkurranse kjørte hun likevel inn til en knallsterk 5.-plass i comebacket i Levi. Hennes siste sesong ble overraskende sterk med tanke på skadeproblemene.

– Mye av det jeg har prestert i år, er jeg veldig stolt av.

Nina Løseth

UTEN PLANER: 31-åringen vet foreløpig ikke hva hun skal gjøre etter at hun har gitt seg som alpinist.

Foto: Tommy Barstein

– Ikke mangel på motivasjon

Nina Haver-Løseth kommer fra en alpinfamilie i Spjelkavik, et tettsted i Ålesund kommune. Sammen med søstrene Lene og Mona Løseth ble de historiske da de sammen stilte til start i alpin-VM i 2009. Det hadde aldri tre søstre gjort før dem.

Etter hvert ble det kun Nina som satset videre på alpintkarrieren av søstrene. Før hun nå altså gir seg.

– Det er ikke mangel på motivasjon som gjør at jeg gir meg. Jeg føler meg mettet og fornøyd. Og så er det på tide å gi fakkelen videre til de yngre jentene, påpeker hun.

Foreløpig vet hun ikke hva hun skal gjøre etter at hun nå har avsluttet alpin-karrieren. Nå gleder hun seg først og fremst til en ny hverdag - å kunne leve litt mer «normalt».

– Jeg skal ta meg litt tid til å puste først, og så tror jeg at jeg finner ut av det etter hvert. Det er et hav av muligheter.

Nina Løseths oppturer i karrieren:

– Da jeg kom tilbake etter tre års leggskade og ble nummer fire i Zagreb. Jeg hadde aldri vært så lettet i hele mitt liv!

– Min første verdenscupseier.

– Laget som vi har bygd.

– Bronsemedaljen i OL i 2018.

Siste nytt

  • Borterekken brutt for Manchester United

    Etter tre strake Premier League-seire ble seiersrekken brutt for Manchester United da de tapte borte mot Newcastle lørdag kveld.

    22 år gamle Anthony Gordon ble matchvinner etter at han sendte vertene i ledelsen ti minutter etter sidebytte.

    Manchester United-angriper Antony trodde han utlignet og reddet ett poeng på overtid, men ballen gikk via en offsideplassert Harry Maguire og målet ble korrekt annullert for offside.

    Manchester United jaktet sin femte strake borteseier, men Newcastle, som har vært ett av sesongens beste hjemmelag i Premier League, satte tidlig gjestene fra Manchester under et voldsomt press. Nærmest var Kieran Trippier da han kun var millimeter unna et drømmemål fem minutter før pause da han smalt et frispark i tverrliggeren og ned på linja.

    Med sesongens åttende seier klatrer Newcastle til en femteplass med 26 poeng, syv poeng bak ligaleder Arsenal.

    Etter 14 serierunder står Manchester United, som på kort varsel måtte bytte ut fly med busstransport til Newcastle lørdag formiddag etter værutfordringer, med 24 poeng og befinner seg på en syvendeplass.

    Bruno Fernandes
    Foto: LEE SMITH / Reuters
  • Hovland spilte med Tiger Woods og tok ham igjen

    Viktor Hovland gikk i ball med selveste Tiger Woods på 3. runde i World Challenge og var ett slag bedre enn ham på runden.

    Hovlands 70-runde gjorde at han tok igjen Woods så de er på delt 16.-plass blant de 20 deltakerne før den avsluttende runden søndag. Begge er på par totalt.

    Nordmannen kom til Bahamas i håp om å ta sin tredje strake seier i Tiger Woods' egen turnering, men sjansen var borte etter 73-runder både torsdag og fredag. Hovland var to slag over par og elleve bak lederduoen, men han fikk gå den tredje runden sammen med Woods.

    Den amerikanske legenden startet med bogey på de to første hullene, mens Hovland noterte birdie på 3. og 5. hull og var to under par. Woods ville ikke la seg herje med, og innen halvspilt runde hadde han senket fire birdieputter slik at han selv var to under par.

    Da Hovland måtte tåle bogey på 9. hull, var han plutselig bak Woods ikke bare i sammendraget, men også for dagen.

    Woods fikk bogey på 11. hull, og de var likt igjen. Begge greide birdie på 14. hull, men Hovlands birdie på det neste hullet ble utslagsgivende for miniduellen på lørdagens runde. Begge misset parputter på 18. hull og måtte tåle bogey der.

    (©NTB)

    Viktor Hovland
    Foto: Mads Thygesen / NRK
  • Topp ti etter sterk finaleomgang

    Thea Louise Stjernesund leverte en sterk andreomgang i canadiske Tremblant, og kjørte seg opp seks plasser i finaleomgangen til en niendeplass i lørdagens storslalåmrenn.

    Lagvenninnene Ragnhild Mowinckel og Kristin Lysdahl ble henholdsvis nummer 19 og 25. Mina Fürst Holtmann kjørte ut i første omgang.

    Italienske Federica Brignone vant, 19 hundredeler foran slovenske Petra Vlhova, mens amerikaske Mikalea Shiffrin ble nummer tre.

    Thea Louise Stjernesund ned Mount Tremblant i Canada.
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal