NRK Meny
Normal

Helsedirektøren: – Felles nødnummer er et tap for pasientene

Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen slakter justisminister Knut Storbergets (Ap) forslag om et felles nødnummer.

Bjørn-Inge Larsen

SKEPTISK: Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen mener nødmeldetjenesten bør drives av helsepersonell.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Det var tidligere denne uken at Storberget foreslo 112 som felles nødnummer for brann politi og helse.

Tiltaket er et ledd i å bedre beredskapen etter 22. juli.

Helsedirektøren frykter en sammenslåing vil føre til en dårligere tjeneste, og sier nødmeldetjenesten bør drives av helsepersonell.

– Helsetjenesten er skeptisk til endringer som gjør at kompetansen som i dag tar i mot nødmeldinger på 113 ikke blir brukt. De ansatte på 113 kan gi folk råd om førstehjelp og ligenende fram til ambulansen kommer, sier helsedirektør Bjørn-Inge Larsen til NRK.no.

– Dessverre er det slik at forslagene til et felles nødnummer sier at nødsentralen skal driftes av andre enn helsepersonell. Det vil være et tap for pasientene. For 99 prosent av dem som ringer inn til 113 handler det ikke om situasjoner der brann, politi og helse skal jobbe sammen, påpeker han.

– Faglig oppgave

Knut Storberget

VIL HA FELLES NØDNUMMER: Justisminister Knut Storberget (Ap).

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Det var under et besøk i Søndre Buskerud politidistrikt onsdag at Storberget foreslo å endre strukturen på nødetatene, og samle sentralene under et felles nummer.

– Jeg har stor respekt for at politikere vil snu alle steiner for å bedre beredskapen etter 22. juli. Dette er likevel en debatt vi har hatt over mange år, og vi har vært klare på at å drive nødmeldetjeneste på 113 er en faglig oppgave for helsetjenesten. Vi må ikke ødelegge det vi har bygd opp over flere tiår.

– Kan man ikke tjene noe på å sitte sammen?

– Det kan være det er noe å tjene på å sitte sammen, spesielt når vi skal jobbe på samme hendelse. Men nå bygges nødnettet ut, og vi vil få bedre muligheter til å kommunisere mellom brann, helse og politi, sier Bjørn-Inge Larsen.

Sprengt kapasitet

NRK kunne denne uken avsløre at operasjonssentralen i Nordre Buskerud kun hadde kapasitet til å ta i mot to samtaler om gangen under angrepet på Utøya 22. juli.

Til en hver tid stod rundt 40 innringere på vent i Nordre Buskerud, ifølge politiet.

Slik situasjonen er i dag, er det kun Oslo politidistrikt som kan ta i mot flere enn fem samtaler om gangen.

Les mer om dette her

Politidirektør Øystein Mæland innrømmer at systemet er for dårlig.

– Det er helt klart ikke bra nok at vi ikke har mulighet til en mer automatisk viderekobling hvis kapasiteten ved en operasjonssentral blir sprengt, sier Mæland til NRK.


Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger