Hopp til innhold
Trump og Putin
Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP

Trump-Russland-etterforskningen

Oppsummert

USAs etterretning har påvist tett kontakt mellom 17 av Donald Trumps støttespillere og Russland under valgkampen i 2016. De fastslår at Russland forsøkte å hjelpe Trump med å vinne, men har ikke funnet bevis for noen sammensvergelse.

  • Trump-søksmål kastet ut av Londons høyesterett

    Donald Trumps søksmål mot tidligere etterretningsoffiser Christopher Steele, er blitt avvist av en domstol i Storbritannia, melder Reuters.

    Trump saksøkte Steels selskap Orbis Business Intelligence, som påsto at det fantes bånd mellom Trumps presidentkampanje og Russland.

    Det ble holdt en høring i oktober om søksmålet. Den britiske høyesterettsdommeren Karen Steyn skriver torsdagens kjennelse at Trumps søksmål avvises.

    Hun skriver at det er «ingen holdbare grunner» til å ta søksmålet opp til en rettsbehandling.

    Donal Trump
    Foto: AFP
  • CNN: Arkivmappa med rådata om russisk påvirking i USA sporløst vekk

    En arkivmappe med topphemmelige rådata om Russlands påvirkning av valget i 2016, da Donald Trump ble valgt, er sporløst forsvunnet. Det skriver CNN.

    Mappa skal sist ha blitt sett i dagene før Trump måtte forlate Det hvite hus, og USAs etterretning frykter at noen av USAs mest sensitive hemmeligheter kan bli spredt, ifølge CNN.

    Mappa inneholdt rådata som USA og allierte i Nato samlet inn om Russland og russiske agenter, inkludert kilder og metodene som bidro til regjeringens konklusjon om at Vladimir Putin ønsket å bidra til at Trump vant valget.

    Dokumentene var så hemmelige at kongressmedlemmer og deres assistenter med høyeste sikkerhetsklarering bare kunne gå gjennom dem i CIA-hovedkvarteret i Langley i Virginia.

    (NTB)

  • FBI får kritikk for etterforskningen av mulig Russland/Trump-samarbeid

    FBIs beslutning om å etterforske et påstått samarbeid mellom Russland og Donald Trumps valgkamp i 2016, var tynt begrunnet, konkluderer uavhengig gransking.

    Statsadvokat John Durham (bildet) har i fire år ledet granskingen av FBI og omstendighetene rundt etterforskningen de satte i verk i 2016. Mandag la han fram sin 300 sider lange rapport.

    Rapporten kommer med til dels knusende kritikk av FBI som anklages for å ha basert sin etterforskning på uverifiserte opplysninger. FBI får også kritikk for å ha oversett eller bevisst utelatt opplysninger som ikke bidro til å underbygge teorien om at Trump fikk bistand fra Russland i valgkampen.

    Trump og hans allierte har lenge hevdet at Durham ville avdekke «århundrets forbrytelse» der FBI og amerikansk etterretning aktivt spilte på lag med Demokratene for å spre løgner, men dette underbygges ikke i rapporten. (NTB)

    John Durham
    Foto: Manuel Balce Ceneta / AP
  • Strammer inn regler for overvåking

    Det amerikanske justisdepartementet strammer inn reglene for å innhente informasjon om folkevalgte i Kongressen. Departementet overvåket demokrater under Trump.

    – I tråd med vår forpliktelse til rettsreglene må vi forsikre oss om at vi gjør alt for å følge opp spørsmål rundt maktfordeling framover, sa justisminister Merrick Garland i en uttalelse mandag.

    Han har bedt om en etterforskning av hvorvidt justisdepartementet drev ulovlig overvåking av demokrater mens Donald Trump var president.

  • Gransker overvåkning under Trump

    USAs justisminister har bedt om en etterforskning av hvorvidt justisdepartementet drev ulovlig overvåking av demokrater mens Donald Trump var president. I en uttalelse mandag sier justisminister Merrick Garland at det kan ha skjedd brudd på prinsipper som i lang tid har vært regnet som «hellige».

    Nylig ble det avslørt at justisdepartementet forsøkte å få utlevert registre over telefonsamtalene til journalister og kongressrepresentanter fra Demokratene mens Trump var president.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no