Hopp til innhold

– Det blir stadig verre

Francois Paulette ber atter en gang Norge å trekke Statoil ut av tjæresandindustrien.

Francois Paulette

Francois Paulette ble i 1971 den yngste høvdingen noensinne i Northwest Territories, 21 år gammel.

Foto: Roger Manndal, NRK

Fort Smith, Northwest Territories, Canada.

Hvert år møtes Dené-folket for å drøfte utfordringene de enkelte småsamfunnene står overfor i det store geografiske området de bosetter.

Tjæresandindustrien i Alberta er et naturlig hovedtema, da den berøre alle som ligger nedstrøms for Fort Mcmurray, Alberta

  • Les også: – Vi dør her
  • Les også: i "Villrein-eternes" rike
    Handgames

    Det er ikke bare alvor og dystre framtidsutsikter som preger det årlige møtet til Dené-folket. De tar seg også tid til å konkurrere med gammel tradisjonell 'handgame'

    Foto: Roger Manndal, NRK

– Har begynt å se oljeflak på elva

Her er også Francois Paulette, den tidligere høvdingen som sammen med Samisk Kirkeråd var på rundreise i Sápmi for noen år siden og ba om støtte til å få Statoil ut av tjæresandindustrien.

Han sier at det meste har siden gått fra galt til verre:

– Det blir bare verre og verre. Jeg er flere hundre kilometer fra tjæresandindustrien, men nå har jeg for første gang begynte å se oljeflak på elva her nede også.

– Industrien vokser enormt, og det er flere titalls nye prosjekter i startfasen. Det er galskap, og snart må noen begynne å trekke i bremsen, eller så ender det katastrofalt for oss alle.

– Statoil er miljøbevisste

Tidligere denne måneden ble det lagt frem et forslag på Stortinget om å trekke Statoil ut av tjæresandindustrien, men flertallet stemte imot.

Utvinning av oljesand i Leismer

Statoils anlegg i Leismer, Canada.

Foto: Helge Hansen / Statoil

– Jeg mener jo at Statoil er et av de få store energiselskapene i verden som er tydelig på hvordan de agerer miljø- og klimamessig, om selskapets ambisjoner og hvordan de vil nå målene, det er jeg veldig glad for sa Olje- og energiminister, Tord Lien.

– Statoil er en "Bad-guy"

Francois Paulette har fulgt tjæresandindustrien tett i en årrekke, og har en klar melding til den norske regjeringen:

– Statoil er kan hende en "good-guy" i Norge, men Statoil her nede er en "Bad-guy". Statoil er akkurat like ille som alle de andre som opererer i tjæresandindustrien, enkelt og greit.

– Trekk Statoil ut av tjæresanden, er høvdingens klare oppfordring til den norske regjering.

600 kilometer unna, men likevel berørt

Louis Tambour

'Oh man, it`s a killer that pipeline..', sier Louis Tambour fra Hay River

Foto: Roger Manndal, NRK

Louis Tambour fra reservatet Hay River, er også kommet til møtet i fort Smith. Tidligere var han fisker på den Store Slavesjøen (Great Slave lake), men også der har folket blitt redde for å spise fisken.

Great Slave lake ligger i Northwest Territories, 600 kilometer unna tjæresandindustrien i Alberta. Men innsjøen ligger nedstrøms for Fort Mcmurray, og får vannet sitt fra Athabasca River.

– Vi får høre fra myndighetenes side at det ikke er noe farlig å spise fisken i Great Slave lake, at den skal være trygg.

– Men vi ser jo oppover elva hvordan det går med våre venner der, og det er klart vi er redde for å spise fisken og drikke av vannet. Hvem ville ikke vært det?

1.170 kilometer lang rørledning

Forrige uke gav Canadas myndigheter klarsignalet for å bygge den omstridte rørledningen Northern Pipeline. Rørledningen skal frakte oljen fra Alberta til stillehavskysten ved British Colombia, for utskipning til det asiatiske markedet.

Rørledningen anses blant kritiske røster i Canada som galskap, da den skal legges tvers gjennom urørt villmark og sårbare økosystemer, gjennom hundrevis av elver og innsjøer.

Bill Erasmus

Høvding Bill Erasmus deler ut tobakk til folket. Det skal dog ikke røykes, men brukes under offerseremonien.

Foto: Roger Manndal, NRK

Den 1.170 kilometer lange rørledningen vil gå tvers gjennom 40 urbefolknings samfunn. Man frykter katastrofale konsekvenser om rørledningen kollapser i villmarken, eller ved stillehavskysten i British Colombia.

– Det kommer ingen rørledning

Leder for Dené National Assembly, Chief Bill Erasmus, tar myndighetens klarsignal med knusende ro foreløpig:

– De kaller det for Alberta-olje, men det er ikke Alberta`s olje. De burde heller kalle den for Dené-olje, for den tilhører faktisk Dené-folket ifølge Treaty 8 og Treaty 6 . Den tilhører også Cree-folket og Blackfoot-folket.

– Denne rørledningen vil aldri komme, fordi folket som eier oljen og området rørledningen skal legges i; har ikke gitt lov til det.

Tolkebokser

Når Dené-folket møtes, må det tolkes til seks ulike språk.

Foto: Roger Manndal, NRK

Korte nyheter

  • Feil i et innslag i Ođđasat

    I et innslag på Ođđasat mandag 6. mai, ble det sagt at Klima- og miljødepartementet (KMD) har underkjent valget av styret til TF, Tanavassdragets fiskeforvaltning, for tredje gang. Dette er ikke riktig. Det første styrevalget ble klaget inn til KMD på grunn av inhabilitet og interne konflikter. Da TF møttes for et nytt styrevalg, ble de enige om å utsette styrevalget til senere. Klima- og miljødepartementet har underkjent styrevalget til TF som ble gjort 24. april på grunn av kjønnsbalanse – ingen kvinner ble valgt inn i styret – og mangel på bred geografisk representasjon. NRK beklager feilen.

  • Dåarjoe maanagïertese Stjørdalesne

    Les på norsk.

    Saemiedigkieraerie 159 545 kråvnah vadta maanagïertese Espira Stjørdal AS saemien gïeleskreejremasse jïh kultuvretseegkemasse.

    Maanagïerte saemien faalenassem åtneme gellie jaepieh jïh sæjhta saemien gïeleskreejrehtæjjine jåerhkedh. Maanagïerte vuajna gaajhki barkiji daajroe lea læssanamme jïh gaajhkh maanah skraejriem åadtjoeh saemien kultuvreste soptsesi jïh stååkedimmien tjïrrh abpe jaepiem.

    Tjaktjen raejeste maanagïerten leah njieljie åarjelsaemien maanah jïh akte noerhtesaemien. Dej lea akte åarjelsaemien gïeleskreejrehtæjja jïh aaj aktem seehteme gie noerhtesaemien soptseste.

    Saemiedigkieraerie Mikkel Eskil Mikkelsen (NSR) lea geerjene maehtedh dåarjoem vedtedh gïeleskreejremasse maanagïertesne.

    – Sïjhtem seamma tïjjem maanagïertem haestedh jïjtse saemien goevtesem tseegkedh.

    Saemiedigkien ulmie dåarjoeöörneginie lea maanagïerth saemien maanide saemiengïelem leerieh, Saemiedigkie pressebïevnese tjaala.

    Sametingsråd Mikkel Eskil Mikkelsen.
    Foto: Dan Robert Larsen / NRK
  • Tilskudd til barnehage i Stjørdal

    Sametingsrådet gir barnehagen Espira Stjørdal AS 159 545 kroner til samisk språkstimulering og kulturbygging, skriver sametinget i en pressemelding.

    Barnehagen har hatt et samisktilbud over flere år og ønsker å fortsette med samisk språkmotivator, ettersom de ser at kunnskapen til alle ansatte har økt og at alle barn får inspirasjon fra det samiske gjennom fortellinger og lek året rundt.

    Barnehagen har fra høsten fire sørsamiske barn og én nordsamisk. De har en sørsamisk språkmotivator og har også ansatt en nordsamisktalende.

    Sametingsråd Mikkel Eskil Mikkelsen (NSR) er glad over å kunne gi tilskudd til samisk språkstimulering i barnehagen.

    – Jeg vil samtidig oppfordre barnehagen til å etablere en egen samisk avdeling, sier han.

    Sametingets mål med tilskuddsordningen er at barnehagene lærer de samiske barna samisk.

    Sametingsråd Mikkel Eskil Mikkelsen (NSR).
    Foto: Vaino Rensberg / Sametinget