UD fikk ingen avklaring etter møte med amerikanerne

Norsk UD kalte onsdag ledelsen ved den amerikanske ambassaden i Oslo inn på teppet for å få informasjon om overvåkingen av norske borgere.

Video STØRE-041110-WW

NETT-TV: Norsk UD fikk ingen avklaring om overvåkingen av norske statsborgere, da de var i møte med ledelsen ved USAs ambassade i går.

TV 2 avslørte onsdag at flere tidligere polititopper i lang tid har overvåket norske statsborgere på oppdrag fra USA.

Etterretningsgruppen Surveillance Detection Unit (SDU) har holdt til i nabobygget til ambassaden i Oslo. Der har de jobbet 24 timer i døgnet i over 10 år med å overvåke nordmenn som kan utgjøre en trussel for amerikanske interesser.

– Hevder overvåkingen var klarert

I TV2-innslaget uttalte en talsperson for amerikanske myndigheter i Washington D.C. at overvåkningen var klarert med norske myndigheter.

Det norske utenriksdepartementet sa i det samme innslaget at de ikke var kjent med dette.

I går formiddag var derfor UD i kontakt med USAs ambassade for å få en redegjørelse.

– Vi hadde et møte med ledelsen ved ambassaden i Oslo. Bakgrunnen var uttalelsen fra amerikansk UD om virksomheten til USAs ambassade i Oslo, sier pressetalskvinne Marte Kopstad til NRK.no.

– Det var naturlig for oss å ta kontakt i lys av uttalelsene, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre til NRK, som selv ikke deltok på møtet.

Ba om informasjon

På møtet ba UD om informasjon om hvordan norske myndigheter skal ha blitt informert om det norske overvåkingsprogrammet. De ba også om å bli orientert om hva slags virksomhet det dreier seg om.

– Vi fikk ingen utfyllende svar, og håper disse nå kommer i tur og orden, sier Støre som sier saken nå ligger hos Justisminister Knut Storberget.

Storberget skal blant annet få klarhet i om noen av politietatene har kjent til overvåkingsvirksomheten.

Killengreen sier hun ikke visste

Politidirektør Ingelin Killengreen sier gjennom sin pressetalsmann at hun er helt ukjent med at tidligere politiansatte skal ha jobbet ulovlig for amerikanerne.

– Politidirektoratet er kjent med at tidligere politiansatte jobber med den indre, lovlige sikkerheten ved den amerikanske ambassaden. Den påståtte ulovlige virksomheten har vært ukjent for politidirektoratet og politidirektøren, sier informasjonssjef Svein Holtan i Politidirektoratet til NRK.

– Vi undersøker dette nøye og vil komme tilbake til justisministeren så snart som mulig.

Justisminister Storberget har bedt stortingspresidenten om å få komme i Stortinget og orientere om saken.

– Norge er en venn

Utenriksminister Støre er klar på at norsk lov gjelder i Norge, og at han har vært tydelig på dette overfor amerikanske myndigheter:

– Hvis det har skjedd brudd på norsk lov eller krenkelser av folks rettssikkerhet, er det alltid alvorlig.

USAs ambassade har så langt bare sendt ut en kort pressemelding om saken.

– Norge er en venn og en alliert. Vi er forberedt på raskt å svare på alle spørsmål norske myndigheter måtte ha i denne eller andre saker, sier ambassadens talsmann Tim Moore.

Meldingen avsluttes med at ambassaden håper å kunne gi ytterligere kommentarer fredag.

SISTE NYTT

Siste meldinger