Hopp til innhold

Tør ikke bruke nytt nødnett

Et nytt og dyrt digitalt nødnett skal bygges ut over hele landet, men tester gjort av Norsk Brannmannsforum viser at systemet ikke er trygt nok.

Røykdykker

Beredskapsansvarlig i Askim kommune Per Fjeldstad er ikke fornøyd med at kommunikasjonen med det nye nødnettet ikke fungerer opp mot 110-sentralen når røykdukkykere går inn i hus.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Stortinget skal i dag vedta utbygging av nødnett i hele landet, men tryggheten er ikke godt nok ivaretatt, mener norske brannmenn.

Flere kommuner, blant annet Askim og Eidsberg, ligger i tillegg an til å oppleve en stor kostnadsøkning når nytt digitalt nødnett skal bygges ut, skriver Kommunal Rapport.

– Ikke trygt nok

Brannmenn mener imidlertid at det nye systemet ikke er sikkert nok, og vil helst beholde det gamle systemet.

– Sikkerheten må gå foran, og våre tester har vist at det nye digitale nettet ikke er trygt nok, sier Dag Skaseth, tillitsvalgt i Norsk brannmannsforum, til Aftenposten.

– Det er mulig nettet vil fungere i en mindre by, men i Oslo er det ikke godt nok, sier han.

Beredskapsansvarlig i Askim kommune Per Fjeldstad, sier at nødnettet fugnerer veldig godt i Askim og Eidsberg. Han er imidlertid ikke fornøyd med at kommunikasjonen mellom brannmenn inne i hus, ikke kan høres av 110-sentralen med det nye nødnettet.

– Vi trodde at systemet skulle virke slik at 110-sentralen kunne høre kommunikasjonen mens vi jobber inne i bygg, men da må vi bruke en radio til radio-funksjon som ikke kan logges av sentralen. Det hadde vi forventet at skulle gå an, sier Fjeldstad til NRK.no

Koster 9 milliarder

Selve utbyggingen er beregnet til 4,7 milliarder kroner, og ifølge Aftenposten vil det koste 370 millioner kroner i året å drifte systemet. Innen det er fullt utbygd om 15 år, vil utgiftene ha kommet opp i nær 9 milliarder kroner.

Kommune og stat skal dele på utgiftene, men det er foreløpig ikke klart hvor stor del av regningen hver av partene skal ta.

Både Oslo, Eidsberg og Askim kommune risikerer å oppleve en firedobling av kostnadene de har i dag med det nye nettet.

Ordfører i Eidsberg, Knut Herland

Ordfører i Eidsberg, Knut Herland.

– Jeg frykter at de økte kostnadene kan komme som en overraskelse på mange kommuner, sier Ragnar Kvennodd, avdelingssjef i brann- og redningsetaten i Oslo kommune til Aftenposten.

Ordfører i Eidsberg, Knut Herland, har tidligere sagt til NRK.no at han ikke var klar over at utgiftene til det nye nødnettet skulle mangedobles.

– Det hadde vært naturlig med en økning, men ikke en mangedobling, sa ordfører Knut Herland i Eidsberg til NRK.no.