Hopp til innhold

– Har betalt millionbeløp til sikkerhetsbransjen

Har man nok penger, er det lett å kjøpe innsideinformasjon fra sikkerhetsbransjen, hevder ransdømte Sven-Eirik Utsi.

Sven-Eirik Utsi

Sven-Eirik Utsi hevder at det er lett å skaffe seg innsideinformasjon.

Foto: Kenneth Hætta

Mannen som er dømt for flere grove ran sier til den siste utgaven av fagbladet Aktuell Sikkerhet at det er lett å kjøpe innsideinformasjon fra ansatte i sikkerhetsbransjen. Ifølge Sven-Eirik Utsi er lokkematen store pengebeløp og en liten risiko for å bli tatt.

– Det er dette som er oppskriften. I enkelte tilfeller har jeg kunnet nyttiggjøre meg informasjonen jeg har kjøpt, og i andre tilfeller har investeringene ført til at forbrytelsene ikke er blitt gjennomført, sier han til papirutgaven av fagbladet.

Foreleste for politi

Tanaværingen Sven-Eirik Utsi ble i 1990 dømt til fem års fengsel for å ha mishandlet en mann til døde sammen med flere andre personer. Han er også dømt for vold mot politimenn og grove ran.

Det vakte derfor oppsikt da Norsk sikkerhetsforening leide inn rans- og voldsdømte Utsi til å holde et foredrag for medlemmer av politiet og sikkerhetsbransjen om hvordan arbeidsmetoder kriminelle benytter.

Da fortalte Utsi om hvordan han fikk informasjon fra bankansatte, nå forteller han også om utro tjenere i sikkerhetsbransjen.

– Jeg har betalt sikkerhetsbransjen millionbeløp, sier Utsi.

42-åringen sier at han i forkant av ranet av Kredittkassen i Drammen handlet innsideinformasjon for flere hundre tusen kroner. Ifølge Utsi jobbet informanten hans i sikkerhetsbransjen, uten å ville gå inn på hvilken posisjon vedkommende hadde.

– Selvsagt burde vedkommende aldri ha hjulpet meg, men på det tidspunktet var jeg bare opptatt av å få vite mest mulig, slik at jeg kunne ta meg god tid til forberedelsene, sier han.

Lagt kriminell karriere på hylla

Utsi er tidligere dømt blant annet for grovt ran av en pengetransport i Drammen og for ransforsøk på Jessheim og for falsk forklaring i NOKAS-saken . Siden desember 2009 har han vært en fri mann og har startet et nytt og bedre liv.

NRK Sápmi møtte Sven-Eirik Utsi tidligere i år. Da fortalte han at han ønsker å jobbe med vanskeligstilt ungdom som har havnet på skråplanet.

– Jeg har vært gjennom det meste av faenskap. Jeg er sikker på at jeg kunne fått mange inn på rett vei igjen, og endret deres liv, sa han åpenhjertig.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK