Hopp til innhold

– Jeg handlet på ren refleks

Under røykteppet natt til 7. april 1990 fikk 14 år gamle Vidar M. Skillingsås reddet ut både kompiser og treneren sin. Selv overlevde han katastrofen, men bildene fra ulykkesnatten sitter friskt i minnet.

Vidar Skillingsås overlevde Scandinavian Star-ulykken

Vidar M. Skillingsås overlevde Scandinavian Star-ulykken i 1990.

Foto: Scanpix/NRK

Skillingsås var på tur med Strømmen Idrettsforening da flammer og røyk veltet inn over korridorene på skipet Scandinavian Star en aprilnatt for 20 år siden. Gruppa kom tilbake til Oslo uten tre av sine medlemmer.

– Vi ble sendt til sengs, vi yngste

– Jeg husker alt veldig godt. Vi var fire som ble sendt til sengs fordi vi var de yngste. Vi fikk ikke sove, fordi det var dårlig luft og varmt på lugaren. Derfor bestemte jeg og en annen kamerat oss for å gå opp på dekk for å få litt frisk luft.

Ute i gangen legger de merke til røyk som stiger fra dekket under. De løper til resepsjonsområdet for å melde fra.

– To andre vi møter i gangen løper opp til dekk, og jeg ber sistemann gjøre det samme mens jeg drar for å varsle de andre. Røyken har allerede spredd seg til lugarene i vårt område, og jeg må ned på alle fire for å krabbe inn i røyken og finne lugaren vår.

Han får åpnet døra og varsler de som sover innenfor. På veien tilbake får han også varslet treneren sin om brannen. 14-åringen besvimer flere ganger på veien ut til den friske lufta, men kommer seg til slutt opp på dekk.

– Gjorde det jeg følte var riktig

34 år gamle Skillingsås er senere hedret for innsatsen han gjorde denne natten.

– Jeg gjorde bare det jeg følte var riktig, så jeg har ikke tenkt at jeg fortjente det noe særlig. Da jeg kom inn i røyken handlet jeg bare på refleks da jeg satte meg ned på alle fire.

De første meldingene fra skipet indikerte at ulykken var mindre omfangsrik enn det viser seg i ettertid. Det ble meldt om at brannen var under kontroll og at alle passasjerene var i sikkerhet.

NRK Gull: Dødsskipet Scandinavian Star

– Hvordan tenker du på ulykken i ettertid, hvordan ting ble håndtert i øyeblikket?

– Situasjonen ble håndtert dårlig på skipet, det var dårlige rutiner for brann og dårlig med varsling. Selv innså jeg nok ikke hvor alvorlig det var før vi gikk om bord i livbåtene, og når vi satt der og så skipet fra avstand.

Alvoret slo inn over den unge idrettsutøveren på samme tid som han så flammene slå ut fra skipssiden.

– Viktig å få sannheten på bordet

Tre av hans idrettskamerater omkom i ulykken.

– Idrettsgruppa var flink til å samle oss i ettertid, forteller Skillingsås. Vi satt oss ned og pratet, både vi som hadde vært med og de som hadde mistet sine. Det var egentlig det viktigste.

Støttegruppa for de overlevende og pårørende tar nå til orde for en ny etterforskning etter ulykken.

Les: Etterlyser sannheten om Scandinavian Star

– Både for oss som overlevde og de som mistet sine er det veldig viktig å få sannheten på bordet. Spesielt om det er en som er pekt ut som viser seg å ikke ha gjort det, da er det viktig at han blir renvasket. Dersom det var en forsikringssvindel, som noen hevder, er det ille at så mange måtte dø på grunn av penger.

– Tror du svaret kommer?

– Jeg håper det.

AKTUELT NÅ