Hopp til innhold

Han har reist Norge rundt for å lære bort joik

Mikkel Gaup har reist rundt i hele Norge med en snarvisitt innom Amerika for å lære bort joik til barn.

Mikkel Gaup

Mikkel Gaup merket ingen forskjeller på joikekunnskapene på barna i nord og sør.

Foto: Mette Ballovara

Med et fornøyd stemmeleie forteller Gaup til NRK Sápmi:

– Jeg har reist rundt i Norge i tre måneder. I slutten av september var jeg i Amerika, i Nord-Dakota. Der var jeg i to uker. Det var veldig gøy å lære de om samisk kultur, joik, og å vise de filmene mine, «Veiviseren» og «Kautokeino Opprøret».

Han har hatt joikeverksteder i både Oslo, Troms og Finnmark. Gaup forteller til NRK Sápmi at det ikke var noe forskjell på joikekunnskapene til barna i nord og sør.

– Dette er ikke et pedagogisk kurs, det handler mer om dans og teater, sier Gaup.

I Austertana var de storfornøyde

Kontaktlærer for 1.-4. trinn ved Austertana Oppvekstsenter, Solfrid Jessen kunne fortelle at både barna og de voksne var svært fornøyde med joikeverkstedet.

– Vi syntes det var flott. Ungene syntes også det var kjempe spennende. Han fikk fort jentene med på dette, og guttene reiste seg også opp etter hvert, sier Jessen.

Joikeverksted i Austertana med Mikkel Gaup

Her er Gaup sammen med barna på oppvekstsenteret i Austertana.

Foto: Solfrid Jessen / Privat

Men barna var også nysgjerrige på alt Gaup har vært med på.

– De stilte masse spørsmål til han angående det han har vært med på, om for eksempel TV-serien, «Hjerterått». Han spilte også sangen til slutt, men han sa at dette ikke skulle handle om han, men om at barna skulle lære joik, forteller Jessen til NRK Sápmi.

Klare for konsert etter bare timer

Elevene starter dagen med null kunnskap om joik. Etter et par timer med undervisning og øving er de klar for konsert for hele skolen.

– Jeg prøver å gi noe til barn som de kanskje aldri har fått oppleve, nemlig samisk kultur og samisk joik gjennom ekte opplevelser på scenen. Vi tar det som er øverst, det som er enkelt, lett og ledig slik at barna skal ha et godt minne ifra det som de har vært med, forteller Gaup til Framtid i Nord.

Korte nyheter

  • Finnmárkku buohcceviessu háliida bisuhit DPS Deanu

    Finnmárkkubuohcceviessu HF ii doarjjo árvalusa heaittihit guovllupsykiátralaš guovddáža (DPS) Deanus ja sirdit dikšunsajiid Áltái. Nu mearriduvvui stivračoahkkimis Romssas duorastaga. Duogáš dasa lea go buohccit šattašit menddo guhkás johtit.

    Seammás Finnmárkkubuohcceviessu mieđiha leat dárbu rievdadit ja nannet psyhkalašdearvvašvuođa ja gárrendilledivššu fálaldagaid.

    HEAD-DPS-TANA
  • Legger Digermulen vindkraftverk på is

    Finnmark Kraft og Fred. Olsen Renewables har besluttet å prioritere Laksefjorden vindkraftverk, mens arbeidet med Digermulen vindkraftverk stilles i bero.

    Det melder Finnmark Kraft i en pressemelding.

    – Vi retter nå fokus mot å videreutvikle Laksefjorden vindkraftverk, og dette inkluderer en tett dialog med grunneier, lokalsamfunn og andre rettighetshavere.

    Prosjektet er tenkt lokalisert på halvøya mellom Eidsfjorden og Mårøyfjorden i Lebesby kommune, og har et potensial på cirka 60–65 turbiner og en total installert kapasitet på inntil 450 Megawatt.

    – Vi har stor tro på at Laksefjorden vindkraftverk kan bli et verdifullt prosjekt for regionen. Prosjektet vil, ved å utnytte et areal som i stor grad allerede er regulert til vindkraftformål, gi store inntekter til Lebesby kommune, og en forbedret forsyningssikkerhet Nordkinnhalvøya.

  • Čiekčá vuosttas geardde Sámi ovddas

    Guhtta joavkku servet dán gease Conifa nissončiekčamiidda Bodåddjos.

    Sámi nissonriikkajoavku lea okta favorihtain vuoitit dán gease CONIFA čiekčamiid. Sii oainnat vuite 2022 CONIFA nissončiekčamiid Indias mat ledje vuosttaš stuorát gilvvut.

    Jenny Marie Mannsverk lea okta dan 18 čiekčis váldon mielde ovddastit sámi nissonriikkajoavkku dán gease.

    Son ii leat ovdal čiekčan Sámi ovddas, ja lohká šaddat hui somá ja illuda dasa. – Mun lean maid hui giitevaš go dán vejolašvuođa dál oažžu, lohká Mannsverk.

    Jenny Marie Mannsverk, FA Sápmi
    Foto: Privat