Hopp til innhold

Haver-Løseth legger opp: – Har kjent på den følelsen en stund

Nina Haver-Løseth (31) har vært Norges viktigste alpinist på kvinnesiden i mange år. Nå forlater hun slalåmbakken uten å ane hva fremtiden bringer. Og det gleder hun seg til.

Nina Løseth

GIR SEG: Nina Haver-Løseth legger opp som alpinist. 31-åringen debuterte i verdenscupen i 2006.

Foto: Tommy Barstein / NRK

– Jeg har kjent på den følelsen en stund, og så kom jeg frem til i fjor at jeg skulle gi meg selv en sesong til for å se hva jeg får til, sier Haver-Løseth til NRK.

– Det er en deilig følelse at jeg tok den avgjørelsen, jeg kjenner at det er på tide. Jeg har holdt på med dette profesjonelt siden jeg var 16 år. Man kjenner når det er riktig tidspunkt å gi seg, forteller hun.

Nina Haver-Løseth eller bare Nina Løseth, som hun het da hun debuterte i verdenscupen i 2006, har vært en av de viktigste slalåmkjørerne for Norge på kvinnesiden de siste 10-15 årene.

WORLD CUP ALPINT

I VERDENSTOPPEN: Nina Haver-Løseth har vært plaget med skader, men har likevel greid å holde seg stabilt i verdenstoppen.

Foto: Anders Wiklund / NTB scanpix

– En unik livsstil

Hun brukte riktignok lang tid på å klatre helt til topps på seierspallen, men da hun endelig tok sin første verdenscupseier 5. januar 2016 var det ikke bare en etterlengtet seier for sunnmøringen - det var en seier hele Alpin-Norge hadde ventet på i mange år.

Dette var nemlig den første norske seieren i kvinnenes verdenscup siden 26. oktober 2002. Da vant Andrine Flemmen storslalåm i Sölden.

– Jeg gikk fra å være helt alene på slalåmsiden til at vi nå er åtte til ti jenter. Og det kommer flere hele tiden, forteller hun.

– Jeg ser veldig lyst på fremtiden til norsk kvinnealpint.

Komm.: Thomas Lerdahl og Bjarne Solbakken.

VIDEO: Haver-Løseth kjører inn til sin første verdenscupseier.

Løseth innrømmer at hun vil savne samholdet med lagvenninnene og lagfølelsen.

– Det er en unik livsstil. Vi ser hverandre på vårt mest sårbare og når vi er på vårt mest glade. Og så er det adrenalinet som følger med, så det får jeg lete etter på andre områder, kanskje, ler hun.

Det ble til sammen to enkeltseire i verdenscupen og en OL-bronse i lagkonkurransen i parallellslalåm i 2018 før hun bestemte seg for å legge opp.

Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Medaljeseremoni.

HØYDEPUNKT: Haver-Løseth får OL-bronse i parallellslalåm sammen med Kristin Lysdahl.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Oppturer - men også skader

Løseths karriere har vært preget av mange oppturer - men også skuffelser.

I 2010 måtte hun ta en langvarig pause fra konkurranse etter en skade i leggen. Sunnmøringen kjempet seg imidlertid tilbake - som hun har gjort ved flere anledninger i karrieren.

Les også: Løseths lange vei til toppen: – Ikke alle hadde klart det

Like før inngangen til 2019 kom så fallet som satte henne ut en hel sesong og førte til at hun gikk glipp av VM i Åre. Undersøkelser konstaterte et brudd på leggbeinet inne i kneet.

Les også: Først da Haver-Løseth kom hjem, innså hun nedturen: – Jeg satt på sengen min og gråt

Etter 11 måneder ute av konkurranse kjørte hun likevel inn til en knallsterk 5.-plass i comebacket i Levi. Hennes siste sesong ble overraskende sterk med tanke på skadeproblemene.

– Mye av det jeg har prestert i år, er jeg veldig stolt av.

Nina Løseth

UTEN PLANER: 31-åringen vet foreløpig ikke hva hun skal gjøre etter at hun har gitt seg som alpinist.

Foto: Tommy Barstein

– Ikke mangel på motivasjon

Nina Haver-Løseth kommer fra en alpinfamilie i Spjelkavik, et tettsted i Ålesund kommune. Sammen med søstrene Lene og Mona Løseth ble de historiske da de sammen stilte til start i alpin-VM i 2009. Det hadde aldri tre søstre gjort før dem.

Etter hvert ble det kun Nina som satset videre på alpintkarrieren av søstrene. Før hun nå altså gir seg.

– Det er ikke mangel på motivasjon som gjør at jeg gir meg. Jeg føler meg mettet og fornøyd. Og så er det på tide å gi fakkelen videre til de yngre jentene, påpeker hun.

Foreløpig vet hun ikke hva hun skal gjøre etter at hun nå har avsluttet alpin-karrieren. Nå gleder hun seg først og fremst til en ny hverdag - å kunne leve litt mer «normalt».

– Jeg skal ta meg litt tid til å puste først, og så tror jeg at jeg finner ut av det etter hvert. Det er et hav av muligheter.

Nina Løseths oppturer i karrieren:

– Da jeg kom tilbake etter tre års leggskade og ble nummer fire i Zagreb. Jeg hadde aldri vært så lettet i hele mitt liv!

– Min første verdenscupseier.

– Laget som vi har bygd.

– Bronsemedaljen i OL i 2018.

Sportsnyheter

Danske Axel Vang Christiansen hektet i et hinder og falt stygt på 3000 meter hinder i EM. Andorras Nahuel Carabana ofret egne finalemuligheter for å hjelpe dansken av banen.

Her ofrer konkurrenten egne sjanser for å hjelpe supertalentet

Axel Vang Christensen hektet i et hinder og falt stygt på 3000 meter hinder i EM. Da ofret Andorras Nahuel Carabana egne finalemuligheter for å hjelpe dansken av banen.

Siste nytt

 • Christiansen nummer sju på 1500 meter fri

  Henrik Christiansen greide ikke å finne toppfarten og havnet på 7.-plass i finalen på 1500 meter fri under langbane-EM i svømming i Roma.

  Christiansen ble i sommer norgesmester på distansen, men internasjonalt henger han bak de beste. Tiden 15.07,98 holdt til en 7.-plass blant de åtte som deltok i finalen.

  Han havnet tidlig bakpå og lå et stykke bak medaljeplassene etter 400 meter. Ukrainske Mikhailo Romantsjuk vant på tiden 14.36,10 og tok med det sitt tredje strake gull på distansen i langbane-EM. Italieneren Gregorio Paltrinieri tok sølv på hjemmebane, mens Damien Joly fra Frankrike tok bronsen.

  Norges Henrik Christiansen svømmer 1500 meter fri under VM i svømming i Abu Dhabi,
  Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB
 • Ekspert bekymret tross seier: – Ser svimmel ut

  Det ble til slutt seier for Mol/Sørum mot isrealerne Elazar/Ohana, men den kan ha kostet litt for duoen.

  For før kampen var det kjent at Anders Mol har slitt med sykdom, og fortsatt har trøbbel med vond hals og slimhoste.

  – Det er tydelig at Anders sliter. Han ser svimmel ut, kommenterte NRKs ekspert Vegard Høidalen underveis.

  Også Mols far og trener, Kåre Mol, var bekymret etter første sett.

  – Jeg ser han sliter og prøver å spare krefter. Jeg er bekymret, for de ser ikke bra ut. Jeg håper inderlig vi bare får to sett her, sa han før andre sett.

  Mol innrømmer etter kampen at det har blitt lite mat den siste tiden.

  – Batteriet er ganske lavt. Det har vært stor mobilisering, men jeg er glad for at vi landet seieren. Israelerne spilte bra, og det er også litt frustrerende, sier Mol til NRK.

  Neste runde møter Mol/Sørum den svenske duoen David Åhman og Jonathan Hellvig.

  2022 European Championships - Beach Volleyball
  Foto: MICHAELA REHLE / Reuters
 • Tap for Berntsen/Mol

  Mathias Berntsen og Hendrik Mol tapte åpningskampen i EM-turneringen i sandvolleyball i strake sett for svenskene David Åhman og Jonathan Hellvig.

  Det ble tap med sifrene 18-21 og 19-21.

  Det norske 2. laget var tidlig føringen i første settet mot de to svenske 20-åringene, men klarte ikke å ta igjen forspranget svenskene fikk da de gikk fra 12-12 til 15-13. Den svenske duoen tok førstesettet 21-18.

  Åhmann/Hellvig fortsatte også å dominere det andre settet selv om Berntsen/Mol var litt bedre med.

  Berntsen/Mol skal i neste kamp i gruppe A møte taperen av møtet mellom Anders Mol/Christian Sørum og israelerne Eylon Elazar/Amiram Ohana. Svenskene møtter vinneren av den samme kampen i onsdagens 2. runde.

  Austria Beachvolleyball Nations Cup
  Foto: Florian Schroetter / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste