Hopp til innhold

Disse skal jobbe for et planlagt helsesenter

Sametingsrådet har utnevnt samiske representanter til arbeidsgruppa for et helsesenter i Nord-Salten, til tross for at Tysfjordordføreren hevder at arbeidet med senteret har stoppet opp.

Hugo Kalstad, Lars Filip Paulsen og Anna Kuoljok

Disse personene representerer samene i saken om å bygge et tverrkulturelt distriktmedisinsk senter på Drag i Tysfjord. Fra venstre Hugo Kalstad (leder for Salten sameforening-NSR), Lars Filip Paulsen (høyrepolitiker i Sametinget og opposisjonspolitiker i Tysfjord kommune), Anna Kuoljok (medlem av Tysfjord demensforening)

Foto: Simon Piera Paulsen og Harrieth Aira

Sametingsrådet har nå utnevnt tre samiske representanter til arbeidsgruppa som skal forankre det tverrkulturelle distriktsmedisinske senteret (TDMS) i Nord-Salten i tre kommunestyrer, skriver Sametingsrådet i en pressemelding.

– Vi tok på oss arbeidet med å fasilitere en meningsfull dialog mellom partene i arbeidet med likeverdige helsetilbud i lulesamisk område, og jeg mener at oppstarten av arbeidsgruppa er et tilfredsstillende resultat av vårt engasjement, sier Sametingsråd Henrik Olsen.

Jobber ikke videre med TDMS

Tysfjord-ordfører Tor Asgeir Johansen

– Vi kommer ikke til å jobbe videre med TDMS, det er ikke det vi har satt i gang med, forteller Tysfjordordfører Tor Asgeir Johansen.

Foto: Sander Andersen/NRK

Tysfjordordfører Tor Asgier Johansen fortalte i forrige uke til NRK at kommunen har andre planer når det gjelder å sikre likeverdige helsetjenester til befolkningen.

– Vi kommer ikke til å jobbe videre med TDMS, det er ikke det vi har satt i gang med. Men vi blir å se på mulighetene når vi bygger ut Dragstunet (i dag omsorgsboliger og avlastningsboliger, red.amn.) om det er noe vi kan samkjøre med Sametinget for å få gode, likeverdige helsetjenester.

Forventer forankring av TDMS

Henrik Olsen

I utnevningsvedtaket understreker vi at vi forutsetter en innstilling fra kommunene der de ikke på forhånd har konkludert med et resultat av arbeidsgruppas arbeid, sier Sametingsråd Henrik Olsen.

Foto: Dan Robert Larsen

Sametingsrådet forventer med vedtaket at kommunene i samarbeid med de samiske representantene i utvalget nå starter med mål om å forankre TDMS i kommunestyrene i Tysfjord, Steigen og Hamarøy.

– Dette er arbeidsgruppas mandat, og alle parter må nå gå inn i prosessen med dette som utgangspunkt. I utnevningsvedtaket understreker vi at vi forutsetter en innstilling fra kommunene der de ikke på forhånd har konkludert med et resultat av arbeidsgruppas arbeid, sier Sametingsråd Henrik Olsen.

Representanter oppnevnt

Sametingsrådet oppnevner følgende representanter fra det lokale samiske samfunnet til å delta i arbeidet sammen med ordførerne fra Steigen, Tysfjord og Hamarøy:

  • Anna Kuoljok, med personlig vara: Inga Karlsen
  • Hugo Kalstad, med personlig vara: Nils O. Nilsen
  • Lars Filip Paulsen, med personlig vara: Lars Magne Adreassen

Oppnevning av representantene skjer på bakgrunn av Sametingsrådets avtale med ordførere i Steigen, Hamarøy og Tysfjord, der utvalget sammen med representanter fra det lokale samiske samfunnet skal gjennomgå prosjektutkastet til tverrkulturelt distriktsmedisinske senter, med mål å fremme en sak for kommunestyrene i alle tre kommuner, skriver Sametingsrådet i vedtaket.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK