Hopp til innhold

Samarbeider om afrikansk Picasso

Én norsk og ti zambiske kunstnere lager utsmykking for Norad. Med skulpturen tolker de et verdensberømt Picasso-maleri.

Zambisk-norsk kunstprosjekt i Lusaka

Marte Johnslien og Christopher Simbule i arbeid med prosjektet 'African Guernica'.

Foto: Marte Johnslien

Zambiske billedhoggere står bak delene til en åtte meter høy skulptur inspirert av Pablo Picasso.

Skulpturen skal smykke ut Norads nye senter, Utviklingshuset, som åpner vegg i vegg med Fredsenteret på Vestbanetomten i Oslo til høsten. I spissen for prosjektet står kunstner Marte Johnslien.

Marte Johnslien er arkitekten bak skulpturen

Marte Johnslien er kunstneren bak ideen

Foto: Ragnhild Krogvig Karlsen / NRK

- Prosjektet tar utgangspunkt i maleriet «Guernica» av Pablo Picasso, og utfordrer de afrikanske kunstnerne til å lage versjoner av figurene fra maleriet i sitt uttrykk og i sitt materiale, sier Marte Johnslien.

Brukte Jacaranda-tre

De ti kunstnerne fra Zambia er tilknyttet kunstnerverkstedet Art Academy Without Walls i Lusaka, og har bakgrunn fra både maleri og billedhogging. De lager delene i Jacaranda-tre som etterpå skal males. Skulpturen blir et tredimensjonalt svar til verdens kanskje mest berømte maler.

- Det var fantastisk, vi har lært at Picasso var inspirert av afrikanske masker, og dette blir som å bringe det tilbake til Afrika og gjøre det på den afrikanske måten, sier Kalinosi Mutale.

- Picasso arbeidet med fordreide former akkurat som kunstnerne i den afrikanske masketradisjonen gjorde, sier Gordon Samulenge.

Gordon Samulenge og Joseph Shakulipa

Gordon Samulenge og Joseph Shakulipa

Foto: Ragnhild Krogvig Karlsen / NRK


Som i tradisjonell zambisk kunsthåndverk bruker kunstnerne vanligvis harde tresorter som ibenholt og rosentre. Men, disse er både vanskelige å skaffe og dyre å frakte. Derfor har de valgt Jacaranda-tre til skulpturdelene som sendes til Norge for å males der.

- Den lette, hvite veden er også fin å skjære i og forme, sier Gordon Samulenge.

Skulptur over tre etasjer


African Guernica er navnet på samarbeidsprosjektet, mens ”Vitner” blir navnet på den ferdige skulpturen, som skal strekke seg over tre etasjer i Utviklingshuset ved siden av Fredssenteret på Vestbanetomten.

Christine Knudsen, prosjektleder for Utviklingshuset, Norad sier at Marte Johnslien vant utsmykkingskonkurransen for bygget fordi ideen stemte så godt med visjonen for huset.

- Kunsten er massiv og det er vanskelig å ignorere den. Det er det vi er ute etter med huset - å engasjere folk i utviklingsspørsmål, urettferdighet og fattigdom. Vi synes at kunsten reflekterer dette på en bra måte, sier Christine Knudsen.

Kulturstrøm