Hopp til innhold

Vil sjekke om USA har overvåket dansker

Danske politikere frykter at USA også driver ulovlig overvåking i Danmark, og ber regjeringen undersøke saken.

Den amerikanske ambassaden i Oslo

Den amerikanske ambassaden i Oslo skal ha overvåket nordmenn i 10 år. Nå vil danske politikere til bunns i om noe lignende har skjedd der.

Foto: Lien, Kyrre / Scanpix

Line Barfod

Line Barfod frykter også dansker blir overvåket.

Foto: Piene, Bibiana Dahle / SCANPIX
Jakob Scharf

PET-sjef Jakob Scharf vil ikke kommentere USAs aktiviteter i Danmark.

Foto: JENS PANDURO / AP

Opplysningene om at flere tidligere politifolk i 10 år har jobbet som etteretningsagenter for USA på norsk jord, vekker oppsikt også i våre naboland.

TV 2 avslørte i går at etterretningsgruppen Surveillance Detection Unit (SDU) har vært døgnaktiv i Norge siden våren 2000. De har hatt i oppgave å overvåke norske statsborgere som kan utgjøre en trussel for amerikanske interesser.

Verken justisdepartementet eller utenriksdepartementet har kjent til at det kan ha foregått ulovlig overvåking her i landet.

Vil ha møte med justisministeren

Danske opposisjonspolitikere frykter nå at en lignende etteretningsvirksomhet kan finnes i Danmark.

– Det er klart at når noe sånt skjer i Norge, er det stor risiko for at det også kan skje her, sier justispolitisk talskvinne for Enhedslisten Line Barfod til DR.dk.

Hun ber nå den danske regjeringen svare på om de kjenner til om det foregår lignende aktivitet i Danmark. Hvis ikke, bør de spørre amerikanske myndigheter om dette, sier Barfod.

Socialistisk folkepartis justispolitiske talskvinne Karina Lorentzen er også svært overrasket over avsløringene i Norge.

– Jeg har innkalt justisministeren til et lukket møte om hvor vidt en tilsvarende overvåkning skjer i Danmark, sier Lortenzen til DR.

– Uproblematisk at USA tar bilder

Socialdemokratenes justispolitiske talskvinne Karen Hækkerup mener derimot at det ikke er merkelig at USA vil ha kontroll med hvem som oppholder seg i nærheten av ambassadene deres. Spesielt ikke i lys av 11. september.

– Jeg har ingen problemer med at amerikanerne tar bilder av personer som går eller kjører tett ved ambassadene deres, sier Hækkerup.

– Men et annet spørsmål er om de har tillatelse til overvåking og registrering av personopplysninger ved ambassaden.

Vil gripe inn

Det danske sikkerhetspolitiet PETs sjef Jakob Scharf har i dag kommentert saken i en pressemelding.

– PET uttaler seg på prinsipielt grunnlag ikke om utenlandske ambassaders aktiviteter i Danmark. Men hvis vi blir oppmerksom på ulovlige aktiviteter, vil vi naturligvis gripe inn, sier Scharf.

Sveriges Radio har i dag vært i kontakt med USAs ambassade i Stockholm og det svenske sikkerhetspolitiet, men ingen av dem vil svare på om det foregår lignende overvåking av svenske statsborgere.

AKTUELT NÅ