Hopp til innhold

Ambassadeansatte tiltalt for svart arbeid

18 personer som har jobbet ved den amerikanske ambassaden i Oslo risikerer å bli dømt til ubetinget fengsel for skatteunndragelse.

USAs ambassade i Oslo

USAs ambassade i Oslo.

Foto: Aleksander Andersen / NTB scanpix

Før jul tok politiet i Oslo ut tiltalte for skatteunndragelse mot 18 personer som har vært ansatt ved Den amerikanske ambassaden i Oslo.

Rettssaken starter i Oslo tingrett i begynnelsen av april og de tiltalte risikerer å bli dømt til ubetinget fengsel.

– Det er anmeldt noen saker, og jeg vil ikke kommentere dette før eventuelle tiltaler er forkynt, sier politiadvokat Petter Fossdal ved Oslo politidistrikt til NRK.

Det var TV 2 som i november 2010 avslørte at flere tidligere politiansatte hadde jobbet svart ved Den amerikanske ambassaden i en hemmelig overvåkningsgruppe.

Kan gjelde 80 ansatte

Ambassaden trakk ikke skatt av lønnen til sine lokale ansatte og innberettet heller ikke lønnsutbetalinger til norske ansatte til skattemyndighetene. Det har vært overlatt til hver enkelt ansatt å føre opp inntekten sin på selvangivelsen.

Politiet i Østfold henla 24. april 2012 anmeldelsene fra Skatt øst mot ni av de tidligere politiansatte, som derfor slapp unna med å betale tilleggsskatt.

Borgarting lagmannsrett har senere slått fast at denne henleggelsen var feil og dømte i mars i fjor en 35 år gammel tidligere sikkerhetsvakt ved ambassaden til 75 dagers ubetinget fengsel og en bot på 50.000 kroner for skatteundragelse.

Under denne rettssaken opplyste Skatt øst at det kunne dreie seg om rundt 80 ansatte ved ambassaden som ikke hadde skattet av alle sine inntekter fra ambassaden.

– 25 millioner unndratt

Nå risikerer altså 18 av disse ansatte ved ambassaden fengselsstraff.

NRK vet at de skal ha hatt forskjellige arbeidsoppgaver ved ambassaden. De er tiltalt for å ha unndratt til sammen over 25 millioner kroner fra beskatning over flere år.

René Ibsen

René Ibsen forsvarer en 49-åring som skal ha unndratt 2,2 millioner kroner.

Foto: Anders Brekke / NRK

Advokat René Ibsen forsvarer en 49 år gammel mann fra Bærum som politiet mener har unndratt over 2,2 millioner kroner fra beskatning mellom 2005 og 2012.

– Han nekter straffskyld. Han mener han har gitt riktige opplysninger på sine selvangivelser, sier Ibsen til NRK.

Hvorfor innrapporterte ikke arbeidsgiver lønn her?

– Den amerikanske ambassade har gitt klart uttrykk for at de ikke har plikt til det som ambassade i Norge. De påberoper seg internasjonale konvensjoner på dette.

Hvordan opplever din klient denne situasjonen?

– For ham så er det veldig frustrerende for han har aldri vært i tvil om at han hadde skatteplikt og det er derfor han har oppgitt inntektene på sine selvangivelser. Han synes det er urimelig at han ikke blir trodd på at han har gjort det riktig.

Er din klient en av dem som var med i den hemmelige overvåkningsgruppen?

– Det har jeg ingen kommentar til, sier Ibsen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger