Høyre lover 17 store samferdselsprosjekter

Høyre lover å sette i gang 17 store samferdselsprosjekter i løpet av ti år. Private selskap skal stå for utbyggingen.

Rushtid

Høyre vil ha bort bilkøene varsler storsatsing på vei- og jernbaneutbygging,

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Partiet legger fram sin alternative transportplan for Norge i dag. Partiet vet ikke hva prosjektene vil koste det offentlige. Når veien er ferdig skal staten betale en slags leie for vei og vedlikehold i 25 år.

Øyvind Halleraker (H)

Øyvind Halleraker lover storstilt satsing på samferdsel.

Det kalles gjerne OPS, offentlig-privat samarbeid.

Vil starte opp raskt

Øyvind Halleraker i Høyre har en lang liste med prosjekter han vil starte opp raskt, om Høyre kommer i regjeringsposisjon etter valget. Det gjelder blant annet E18 mellom Oslo og Asker, Alnabruterminalen, E16 mellom Skaret og Hønefoss, Ringeriksbanen, E18 gjennom Telemark og Aust-Agder, E16 mellom Kløfta og Kongsvinger og mange flere.

– De private selskapene som bygger disse prosjektene, får ikke noen penger fra staten før etter at de er tatt i bruk. Dette vil være en viktig driver for selskapene for å bli fort ferdig, sier Halleraker.

Han har ikke noen pris på disse prosjektene, men det er helt vanlig på et så tidlig stadium, sier han. Uansett er det snakk om store penger. Bare E18 mellom Oslo og Asker er beregnet til lå koste 10 milliarder kroner.

– Raskere utbygging

Gorm Kjernli (Ap)

Gorm Kjernli fra Arbeiderpartiet er ikke imponert over Høyres løfter.

Foto: Stortingsarkivet/Scanpix

– Alle disse prosjektene ville før eller siden ha blitt realisert, også under en rødgrønn regjering, men langt senere enn det vi kan klare, sier Halleraker. Han forteller at samferdsel blir et viktig satsingsområdet for et Høyre i regjering.

Gorm Kjernli fra Arbeiderpartiet er ikke imponert over samferdselsløftene fra Høyre. Han advarer mot å tro at Høyre er en «quick fix» på dette området.

– De sier de vil starte flere prosjekter, men Høyres såkalte OPS bare skyver regningen lenger fram i tid. De er ikke villig til å ra regningen, sier han til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger