Haver-Løseth legger opp: – Har kjent på den følelsen en stund

Nina Haver-Løseth (31) har vært Norges viktigste alpinist på kvinnesiden i mange år. Nå forlater hun slalåmbakken uten å ane hva fremtiden bringer. Og det gleder hun seg til.

Nina Løseth

GIR SEG: Nina Haver-Løseth legger opp som alpinist. 31-åringen debuterte i verdenscupen i 2006.

Foto: Tommy Barstein / NRK

– Jeg har kjent på den følelsen en stund, og så kom jeg frem til i fjor at jeg skulle gi meg selv en sesong til for å se hva jeg får til, sier Haver-Løseth til NRK.

– Det er en deilig følelse at jeg tok den avgjørelsen, jeg kjenner at det er på tide. Jeg har holdt på med dette profesjonelt siden jeg var 16 år. Man kjenner når det er riktig tidspunkt å gi seg, forteller hun.

Nina Haver-Løseth eller bare Nina Løseth, som hun het da hun debuterte i verdenscupen i 2006, har vært en av de viktigste slalåmkjørerne for Norge på kvinnesiden de siste 10-15 årene.

WORLD CUP ALPINT

I VERDENSTOPPEN: Nina Haver-Løseth har vært plaget med skader, men har likevel greid å holde seg stabilt i verdenstoppen.

Foto: Anders Wiklund / NTB scanpix

– En unik livsstil

Hun brukte riktignok lang tid på å klatre helt til topps på seierspallen, men da hun endelig tok sin første verdenscupseier 5. januar 2016 var det ikke bare en etterlengtet seier for sunnmøringen - det var en seier hele Alpin-Norge hadde ventet på i mange år.

Dette var nemlig den første norske seieren i kvinnenes verdenscup siden 26. oktober 2002. Da vant Andrine Flemmen storslalåm i Sölden.

– Jeg gikk fra å være helt alene på slalåmsiden til at vi nå er åtte til ti jenter. Og det kommer flere hele tiden, forteller hun.

– Jeg ser veldig lyst på fremtiden til norsk kvinnealpint.

Komm.: Thomas Lerdahl og Bjarne Solbakken.

VIDEO: Haver-Løseth kjører inn til sin første verdenscupseier.

Løseth innrømmer at hun vil savne samholdet med lagvenninnene og lagfølelsen.

– Det er en unik livsstil. Vi ser hverandre på vårt mest sårbare og når vi er på vårt mest glade. Og så er det adrenalinet som følger med, så det får jeg lete etter på andre områder, kanskje, ler hun.

Det ble til sammen to enkeltseire i verdenscupen og en OL-bronse i lagkonkurransen i parallellslalåm i 2018 før hun bestemte seg for å legge opp.

Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Medaljeseremoni.

HØYDEPUNKT: Haver-Løseth får OL-bronse i parallellslalåm sammen med Kristin Lysdahl.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Oppturer - men også skader

Løseths karriere har vært preget av mange oppturer - men også skuffelser.

I 2010 måtte hun ta en langvarig pause fra konkurranse etter en skade i leggen. Sunnmøringen kjempet seg imidlertid tilbake - som hun har gjort ved flere anledninger i karrieren.

Les også: Løseths lange vei til toppen: – Ikke alle hadde klart det

Like før inngangen til 2019 kom så fallet som satte henne ut en hel sesong og førte til at hun gikk glipp av VM i Åre. Undersøkelser konstaterte et brudd på leggbeinet inne i kneet.

Les også: Først da Haver-Løseth kom hjem, innså hun nedturen: – Jeg satt på sengen min og gråt

Etter 11 måneder ute av konkurranse kjørte hun likevel inn til en knallsterk 5.-plass i comebacket i Levi. Hennes siste sesong ble overraskende sterk med tanke på skadeproblemene.

– Mye av det jeg har prestert i år, er jeg veldig stolt av.

Nina Løseth

UTEN PLANER: 31-åringen vet foreløpig ikke hva hun skal gjøre etter at hun har gitt seg som alpinist.

Foto: Tommy Barstein

– Ikke mangel på motivasjon

Nina Haver-Løseth kommer fra en alpinfamilie i Spjelkavik, et tettsted i Ålesund kommune. Sammen med søstrene Lene og Mona Løseth ble de historiske da de sammen stilte til start i alpin-VM i 2009. Det hadde aldri tre søstre gjort før dem.

Etter hvert ble det kun Nina som satset videre på alpintkarrieren av søstrene. Før hun nå altså gir seg.

– Det er ikke mangel på motivasjon som gjør at jeg gir meg. Jeg føler meg mettet og fornøyd. Og så er det på tide å gi fakkelen videre til de yngre jentene, påpeker hun.

Foreløpig vet hun ikke hva hun skal gjøre etter at hun nå har avsluttet alpin-karrieren. Nå gleder hun seg først og fremst til en ny hverdag - å kunne leve litt mer «normalt».

– Jeg skal ta meg litt tid til å puste først, og så tror jeg at jeg finner ut av det etter hvert. Det er et hav av muligheter.

Nina Løseths oppturer i karrieren:

– Da jeg kom tilbake etter tre års leggskade og ble nummer fire i Zagreb. Jeg hadde aldri vært så lettet i hele mitt liv!

– Min første verdenscupseier.

– Laget som vi har bygd.

– Bronsemedaljen i OL i 2018.

Siste nytt

 • Mener fotball-sesongen kan reddes

  De europeiske fotballigaene har ikke gitt opp å fullføre sesongene som er satt på vent av koronaviruset, fastslår Uefa-president Aleksander Ceferin. Han mener det er mulig å fullføre seriespillet dersom pandemien er under kontroll og man kan starte opp igjen senest i juni.

  – Vi kan starte opp igjen i midten av mai, i juni eller til og med sent i juni. Etter det vil sesongen trolig være tapt, sier Ceferin til den italienske avisen La Repubblica.

  UEFA Congress
  Foto: Yves Herman / Reuters
 • Må betale erstatning i voldtektssak

  Høyesterett har avvist anken fra tidligere Molde-spiller Babacar Sarr, som er dømt til å betale 150.000 kroner i erstatning til en kvinne i en voldtektssak.

  Kjennelsen gjelder kun erstatningsdelen av saken, skriver Nettavisen.

  Sarr ble i Romsdal tingrett frikjent for sovevoldtekt, men likevel dømt til å betale erstatning til den fornærmede kvinnen.

  Politiet mener at den daværende Molde-spilleren voldtok en kvinne mens hun sov i mai 2017. Frifinnelsen ble umiddelbart anket av påtalemyndigheten, men ankesaken er blitt utsatt tre ganger fordi Sarr ikke har møtt opp. (NTB)

  Eliteserien fotball 2018, Molde - Brann.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
 • – Klarte nesten ikke å puste

  Juventus-stjernen Paulo Dybala er på bedringens vei etter å ha fått påvist koronaviruset. Han forteller om dager med sterke symptomer og trøbbel med pusten.

  Argentineren omtaler framgangen og hvordan virussykdommen har påvirket ham i klubbens sosiale medier:

  – Jeg føler meg bra, mye bedre faktisk. Jeg prøvde å trene de dagene symptomene var sterke, og da følte jeg meg ukomfortabel med én gang og klarte nesten ikke å puste. Etter fem minutter måtte jeg stoppe, sier Dybala.

  H1myFs-ACmk
  Foto: Laurent Cipriani / Laurent Cipriani

Sendeplan

Kl. Program Kanal