Hopp til innhold

Norge blir blant de siste i Europa som får nødnett

Norge var sent ute med å vedta nødnett-utbygging i europeisk målestokk, og ingen andre land i Europa har trolig brukt så lang tid på å teste det ut.

Nødradio

VIL TA 11 ÅR: Norske politikere var blant de siste politikerne i Europa som sa ja til nødnett-utbygging i 2004. Nødnettet skal stå klart i 2015.

Foto: Jørn Tveter / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Til tross for at norske myndigheter lenge har vært bekymret for konsekvensene av å ikke ha mer moderne kommunikasjonssystemer for nødetatene i Norge, blir vi likevel en av de siste europeiske statene som får et nytt, digitalt nødnett.

Et slikt nødnett gjør at politibetjenter, brannfolk og helsearbeidere som er ute i felten kan snakke direkte med hverandre - over hele landet.

Til nå ha for eksempel politifolk vært avskåret fra å ta direkte kontakt med politibetjenter i andre distrikter på sitt eget radiosamband, fordi distriktene ikke har de samme radionettverkene.

Hør saken fra NRK Dagsnytt her:

Da terroren rammet Norge 22. juli fantes det ikke noe nødnett i området ved Utøya, fordi nødnettet så langt bare er bygget ut i Oslo-området.

Dermed hadde beredskapstroppen store problemer med å få kontakt med politifolkene i Nordre Buskerud, da de skulle planlegge hvordan de skulle komme seg til Utøya - en operasjon politiet senere har fått massiv kritikk for.

Brukte lang tid

Norske politikere var blant de siste i Europa som bestemte seg for å innføre nødnett i 2004.

Vi er også blant landene som har brukt mest tid på å prøve ut nødnettet før vi begynner å bruke det, som etter planen skal stå klart i 2015.

Saken fortsetter under bildet

Nødnett-mast ved Rykkinn skole

SENT UTE: Det tar lang tid å få alle mastene som skal utgjøre nødnettet i Norge ferdig. Dette er et bilde fra en slik mast i Bærum.

Foto: Håkon Løtveit / NRK

Norge har også hatt en full stans i utbyggingen på over to år, fordi politikerne har ønsket at man skulle evaluere hvordan systemet fungerte i Oslo, før man bygget det ut over hele landet.

Dette beskrives av utenlandske nødnett-kjennere som trolig det største og mest tidkrevende pilotprosjektet som noensinne har blitt gjennomført.

– Alle land har hatt sine pilotprosjekter, men de har hatt det i vesentlig mindre grad enn Norge, sier Jeppe Jepsen, som er styremedlem i en organisasjon som jobber for å fremme nødnett-teknologi i Europa, Tetra Association.

Han viser til at andre land har gjort tekniske pilotprosjekter for å se om teknikken fungerer, mens man i Norge også har involvert dem som skal bruke systemet, som politi-, brann-, og helseetatene.

Jepsen sier dette gjør det mye lettere for folk å ta nødnettsystemet i bruk, men konstaterer at det også har tatt lenger tid:

– Pilotprosjektet i Norge har vært det største i dybde og omfang av dem alle. Men det har også tatt lenger tid, sier Jepsen.

– Har nok evaluert mest

Sjefen for nødnett-utbyggingen i Norge, Tor Helge Lyngstøl, erkjenner at det har tatt lang tid i Norge.

– Jeg synes det er litt trist at dette ikke var på plass ved Utøya 22. juli, sier Lyngstøl til NRK.

Saken fortsetter under bildet

Lyngstøl

– Vi har nok evaluert mer enn de fleste land i Europa, og vurdert flere alternativer, sier Tor Helge Lyngstøl, direktør for Direktoratet for nødkommunikasjon.

Foto: Jørn Tveter / NRK

Han erkjenner at Norge har brukt land tid på å få systemet på plass.

– Vi skal bygge ut et stort nett, som har svært høy kostnad per innbygger. Vi har nok evaluert mer enn de fleste land i Europa, og vurdert flere alternativer, erkjenner Lyngstøl.

Norge har også som trolig eneste land i Europa innført nødnettet parallelt for både politi-, brann-, og helseetatene samtidig, i tillegg til at man har inkludert flere funksjoner i utrullingen av systemet enn det flere andre land har gjort.

– Dette har tatt lenger tid. Men det gir også et system som er mye bedre forankret hos brukerne, sier Lyngstøl.

LES OGSÅ: Helsedirektøren: – Felles nødnummer er et tap for pasientene

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger