Hopp til innhold

Slik blir NRK Sápmis valgdekning

NRK Sápmi sender blant annet fire valgprogrammer på TV.

Opptak av valgsending

Opptak av første valgsending, som sendes på NRK2 tirsdag 20.08 kl 19.45. Gjester er presidentkandidatene Vibeke Larsen (Ap), Laila Susanne Vars (Árja), Aili Keskitalo (NSR) og Helge Guttormsen (Sp). Programleder er Mariela Idivuoma. På bildet er også redaksjonssjef i NRK Sápmi Ann-Irene Buljo.

Foto: Máret Eli Buljo/NRK

Førstkommende mandag går startskuddet for NRK Sápmis mest omfattende dekning av et sametingsvalg noensinne.

– For oss er publikum viktig og derfor ønsker vi å gi en bred valgdekning, sier redaksjonssjef Ann-Irene Buljo.

Også barn og unge skal få et innblikk i sametingsvalget. Radiolytterne får valgstoff daglig i form av nyheter og debatter, og det bli ekstrasendinger på DAB-radio.

NRK Sápmis nettsider og sosiale medier vil være en sentral plattform for valgstoff. Der kan publikum bli med i diskusjonen og også stille sine egne spørsmål til politikerne.

Fire valgprogrammer på TV

Det sendes fire valgprogrammer på NRK2. Alle programmene sendes kl. 19.45, og Mariela Idivuoma og Thor Thrane er programledere.

Tirsdag 20.08 sendes første program, hvor tema er Sametingets rolle. Tirsdag 27.08 sendes andre program, hvor tema er språk og kultur. Det tredje programmet sendes tirsdag 03.09. Der er tema mineralutvinning i Sápmi. Det fjerde og siste programmet er utspørring av presidentkandidatene, og det sendes torsdag 05.09.

I valgprogrammene er det også med et ungdomspanel, som kommer med sine egne meninger om de ulike temaene som er satt opp til sendingene. Disse ungdommene representerer første- og andregangsvelgere. De er også fra ulike geografiske områder.

Publikum får også muligheten til å stille spørsmål til politikere. Etter TV-programmene er det planlagt nettmøter med politikere.

Valgdebatt på nett

NRK Sápmi gir også både politikere og velgere mulighet til å skrive egne innlegg om saker som de bryr seg om. Innleggene blir publisert på nrk.no/sapmi/valggat .

NRK Sápmi åpner denne muligheten i forbindelse med sametingsvalget, og derfor har vi fokus på saker som både velgerne og politikerne er opptatt av. Innlegg man ønsker publisert på denne valgdebattsiden sendes til samivaktsjef@nrk.no.

Følg også NRK Sápmi og NRK Válggat på sosiale medier. Vi er både på Twitter, Facebook og Instagram. Bruk gjerne #NRKValggat når du skriver om sametingsvalget.

Både om stortings- og sametingsvalget

På radio har NRK Sápmi sendinger både fra sametings- og stortingsvalget.

Hver tirsdag morgen, fra neste tirsdag og fram til valget, er det sendinger om stortingsvalget, mellom kl. 08.35 og 09.00. Den første sendingen vil handle om samisk helsetilbud og eldres behov for å kommunisere på samisk med helsepersonell.

Fredager fra kl. 13.30 til 14.00 vil NRK Sápmi ha sendinger om sametingsvalget på norsk.

Fra neste mandag og fram til valget er det valgsendinger på samisk i programmet Sáhkaváibmosis, fra 16.05 til 16.30. Der vil det bli sendinger på valgkretsnivå, og gjestene er listetoppene i valgkretsene.

Også i de lulesamiske og sørsamiske sendinger vil det være valgstoff om valgkretser i deres dekningsområde.

Valg også i mánáid-tv

Samiske barn får egne valgsendinger.

Mánáid-tv valget 2013 står mellom hunden Snuhppe, Kokke-Laura og Parti-Piera. En av disse kommer til å bli statsminister, men hvem?

Valgsendingene er i fire deler, som sendes 21.08, 28.08, 04.09 og 11.09.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Valgsendinger fra mánáid-tv

Mánáid-tv har egne valgsendinger

Foto: NRK Sápmi

Folkedebatter på radio

NRK Sápmi arrangerer tre folkedebatter og alle sendes på DAB. Første folkedebatt arrangeres onsdag 21.08 kl. 18 og er om Sametingets fremtid og hvilken rolle Sametinget bør ha. Programleder er Thor Thrane.

– Vi vil invitere publikum til å være tilstede på disse debattene, som blir sendt direkte, sier Thrane.

NRK Sápmi ønsker også å samle publikum i det lule- og sørsamiske området, for å være med på utspørring av listetoppene.

Direktesending valgnatta

Valget avgjøres mandag 9. september. Selve valgkvelden eller -natta sender NRK Sápmi direkte på DAB fra kl. 21.00 til 02.00.

Dagen etter valget, 10. september, har NRK Sápmi sending fra kl. 07.00 med valgresultater og kommentarer, både fra sametings- og stortingsvalget.

– Innholdet i sendingene vil stortsett være om vilken rolle Sametinget skal ha i framtiden, hva Sametinget har betydd og kan bety for den samiske befolkningen. Vi ser selvfølgelig på kampen om hvem som vil og kan få tilliten til å styre Sametinget de neste fire årene. Det som ofte er mest spennende eller underholdene for lytterne, er duellen mellom partilederne eller presidentkandidatene, sier Thrane.

– Annerledes forberedelser

Thor Thrane

Programleder Thor Thrane

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Thor Thrane har selv fulgt alle sametingsvalgene, siden 1989, og også mange stortings-, kommune- og fylkestingsvalg.

– Forberedelsene denne gangen er litt annerledes synes jeg, ihvertfall når det gjelder sametingsvalget. Det er så mange spørsmål fra velgerne om hva Sametinget egentlig betyr for folk og om hva Sametinget vil.

Han sier at dette kanskje er noe som gjenspeiler de siste fire årene, hvor Sametinget har diskutert samiske rettigheter mye, og hvor man ikke har fått den store gehøren fra landets øverste myndigheter.

– Dermed er folk blitt litt tvilende til hva samene har tapt, om man ikke har fått disse rettighetene. Dette gjør at folk som sitter utenfor tenker på hva som egentlig skjer innenfor sametingssystemet.

– Mangler store, politiske saker

Thrane sier at det som også har vært annerledes i forberedelsene til dette valget er at de store, politiske sakene som fenger folk flest mangler.

– Det virker som om man har gått tom etter at man har hatt fokus på rettighetsspørsmål de siste åtte årene. Det har vært litt vanskelig å forberede seg til valgkampen, sier Thrane.

– Hvilken sak tror du vil bli den heteste saken under valget?

– Mineralutvinninger, språkgarantier (vil alle få samisk undervisning uansett hvor de bor), hvordan utdanne samiske helsearbeider og hvorfor Sametinget er viktig for samene, svarer Thrane.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK