Hopp til innhold

Krangler så busta fyker om veiutbygging

Samferdselsdepartementet mener Høyres planer for veibygging vil gi en ekstraregning på 37 milliarder kroner. – Dette regnestykket er useriøst, svarer Høyre.

Samferdselsminister Marit Arnstad

Samferdselsminister Marit Arnstad (Sp) mener Høyres veiplaner vil koste 37 milliarder ekstra.

Foto: Lars Håkon Pedersen / NRK

Dette er første gang Samferdselsdepartementet har regnet på hvor høy ekstraregningen blir med Høyres veifinansiering, Offentlig-Privat Samarbeid (OPS).

Samferdselsminister Marit Arnstad (Sp) bruker Sotrasambandet i Hordaland som eksempel. Dette ble prosjektet ble presentert under framlegging av Nasjonal Transportplan tidligere i år, til en pris av sju milliarder kroner.

Krangler om milliarder

Trond Helleland

Trond Helleland (H) beskylder samferdselsdepartementet for å ha lansert et useriøst regnestykke.

Foto: Hina Aslam

– Dersom Høyre får bygge som de vil, så blir Sotrasambandet 1,9 milliarder kroner dyrere, sier Marit Arnstad til NRK.

Departementet har sett nærmere på denne og flere andre strekninger som Høyre forslår å finansiere med OPS. Det skal gi mer vei på kortere tid for pengene. Det går ut på at et privat selskap tar jobben med å bygge og betale for veien, og deretter må staten betale tilbake over flere år.

– De skyver altså regningen foran seg, og på 23 til 25 år, som er den vanlige tiden på et OPS-prosjekt, så vil det summere seg opp til 37 milliarder kroner, sier Marit Arnstad.

LES OGSÅ: Her er det første borgerlige valgløftet

LES OGSÅ: – Møreaksen passar godt til OPS

– Useriøst regnestykke

Samferdselspolitisk talsmann i Høyre, Trond Helleland, sier at hele regnestykket er useriøst. Han mener at departementet ikke har tatt med vedlikeholdsutgifter i sitt regnestykke, mens det i Høyres OPS-forslag ligger inne fullt vedlikehold i 25 år.

– De får vise nærmere hva de mener, jeg tror ikke det vil gi noen særlig forskjell om de tar med drift og vedlikehold, sier Marit Arnstad.

– Når samferdselsministeren sier at vedlikehold ikke er en stor kostnad, så viser det hvordan regjeringen tenker når det gjelder vedlikehold. Vi mener det er for dårlig vedlikeholdte veier i Norge, og OPS vil løse det, parerer Trond Helleland.

LES OGSÅ: Vil prioritere ny Oslofjordforbindelse

LES OGSÅ: Høyre lover 17 store samferdselsprosjekter

LES OGSÅ: - Har tjent 180 millioner på OPS

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.