Hopp til innhold

Krever ny Scandinavian Star-etterforskning

Enken til mannen som ble utpekt som brannstifter i Scandinavian Star-ulykken krever ny etterforskning, og får støtte fra flere andre pårørende.

"Scandinavian Star"

159 mennesker omkom i brannene på «Scandinavian Star» i 1990.

Foto: Dalsnes, Tor Arne / SCANPIX

6 april 1990 reiste 395 voksne og barn med danskebåten «Scandinavian Star» fra Oslo. De gledet seg til påskeferie - i stedet skulle 159 av dem dø den natten.

Les: Minnet ofrene 20 år etter
Les: Dødsskipet Scandinavian Star

Det ble fort klart at brannkatastrofen ikke var et uhell, men Skandinavias verste mordbrann. Året etter henla norsk politi saken fordi mannen de mente var brannstifteren, den danske passasjeren Erik Mørk Larsen, selv døde i brannen.

Nå krever de pårørende at saken blir gjennopptatt, og fremst i rekken står Larsens enke.

– Det har vært veldig vanskelig å gå gjennom. Noen ganger blir jeg veldig oppgitt, fordi jeg synes de må forstå at han ikke gjorde det. Han var jo død da de siste brannene oppsto, sier Jette Irene Andersen til NRK.

Les også: – Slukningsarbeidet ble sabotert
Les også: Danskene vil granske brannen

– Kan ha vært profesjonelt gjennomført

De pårørendes egen stiftelse har aldri verdt fornøyd med politiets etterforskning, og i dag sendte de en begjæring til den danske riksadvokaten om gjenopptagelse av saken. Leder Erling Hansen mener de har nye momenter.

Les: Etterlatte vil ha ny etterforskning

– Det mest oppsiktsvekkende må være at det nå er konstatert at det var to branner i etterkant av at den utpekte gjerningsmannen til politiet var omkommet. Vi snakker da henholdsvis om 10-12 timer og 24 timer etter hans dødsfall.

– I tillegg er disse brannene av en slik karakter at det er naturlig å se på om dette har vært profesjonelt gjennomført, sier Hansen.

De pårørende er opprørt over at politiet aldri så forsikringssvindel som et mulig motiv.

Les også: – Flere brannstiftere bak «Scandinavian Star»-ulykken

Ble bedt om å se på to branner

SINTEF, som skulle granske brannårsakene i 1990, fikk streng beskjed av Justisdepartementet om å bare se på de to første brannnene.

Det plaget Kjell Schmidt Pedersen i SINTEF da NRK Brennpunkt intervjuet ham i 2001.

– Sett i ettertid hadde det selvfølgelig vært fornuftig og riktig å ta denne undersøkelsen lengre for å se hva denne voldsomme brannen skyldtes. Men det får vi tydeligvis aldri vite, sa Pedersen.

Nett-TV: Brennpunkt – Dødsskipet

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger