Hopp til innhold

- Sametingspresidenten spiller opportunt

Direktør Øystein Rushfeldt i Nussir, synes det er merkelig at sametingspresidenten forhåndsprosederer i en sak sametinget ikke engang er en part av.

Øystein Rushfeldt

- Det kommer til å bli gruve i Kvalsund, sier Nussirs direktør Øystein Rushfeldt.

Foto: Roger Manndal, NRK

Mandag var sametingspresident Aili Keskitalo med på å åpne nordområdekonferansen Arctic Frontiers i Tromsø.

Fra talerstolen annonserte hun at Nussir ikke forholder seg til urfolksrettighetene, og at saken deres derfor ganske sikkert kommer til å ende opp i retten.

– Rent opportunt

Flere NRK har snakket med, har reagert på at sametingspresidenten kom med et slikt budskap fra Arctic Frontiers talerstol.

En av dem er direktør i Nussir, Øystein Rushfeldt:

Aili Keskitalo

– Jeg må nok dessverre bare konstatere at Nussir-saken ganske sikkert kommer til å ende opp i retten, sa sametingspresident Aili Keskitalo i sin tale på Arctic Frontiers.

Foto: Roger Manndal, NRK

– Min første tanke er at en sametingspresident ikke bør gå inn å forhåndsprosedere i saker mellom to parter, som kan løses innenfor eller utenfor retten. Sametinget er jo ikke engang en part i denne saken.

– Kanskje saken akkurat nå er viktig rent politisk, og det er det vel kanskje rent opportunt å spille på det nå, spekulerer Øystein Rushfeldt.

Mer lønnsomt å gjøre opp utenfor rettssystmet

Øystein Rushfeldt bekrefter at det fortsatt foreligger uenigheter i forholdet mellom Nussir og reinbeitedistriktet Fiettar. Men han sier konflikten vil løses seg, og han tror det vil lønne seg for de berørte parter om det løses utenfor rettssystemet:

– Det er gjort undersøkelser av de forskjellig utbyggingssakene som er løst innenfor og utenfor rettssystemet.

– De undersøkelsene viser at reindrifta kommer bedre ut med avtaleverk som er gjort frivillig, enn de som er gjort i rettsapparatet. Så det bør jo være en motivasjon til å løse det direkte, sier Rushfeldt til NRK.

– Nussir tar hensyn til de samiske aspektene

Elisabeth Gammelsæter

- Vi gir oss ikke, vi vil åpnenye gruver i Finnmark, sier Elisabeth Gammelsæter.

Foto: Roger Manndal, NRK

Generalsekretær i Norsk Bergindustri, Elisabeth Gammelsæter, synes Nussir-saken allerede har stampet lenge nok i motbakke. Hun er glad for at selskapet har såpass tålmodige investorer som stadig holder ut. Samtidig synes hun Nussir har gått langt for å imøte gå kravene fra reinbeitedistriktet:

– De må gjerne kjøre saken for retten, det har de all anledning til. Men slik jeg kjenner Nussir-prosjektet, så har de gått langt for å ta hensyn til de samiske aspektene.

– Ressursene er bra i Finnmark, og regjeringen har sagt at det skal satses på mineralnæring i Finnmark. Det må bli lettere å åpne nye gruver, og jeg håper derfor at Nussir-saken snart løser seg.

– Vi opplever at dette ikke er en krig som er vår, men det er vi som føler det på kroppen, sier Elisabeth Gammelsæter til NRK.

Stor forekomst i europeisk målestokk.

Øystein Rushfeldt sier at det kommer til å bli gruvedrift i Kvalsund før eller siden.

– Det blir gruvedrift i Kvalsund, det er helt sikkert. Forekomsten er stor i europeisk sammenheng, så den vil bli utvunnet enten av oss eller av noen andre.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK