– Oslo-folket og -bedrifter spør ikke en gang om pris. De skal ha reinkjøtt fra oss – ferdig med det.
Hun er kjent fra NRKs dokumentarserie «Åtte årstider», og er et av flere samiske innslag på mat- og delikatessefestivalen «Matstreif».
Eva Nordfjell fra Rørosrein har nok å henge fingrene i, for «det samiske hjørnet» på landets største, årlige matfestival er godt besøkt, når NRK stikker innom.
– Dette er en veldig fin messe med mye folk. Og folk er veldig interesserte i spesielt reinkjøttet. Her i Oslo er reinkjøtt ekstra populært.
Umettelig reinkjøttmarked
Reinkjøttets polularitet merkes ikke bare på helgas matfestival. Nordfjell sier det er nærmest umulig å mette reinkjøttmarkedet i Oslo-regionen.
– Vi klarer nesten ikke å skaffe nok reinkjøtt til markedet her. Det går unna som «hakka møkk», sier Nordfjell.
- Les også: Reinkjøtt er mer trendig
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Kofte-nysgjerrighet tiltrekker kjøttkunder
Eva Nordfjell sin familiebedrift har sin «stand» i storteltet i regi av blant annet Innovasjon Norge, og det såkalte «Reinprogrammet» (ekstern lenke).
Her finner vi også matfestivalens mest langveisfarende reindriftsrepresentant, Anette Smuk Buljo, fra Varanger Rein i Øst-Finnmark.
– Reinkjøttet er populært. Men i og med at jeg er en av de som stiller i kofte, blir det en del spørsmål om den – og om samer generelt. Folk er ofte mer nysgjerrig på Nesseby-kofta mi, enn av kjøttet jeg prøver å lokke med, humrer Smuk Buljo.
– Men at reinkjøtt er ettertraktet her er det ingen tvil om, sier hun.
(Artikkelen fortsetter under bildet).
– Finner ikke reinkjøtt i Tyskland
I Innovasjon Norges Reinprogram-telt, snakker NRK med et ektepar som har reist helt fra Tyskland grunnet sin delikatesse-nysgjerrighet.
De hadde aldri smakt reinkjøtt før.
– Om det er umulig å få tak i reinkjøtt i Tyskland vet jeg ikke, men jeg har aldri sett reinkjøtt i butikkene i hjembyen min, sier ektemannen.
– Hvis du hadde funnet reinkjøtt i hjemtraktene dine, hadde du kjøpt det da?
– Helt klart. Om ikke som hverdagsmat, men iallfall til litt spesielle anledninger – som for eksempel til jul. Vi tror nemlig ikke at reinsdyr er «kjøretøyet og kjæledyret til julenissen» sånn som britene, spøker han overfor NRK.
- Les også: Britene kastet seg over 20.000 reinsteik
Bort med kontorantrekk – på med forkle
Redselen for reinkjøtt har åpenbart ikke nådd Matstreif-besøkende, til tross for at det nylig ble varslet om mengder med radioaktiv rein.
Etterspørselen på reinkjøtt merker Atle Matlinen godt.
Han er seniorrådgiver i Innovasjon Norge, og stiller vanligvis blant annet økonomiske støtteordninger til rådighet for reinkjøttprodusentene.
På Matstreif tilbyr han til en forandring sine kokke- og salgskunster til rådighet.
Vil at kunder betaler mer for reinkjøtt
– Det er enkelt og greit av egen interesse og ønsket om å hjelpe til at jeg gjør dette. Dette er jo moro. Og det er jo så mye folk, så her må alle trø til. Dette er jo en del av jobben, sier Malinen.
– Men vi håper dette festivalbesøket også vil hjelpe oss å få et større volum ut til butikkene – at reineierene og produsentene får bedre pris og inntekt, og at kunder blir villige til å betale en bittelitt høyere pris for reinkjøtt. Det er det som er målet med dette, sier han.
I 2013 hadde Matstreif rundt 160 000 besøkende, og 180 utstillere (ekstern lenke). I år kan tallet bli langt større, fordi Matstreif har utvidet sitt festivalareal i Oslo.
- Les også: Reinkjøtt på italensk, spansk og indisk