Hopp til innhold

Sov på tomta til nybygget

I natt sov representanter fra Sametingets administrasjon og Statsbygg på tomta der det nye bygget skal settes opp.

Graver Sametinget
Foto: Dragan Cubrilo / NRK Sápmi

– Vi skal være her i natt, og med ydmykhet be om ro, om at prosessen går bra, fortalte Sametingets direktør Rune Fjellheim mandag.

Statsbygg går i gang med å bygge nytt administrasjonsbygg på oppdrag fra Sametinget i Karasjok i morgen. I den forbindelse gjør Fjellheim og representanter for Statsbygg seg klare til å sove på tomta der bygget skal stå ferdig høsten 2015.

Viktig å spørre om ro

Fjellheim, Braun og Sandvik

Sametingets direktør Rune Fjellheim (t.v.), prosjektleder Rainer-Helge Braun, og avdelingsdirektør ved Statsbygg Kjersti Sandvik er klare for å ære den gamle samiske tradisjonen.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

Grunnen til overnattingen er å videreføre den gamle samiske tradisjonen – der man spør om ro og lov til å bygge og bo på tomta man har valgt ut.

For fra gammel tro, en tro som fortsatt står sterkt, så risikerer man at de underjordiske, «ulda» eller «gufihttar», ikke vil la en være i fred. En ting man aldri skal gjøre er å sette opp lávvu eller telt på en sti.

– Det er viktig å hedre denne tradisjonen, for det mye man ikke vet, sier Fjellheim.

Pleier du selv å spørre om ro på denne måten?

– Da jeg bygget hus, så var jeg på tomta og utforsket, for å på den måten forberede tomta for byggingen, forteller han.

Statsbygg tror natta går bra

Avdelingsdirektør i Statsbygg, Kjersti Sandvik, sa til de oppmøtte at Statsbygg var glad for oppdraget de har fått, og at det var viktig for dem å respektere lokale skikker. Hun er en av dem som skal sove på tomta, og avdelingsdirektøren vet hva det dreier seg om:

– Det handler om å få fred fra åndeverdenen til å bygge, og ro for Sametinget til å arbeide.

Tror du det går bra?

– Ja det tror jeg helt sikkert.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Klargjøring for å bygge nybygg

Mens de ti overnattingsgjestene samlet seg på tomta, så kom byggemaskinene dit. I forgrunnen er modellen av nybygget.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

Gleder seg til å komme i gang

Prosjektleder for byggherren, Rainer-Helge Braun, gleder seg til å komme i gang, og han synes det er en fin ting de gjør i kveld og i natt.

– Det er en flott begivenhet. Jeg har stor respekt for lokal kultur, forteller Braun.

Tror du på slike ting selv?

– Det spiller ikke så stor rolle hva jeg tror personlig, jeg tror det handler mest om å vise respekt for lokale tradisjoner.

Braun er bosatt i Fredrikstad, og synes byggingen av det nye administrasjonsbygget er meget spesielt, og et spennende prosjekt.

Sover mykt i natt

Lavvoen de skal bo i er satt opp av John Nystad fra Karasjok. Han har ordnet med bjørke- og seljeris slik at det blir mykt og godt, på de 25 reinskinnene.

Utsikten fra nytomta

Slik er den foreløpige utsikten fra tomta der nybygget skal stå klart neste høst.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

NRK Sápmi spør om det er noen spesielle historier fra akkurat denne tomta, men det vil han ikke gå inn på.

– Det er mye viktigere det Statsbygg nå gjør, og ærer den samiske kulturen, for Sametinget er samenes øverste politiske organ.

Han legger til at det er veldig bra at Sametingets administrasjon spør om ro på denne måten for det nye bygget sitt.

– For Sametinget trenger ro for å arbeide med sakene sine, spesielt med tanke på at det finnes de som ikke verdsetter den jobben Sametinget faktisk gjør.

John Nystad

John Nystad setter på kaffe til overnattingsgjestene.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

Korte nyheter

  • Risikerer fengsel for grov narkotikaovertredelse

    Ei tromskvinne i 40-årene er tiltalt for grov narkotikaovertredelse. Kvinna skal ha medvirket til at en mann mottok 18.6 kilo hasj i Larvik og transporterte det til Troms, hvor det skulle overleveres til en annen mann,

    Hun skal også ha videreformidlet beskjeder mellom de to mennene.

    Overtredelsen anses som grov på grunn av det narkotiske stoffet og mengden, og har en strafferamme på over seks år. Kvinna må møte i Nord-Troms og Senja tingrett 16. mai.

  • Kalaallit Nunaat bisseha oassálastima Davviriikkaid Ráđis

    Kalaallit Nunaat dovdá iežas olgguštuvvon Davviriikkaid Ráđis, ja dát dagaha ahte Kalaallit Nunaata ovdaolmmoš dál váldá bottu davviriikkalaš ovttasbarggu miellahttuvuođas.

    Riikkaráđi jođiheaddji Múte B. Egede oaivvilda ahte Kalaallit Nunaat olgguštuvvo čoahkkimis maŋŋelis dán jagi olgoriikka-, sihkarvuođa- ja suodjaluspolitihka birra. Ja dainna son ii leat duhtavaš.

    – Mun in sáhte šat oassálastit doaluin main lea vealaheapmi oasseváldiid gaskkas. Váikkuhussan šaddá ahte mun in háliit searvat Kalaallit Nunaata ovddas Davviriikkaid Ráđi olis ja danne in háliit searvat Davviriikkaid Ráđi sešuvdnii Reykjavikas čakčat, čállá Múte B. Egede rabas reivves mii lea čujuhuvvon Ruoŧa presideantagoddái aviissa Sermitsiaq dieđuid mielde.

    Arktisk råd
    Foto: Arktisk råd
  • Sáme sálmmalávllomiehket Bådådjo oajvvegirkkon

    Moarmesmáno 28. biejve bivddiduvvá rabás sáme sálmmalávllomiehkedij Bådådjo oajvvegirkkon.

    «Mijá sálmma - Vårres salma» la dållam gånnå oassálasste máhtti gulldalit iesjgeŋga sáme gielajda ja musihkalasj åvddånbuktemvuogijda, ja siegen lávllot.

    Sáme árbbedáhpeguodde, lávllo ja tjuojadiddje Finnmárkos, Råmsås ja Nordlándas, duola dagu artista Elisabeth Misvær ja Trygve Misvær, galggi iehkedav lájddit.

    Doalle li Sáme girkkoráde, Nuortta-Hålogalánda bissmaviellde, Oarjje-Hålogalánda bissmaviellde, Nidaros bissmaviellde ja Girkolaš Oahpahusguovdáš Davvin (KUN), aktan ARCTICulations of Faith BODØ 2024.

    Sálmmalávllomiehket la oasse sáme girkkoiellemkonferánsas.