Hopp til innhold

– Polititopper overvåket nordmenn for USA

TV 2 har avslørt en overvåkingsskandale knyttet til den amerikanske ambassaden i Oslo.

Huset amerikanerne skal ha drevet overvåking fra

Fra dette huset skal en gruppe på 15 til 20 personer har drevet overvåking av norske borgere på vegne av USA, melder TV 2.

Foto: NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Ifølge TV 2 nyhetene har tidligere polititopper i lang tid overvåket norske statsborgere på oppdrag fra USA.

USA skal siden våren 2000 ha bygd opp etterretningsgruppen Surveillance Detection Unit (SDU) med mål om å drive systematisk overvåking av nordmenn. Hovedkvarteret var i den såkalte Handelsbygningen, like ved den amerikanske ambassaden i Oslo.

Les også: NUPI-leder: – Dette krever skarp reaksjon
Les også: Lund-kommisjonens leder: – Kan være en fullkommen skandale

– Utenfor norsk lov

Overvåkerne skal ifølge TV 2 ha hatt tilhold i et bestemt lokale i hovedstaden, der overvåkningen har pågått «24 timer i døgnet» siden våren 2000.

Til TV 2 sier norsk politi at de kjenner til deler av virksomheten, men at det de har observert ikke bryter med norsk lov.

– Slik denne virksomheten har blitt oppfattet av oss og slik de har framstått, så rammes ikke det av norske lover, sier stabssjef Johan Fredriksen ved Oslo politidistrikt.

Gruppen som skal ha bestått av mellom 15 og 20 personer med oppgave om å forhindre at terrorister slår til mot amerikanske mål i Norge.

Mistenktlige personer er blitt registrert og levert til ambassadens sikkerhetsoffiser og inne på ambassaden materialet analysert og deretter lagt inn i en database ved navn SIMAS (Security Incident Management Analysis System).

USAs ambassade i Oslo på kveldstid

Tidligere polititopper skal ha overvåket nordmenn på oppdrag for USAs ambassade i Oslo.

Foto: Lien, Kyrre / Scanpix

Enheten som skal ha drevet overvåking på norsk jord kalles Surveillance Detection Unit (SDU), ifølge TV 2. Amerikanske myndigheter beskriver selv overvåkingsvirksomheten i de såkalte SDU-enhetene på sine nettsider i jobbutlysninger for lignende enheter i Mexico og Sierra Leone.

Ifølge nettsidene innhenter enhetene informasjon ved hjelp av overvåking.

Informasjonen rapporteres deretter videre til lokale og regionale overvåkingskoordinatorer. For å utføre denne oppgaven skal de ansatte bruke avansert teknisk ustyrt og kjøretøyer.

I Mexico søker amerikanske myndigheter etter nye ansatte med bakgrunn som etterforskere i politi eller forsvar.

– Fremmede makter kan ikke gjøre politioppgaver

Både Justisdepartementet, Oslo politiet, PST, USAs ambassade og Utenriksdepartementet skal være koblet inn i saken.

Til NRK understreker Politiets sikkerhetstjeneste at fremmede makter ikke skal gjøre oppgaver som tilhører politiet.

– Politioppgaver i Oslo er det bare norsk politi som skal utføre i Oslo. Ingen fremmede makter skal gjøre slike tiltak, sier informasjonssjef Martin Bernsen i PST til NRK.

Justisdepartementet og UD bekrefter overfor NRK at de er kjent med saken, men ønsker ikke å uttale seg om saken foreløpig.

Den amerikanske ambassaden opplyser at de kjenner til saken, og ifølge en av informasjonsrådgiverne skal TV 2 ha fått en kommentar fra offisielt hold i Washington.

– Jeg vet at TV 2 har fått en kommentar fra vår talsmann i Washington, sier Hilary Olsin-Windecker og avviser å gi noen kommentar til NRK. Han mener saken ikke krever noen umiddelbar kommentar fra norsk presse.

Jørn Holme var overvåkningssjef mens overvåkningen skal ha funnet sted, men ønsker ikke uttale seg til NRK.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ